Η αξονική τομογραφία βοηθά στη διάγνωση οξείας σκωληκοειδίτιδας σε νεαρές γυναίκες

Facebooktwitterpinterest

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα παραμένει μία από τις συχνότερες αιτίες που οδηγεί τους ασθενείς στο χειρουργό.

Η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας ήταν και παραμένει κυρίως κλινική, βασιζόμενη στην συνεκτίμηση του ιστορικού και των κλινικών συμπτωμάτων του ασθενούς.

Σε νεαρές γυναίκες κάτω της ηλικίας των 45 ετών η διάγνωση περιπλέκεται από πιθανά γυναικολογικά προβλήματα (κύστεις ωοθήκης, ενδομητρίωση, γυναικολογικές λοιμώξεις κ.α). Ως αποτέλεσμα, στον πληθυσμό των γυναικών κάτω των 45 ετών υπάρχει αρκετά υψηλό ποσοστό αρνητικών σκωληκοειδεκτομών (δηλαδή ατόμων που οδηγήθηκαν στο χειρουργείο με τη διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας, αλλά κατά την επέμβαση αποδείχτηκε ότι έπασχαν από κάτι άλλο).

Το 1998, το ποσοστό των αρνητικών σκωληκοειδεκτομών σε γυναίκες κάτω των 45 ετών ήταν 42,9%, ενώ μετά από μία δεκαετία εφαρμογής της αξονικής τομογραφίας στη διάγνωση, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 7,1%.

Το όφελος της αξονικής τομογραφίας δεν αποδεικνύεται στους άνδρες ή στις γυναίκες άνω των 45 ετών, πιθανώς γιατί σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού το ποσοστό των αρνητικών σκωληκοειδεκτομών ήταν ούτως ή άλλως χαμηλό.

Πηγή: Radiological Society of North America

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.