Γιατρέ τρίζω τα δόντια μου!!!

Facebooktwitterpinterest

Βρουξισμός (τρίξιμο των δοντιών)

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που τρίζουν τα δόντια τους κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου και το πρωί ξυπνούν με πονοκέφαλο ή πόνο στους μυς της περιοχής του στόματος και των κροτάφων. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που παρουσιάζεται στο 5-15% του πληθυσμού και εκδηλώνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε μικρά παιδιά.

Από τα κύρια αίτια του βρουξισμού είναι το έντονο άγχος και η καταπίεση που μας καταδυναστεύει καθημερινά. Η συσσώρευση όλης της καθημερινής έντασης εκδηλώνεται δυστυχώς κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου με το τρίξιμο των δοντιών. Επίσης ο καταπιεσμένος θυμός μπορεί να προκαλέσει αυτό το ασυναίσθητο τρίξιμο των δοντιών. Ένας άλλος αιτιολογικός παράγοντας μπορεί να είναι κάποιες δυσαρμονίες που προκύπτουν από πρόωρες επαφές δοντιών, εξαγωγές, στραβά δόντια ή κακότεχνες προσθετικές εργασίες και σφραγίσματα.

Το περιστασιακό τρίξιμο των δοντιών συνήθως δεν βλάπτει, όταν όμως γίνεται σε μόνιμη βάση μπορεί να προκαλέσει φθορά της αδαμαντίνης και ευαισθησία των δοντιών, προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση με έντονους πονοκεφάλους , ραγδαία εξέλιξη παροδοντοπάθειας με αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου αριθμού δοντιών και αναγκαστική αποκατάσταση με κινητές προσθετικές εργασίες.

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία, είναι η κατασκευή ενός ατομικού νάρθηκα. Το ανατομικό αυτό μασελάκι αγκαλιάζει σωστά τα δόντια και τα προστατεύει από την παρατέρω αλλοίωση , διατηρεί δηλαδή τ η μορφολογία των δοντιών με αποτέλεσμα την καλύτερη μάσηση των τροφών. Έχει επίσης ως στόχο τη χαλάρωση των μυών, την ανακούφιση των αρθρώσεων και χρησιμοποιείται για μία περίοδο που διαρκεί από μερικές εβδομάδες μέχρι πολλούς μήνες, ανάλογα με το είδος και τη μορφή των ενοχλημάτων. Σε περιπτώσεις που η αποτριβή των δοντιών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και αποτελεί ένα ιδιαίτερα αντιαισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα, κρίνεται συνήθως απαραίτητη η ανακατασκευή της σύγκλισης με γέφυρες και στεφάνες.

Προφυλάξτε τα δόντια σας από το τρίξιμο. Είναι ανώδυνο, εύκολο και θα σας απαλλάξει από τυχών μεταγενέστερα προβλήματα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.