Πιπερόριζα-Τζίντζερ ή ζιγγίβερι (Zingiber officinale)

Facebooktwitterpinterest

Το Ginger ανήκει στην οικογένεια των φυτών Zingiberaceae και κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην ιατρική της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας. Με βάση την Πιπερόριζα φτιάχνεται το παραδοσιακό αναψυκτικό της Κέρκυρας η Τζιντζιμπύρα (ginger – beer) – Το σήμα κατατεθέν των Επτανήσιων από την εποχή των Εγγλέζων, σήμερα φτιάχνεται μόνο στη Κέρκυρα.

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες. Mειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Bοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων.

Χρήση: Για δυσπεψία και ναυτία φτιάξτε το τσάι σας όπως συνήθως και προσθέστε 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ. Για την ιγμορίτιδα και τη βουλωμένη μύτη βάλτε σε ένα κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη, αφήστε το να βράσει και κάντε εισπνοές πάνω από το νερό που κοχλάζει ή βουτήξτε μια γάζα στο ίδιο μείγμα και κάντε κομπρέσες στη μύτη. Aυτό βοηθάει στο να ανοίξουν τα ιγμόρεια και να φύγουν οι εκκρίσεις.

Θεραπείες

Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ρίζα και ρίζωμα.
Το τζίντζερ είναι διεγερτικό, καταπραϋντικό και ευφορικό. Χρησιμοποιείται για τη βρογχίτιδα, τον πονόκοιλο, τη διάρροια, τη γρίπη, τον πονόλαιμο, την επώδυνη περίοδο, την αναγούλα, νευραλγία, και ρευματοπάθεια. Είναι εξαιρετικό για γαστρικά προβλήματα. Μπορείς να το πάρεις σε κάψουλες, με ένα ζεστό ρόφημα ή να το προσθέσεις στη μπανιέρα σου σε περίπτωση πυρετού ή δερματικών παθήσεων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κινητοποίηση μιας καθυστερημένης περιόδου. Πωλείται και σε μορφή σκόνης, όμως η φρέσκια ρίζα είναι δυνατότερη.
Τσάι: Φρέσκο ξύσμα τζίντζερ -ξύσε μια αρκετή ποσότητα ρίζας τζίντζερ- και άφησέ το να τραβήξει 30 με 60 λεπτά σε βραστό νερό. Ή σκόνη τζίντζερ: 1 κουταλάκι τσαγιού ανά κούπα ζεστό νερό με λίγη ζάχαρη και λεμόνι. Πιες 1 κούπα 3 φορές ημερησίως. Για το κρυολόγημα πρόσθεσε 1/4 κουταλάκι του τσαγιού καγιέν σε κάθε κούπα.
Κάψουλες: Τρεις καθημερινά.
Φρέσκια ρίζα: μάσησε μια ικανή ποσότητα τζιντζερόριζας μερικές φορές τη μέρα μαζί με λίγο νερό, ή τρίψε και ανάμιξέ το με ζάχαρη.
http://www.hotpants.gr/
http://www.votana.eu/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.