Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

Facebooktwitterpinterest

Ιδιότητες:
Βοηθά στην καταπολέμηση των παθήσεων του στομάχου, της χρόνιας χολοκυστίτιδας και έχει τονωτικές ιδιότητες. (τονώνει την κυκλοφορία του αίματος). Βοηθά στην επούλωση των πληγών είναι αντισηπτικό και αντισπασμωδικό. Θεωρείται κατάλληλο φυτό για την καταπολέμηση των νευρικών πονοκεφάλων. Πιστεύεται ότι αν κάποιος βάλει πάνω στο κεφάλι του, δενδρολίβανο, ξεκουράζεται πνευματικά. Πλύσιμο του τριχωτού δέρματος του κεφαλιού, βοηθά στην τριχοφυΐα. Πλύσεις με δενδρολίβανο, βοηθούν στην καταπολέμηση των δερματικών παθήσεων.
‘Aνθη δενδρολίβανου και τα φύλλα του, είναι κατά του άσθματος, κατά του κοκίτη, της γρίπης. Πιστεύεται επίσης ότι η σκόνη των φύλλων του, συντελεί στην επούλωση των πληγών. Το αιθέριο έλαιο του διώχνει το σκόρο. Ευεργετικό στην αναπνοή. Το δενδρολίβανο είναι κατά των παραλύσεων και των νευρικών παθήσεων.
Που το συναντάμε:
Συναντάται πολύ συχνά στη χώρα μας
Το Δεντρολίβανο ή ρόζμαρι είναι αυτοφυές αρωματικό φυτό, ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών [οικογένεια της μέντας (Laminaceae)] και είναι αειθαλής φρυγανώδης θάμνος πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, με φύλλα μικρά, φτάνει μέχρι ένα μέτρο ύψος. Τα άνθη του είναι μικρά και κυανόλευκα.

Θεραπευτικές Ιδιότητες : Αποτελεί ισχυρό τονωτικό και διεγείρει τη λειτουργία της πέψης, της χολής και του ήπατος. Έχει στυπτικές ιδιότητες, ρυθμίζει την υπερβολική μητρορραγία και ομαλοποιεί τον έμμηνο κύκλο. Είναι αντιοξειδωτικό, προστατεύει και ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρυνσης και τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς, είναι διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος και ενδείκνυται για περιπτώσεις ατονίας, υπερκόπωσης, εξάντλησης, για κατάθλιψη, αϋπνία, άγχος κ.λπ. Το φυτό έχει επίσης αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, ενώ είναι εφιδρωτικό και σπασμολυτικό και γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κρυολογήματος, βήχα, βρογχίτιδας, άσθματος. Μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις δυσπεψίας, μετεωρισμού, κολικών, διάρροιας και γενικότερων προβλημάτων του πεπτικού. Αναφέρονται επίσης αφροδισιακές ιδιότητες και ενίσχυσης της μνήμης.

Χρήση: Τα φύλλα του ιδιαιτέρως αρωματικά χρησιμοποιούνται ωμά σε φαγητά, σαλάτες και γλυκά. Από τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη του δενδρολίβανου παρασκευάζονται αφεψήματα με ποικίλες δράσεις. Ακόμη και αν τρίψουμε το τριχωτό της κεφαλής με αφέψημα, συντελούμε στη μείωση της τριχόπτωσης, ενώ πλύσεις της στοματικής κοιλότητας με αυτό, συντελούν στη θεραπεία ούλων που ματώνουν και χαλαρών δοντιών.
Θεραπείες

* Αυπνία
* Πεπτικό Σύστημα
* Πνέυμονες

Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα.
Συχνά χρησιμοποιείται ενάντια σε πονοκέφαλο, εντερικούς πόνους, κρυολόγημα, νευρικότητα, κατάθλιψη και ταχυκαρδία. Καθαρίζει τους πνεύμονες και γι’ αυτό κάνει καλό στο άσθμα η εισπνοή τού ατμού του: πρόσθεσε ένα δυνατό τσάι στο μπάνιο σου.
Φτιάξε τσάι σύμφωνα με τη συνταγή. Πιες 3 με 4 φορές την ημέρα από μία κούπα.

http://www.hotpants.gr/
http://www.votana.eu/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.