Μαϊντανός (Petroselinum sativum)

Facebooktwitterpinterest

Έχει ονομαστεί “φυτό της υγείας” και όχι τυχαία. Οι βιταμίνες που περιέχει είναι άφθονες και εξαιρετικά δραστικές. Εφόσον χρησιμοποιηθεί φρέσκος, είναι πλούσιος σε βιταμίνη C ενώ περιέχει ακόμα και τις βιταμίνες Α και Β.
Ιδιότητες:
Πιστεύεται ότι ο μαϊντανός είναι κατά της υπέρτασης, της πέτρας των νεφρών και των κυστών. Ενδείκνυται στις περιπτώσεις δυσπεψίας, αμηνόρροιας, δυσμηνόρροιας και είναι κατά της διάρροιας. Οι σπόροι του φυτού έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τα έντερα από τα αέρια ενώ ο χυμός του έχει αντιπυρετική δράση. Ο μαϊντανός έχει ευεργετικές ιδιότητες στις περιπτώσεις άσθματος και στις πνευμονικές παθήσεις. Είναι επίσης διουρητικός, αντιμικροβιακός και αντιρευματικός. Πιστεύεται ότι πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Που το συναντάμε:
Χώρα προέλευσης του η Σαρδηνία. Ευρέως διαδεδομένο φυτό στις μεσογειακές χώρες
Τμήμα που χρησιμοποιείται: Όλο το φυτό.
Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε μέταλλα και περιέχει περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Περιέχει πολλή βιταμίνη Α και Β και τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C απ’ ό,τι τα εσπεριδοειδή. Ο μαϊντανός είναι διουρητικός και άρα καλός για τα νεφρά και την πέτρα στην ουροδόχο κύστη. Καλός και για τον τράχηλο της μήτρας και για τα αγγεία του αίματος. Είναι πολύ καλό εμμηναγωγό. Τέλος, προλαμβάνει τη ρευματοπάθεια, βοηθά στην αντιμετώπιση πρησμένων αδένων.
Οι ρίζες και οι σπόροι χρησιμοποιούνται ως αφέψημα. Αν σου είναι δύσκολο να φας μεγάλη ποσότητα φρέσκου μαϊντανού σε μια δόση, μπορείς να φτιάξεις τσάι. Αν έχεις πρησμένα νεφρά μπορείς καλύτερα να πάρεις λίγο τζίντζερ γιατί έχει αντιοιδηματική δράση.
Τσάι: Πιες τέσσερις φορές τη μέρα 2 με 6 κουταλιές της σούπας.
http://www.hotpants.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.