CA -125 , Καρκινικό Αντιγόνο 125

Facebooktwitterpinterest

Επιστημονική ονομασία: Καρκινικό Αντιγόνο 125
Πώς χρησιμοποιείται;
Το CA -125 χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου κατά τη διάρκεια της λήψης θεραπείας για καρκίνο των ωοθηκών. Το CA -125 επίσης, χρησιμοποιείται για την ανίχνευση επανεμφάνισης κακοήθειας μετά το τέλος της θεραπείας. Αυτή η εξέταση μερικές φορές χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση γυναικών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή γυναικών που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, αλλά δεν έχουν ακόμα εμφανίσει τη νόσο.

Πότε ζητείται ;
Πριν η ασθενής ξεκινήσει θεραπεία για καρκίνο των ωοθηκών ο θεράπων μπορεί να ζητήσει μία μέτρηση αναφοράς της συγκέντρωσης του CA -125 ( baseline) για σύγκριση με μελλοντικές μετρήσεις. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι ιατροί κατά διαστήματα χρησιμοποιούν τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης του CA -125 για να παρακολουθήσουν την ανταπόκριση της ασθενούς στη θεραπεία. Τα επίπεδα της συγκέντρωσης του CA-125 μπορούν επίσης περιοδικά να μετρούνται, αφού η θεραπεία ολοκληρωθεί. Μία αύξηση στα επίπεδα συγκέντρωσης του CA -125 μπορεί να υποδεικνύει επανεμφάνιση της κακοήθειας.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;
Εάν τα επίπεδα συγκέντρωσης του CA -125 μειωθούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αυτό γενικά υποδεικνύει ότι ο όγκος ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Μία αύξηση στα επίπεδα συγκέντρωσης του CA -125 μετά το τέλος της θεραπείας μπορεί να υποδεικνύει επανεμφάνιση της νόσου.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;
Επειδή τα επίπεδα συγκέντρωσης του CA -125 μπορεί να είναι υψηλά σε πολλές φυσιολογικές ή καλοήθεις καταστάσεις (π.χ. εγκυμοσύνη, εμμηνόρροια, ενδομητρίωση και πυελικές φλεγμονές) δεν είναι χρήσιμο για τη διάγνωση της νόσου σε μεγάλους πληθυσμούς.

http://www.labtestsonline.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.