Νικήστε την κόπωση στην εγκυμοσύνη

Facebooktwitterpinterest

Η κούραση είναι μια συχνή «παρενέργεια» της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο αλλά και στο τέλος της. Και ενώ μερικές μέλλουσες μητέρες είναι αρκετά τυχερές επειδή δεν νιώθουν καθόλου κουρασμένες, οι περισσότερες έχουν την κόπωση μόνιμο σύντροφο τους.

Σε γενικές γραμμές η κόπωση κατά την εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική. Το αίσθημα κόπωσης είναι συνήθως περισσότερο έντονο τους πρώτους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι κάτι που δικαιολογείται αφού ο μεταβολισμός σας αυξάνεται για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της νέας σας κατάστασης και το σώμα σας λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού σας.

Ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να νιώθετε υπνηλία και εξάντληση κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω των υψηλών επιπέδων προγεστερόνης στον οργανισμό σας. Προσπαθήστε να νιώθετε άνετα κατά τη διάρκεια του ύπνου σας, έτσι ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να έχετε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Αν ξυπνάτε συχνά το βράδυ, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένες την επόμενη μέρα επειδή δεν κοιμηθήκατε καλά. Επενδύστε σε ένα άνετο μαξιλάρι εγκυμοσύνης ώστε να κοιμάστε πιο άνετα.

 

Η κόπωση που αντιμετωπίζετε ενδέχεται να οφείλεται σε αναιμία. Για να περιορίσετε κάτι τέτοιο πρέπει η διατροφή σας να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε σίδηρο και πρωτεΐνες, επισημαίνουν οι επιστήμονες από την Mayo Clinic. Επιλέγετε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κρέατα, πουλερικά, θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο μπορούν να σας τονώσουν παρέχοντάς σας το σίδηρο που χρειάζεστε. Μην παραλείπετε να λαμβάνετε τις βιταμίνες που ενδεχομένως σας έχει δώσει ο γιατρός.

 

Τροποποιήστε το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας, όπως διαμορφώνονται την περίοδο αυτή και δείτε πώς μπορείτε να το ελαφρύνετε, προτείνει η αμερικανική ένωση εγκυμοσύνης. Ενώ μπορείτε σε γενικές γραμμές να απολαμβάνετε τα πράγματα που συνηθίζατε πριν από την εγκυμοσύνη, ένα φορτωμένο πρόγραμμα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ κουρασμένες. Σταματήστε λοιπόν τις περιττές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τους γύρω σας, έτσι ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο για να ξεκουράζεστε και λιγότερο άγχος.

Προγραμματίστε το χρόνο σας έτσι ώστε -αν μπορείτε- να κοιμάστε τα μεσημέρια. Ακόμη και ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος, διάρκειας 20 λεπτών, μπορεί να είναι αρκετός για να απαλλαγείτε από την κούραση και να αισθανθείτε μεγαλύτερη ζωντάνια όλη την υπόλοιπη ημέρα. Δοκιμάστε να βρείτε ένα ήσυχο μέρος, απενεργοποιήστε το κινητό σας τηλέφωνο και πάρτε έναν σύντομο υπνάκο. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε προσπαθήστε να χαλαρώσετε ακούγοντας απαλή μουσική στον καναπέ και έχοντας τα πόδια σας τοποθετημένα σε σημείο ψηλότερο από το υπόλοιπο σώμα.

Παραμείνετε δραστήριες και μην ξεχνάτε την άσκηση.  Σε συνεργασία με το γυναικολόγο σας εντάξτε την άσκηση σε αυτήν την περίοδο της ζωής. Μπορεί να νιώθετε ότι δεν έχετε καθόλου ενέργεια για άσκηση, αλλά θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα, αν μπορέσετε να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα που θα σας ταλαιπωρήσει μόνο στην αρχή της προσπάθειας σας. Η άσκηση θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και τις αντοχές σας, θα αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό σας και θα βελτιώσει τη διάθεσή σας.

 

Τέλος η άσκηση θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα. Στόχος σας είναι 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, εκτός αν ο γιατρός σας συμβουλέψει κάτι διαφορετικό για λόγους υγείας ή για την ασφάλεια σας. Το κολύμπι, το περπάτημα, και η γιόγκα για εγκύους είναι ασφαλείς δραστηριότητες που μπορείτε να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης ιδανική μορφή άσκησης είναι το aqua fitness που εξαιτίας της αντίστασης του νερού, η έγκυος δεν υπερβαίνει τα όριά της. Μην παραλείψετε βέβαια να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .

Πηγή: PATHFINDER

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.