Ταραξάκο ( Taraxacum officinale)

Facebooktwitterpinterest

Κοινή ονομασία αγριομάρουλο.
Ιδιότητες:
Πέρα από σαλατικό, το ταραξάκο έχει μία σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες.
Είναι διουρητικό, υπακτικό, τονωτικό, καθαριστικό του αίματος κατά των φλεγμονών του στήθους και του βήχα.
Έχει ευεργετική δράση στη χολή. Από τη ρίζα του φουρνισμένη και αλεσμένη, παίρνουμε έναν καφέ που είναι πολύ ωφέλιμος στην πέψη. Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Α είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτήν ενός κοινού μαρουλιού. Αφέψημα των φύλλων του είναι κατά του διαβήτη, της παχυσαρκίας, της υδρωπικίας.
Καλυτερεύει τη λειτουργία των αδένων. Η πλήρης επίδραση του επιτυγχάνεται όταν τα φύλλα του, τρώγονται ωμά σαν σαλάτα.
Που το συναντάμε:
Πολύ γνωστό στην Ελλάδα φυτό, που συναντάται σε ακαλλιέργητους τόπους, σε λιβάδια ακόμα και σε δρόμους.
Το ταραξάκο είναι γνωστό και ως “δόντι του λιονταριού εξαιτίας των οδοντωτών φύλλων του. Στην Κρήτη λόγω της πικρής γεύσης του το ονομάζουν αγριοράδικο ή πικραλίδα. Είναι γνωστό πολυετές, ποώδες φυτό, κοινό σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Φυτρώνει στους αγρούς και τους κήπους αλλά και σε ορεινές περιοχές και το κίτρινο λουλούδι του μοιάζει πολύ με μικρή μαργαρίτα.

Θεραπευτικές Ιδιότητες:
Είναι ένα από τα καλύτερα καθαρτικά της φύσης, διουρητικό, χωνευτικό, χολαγωγό και χολαιρετικό, εξαιρετικό σαν τονωτικό του ήπατος, το βοηθά να απομακρύνει τοξίνες κάθε προέλευσης, ανακουφίζει ακόμα και στα πρώτα στάδια κίρρωσης. Αυτές οι ιδιότητες εξηγούν και τη θετική επίδραση του φυτού σε δερματικές παθήσεις (έκζεμα, ψωρίαση, ακμή), αλλά και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Χρήση: Αν θέλετε να κάνετε αποτοξίνωση και να καθαρίσετε τον οργανισμό σας, αγοράστε ρίζες και φύλλα αποξηραμένα και βράστε για λίγα λεπτά μια χούφτα δρόγης σε ένα λίτρο νερού. Πίνετε τρία με τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα.
Θεραπείες=Δερματικά Προβλήματα

Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ρίζα και φύλλα.
Διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών και ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές καλίου, πράγμα που το καθιστά εξαιρετικό διουρητικό χωρίς παρενέργειες.
Aποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό τονωτικό του ήπατος, όπου βρίσκεται και το κέντρο ελέγχου των εξάψεων κατά την εμμηνόπαυση.
Το ταραξάκο βελτιώνει την πέψη, ενισχύει την πρόσληψη ασβεστίου, ανακουφίζει από πονοκεφάλους.
Τα φύλλα του τρώγονται ωμά σε σαλάτες, αλλά και βρασμένα αποτελούν ένα εξαιρετικά θρεπτικό χωνευτικό.
Αφέψημα: 2-3 μικρές κουταλιές από ρίζα ταραξάκο σε ένα φλιτζάνι νερό, το σιγοβράζεις για 10-15 λεπτά. Πιες 3 φορές τη μέρα.
Το βάμμα, ειδικά προερχόμενο από τη ρίζα, θεωρείται πως περιέχει τις ιαματικές ιδιότητες στο μέγιστο. Πάρε 30 σταγόνες τρεις φορές την ημέρα.

http://www.hotpants.gr/

http://www.votana.eu

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.