Φασκόμηλο (salvia officinalis)

Facebooktwitterpinterest

Ως αφέψημα η χρήση του είναι πάρα πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας
Ιδιότητες:
Έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι κατά του κρυολογήματος, των ρευματισμών και των πυρετών. Χαρακτηριστική και η ρήση των Αράβων, σχετικά με το πολύτιμο αυτό φυτό: “Πώς μπορεί να πεθάνει κανείς, όταν έχει στον κήπο του φασκόμηλο;”. Λόγω των διεγερτικών του ιδιοτήτων, το φασκόμηλο πιστεύεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα υπερτασικά. Το αιθέριο του έλαιο, έχει εξαιρετικά δυναμωτικές ιδιότητες.
Κατά της ατονίας του στομάχου. Έχει επίσης απολυμαντική , αποχρεμπτική και χωνευτική δράση.
Βοηθά στη ρύθμιση της έμμηνου ρύσης ενώ είναι κατά τόσο της αμηνόρροιας όσο και της δυσμηνόρροιας.
Πιστεύεται επίσης ότι βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης και ότι καταπολεμά τη νωθρότητα.
Το φασκόμηλο είναι ευεργετικό στα μαλλιά.
Που το συναντάμε:
Ευρέως στη χώρα μας
Πολυετές, θαμνώδες με πολυάριθμα κλαδιά ύψους μέχρι μισό μέτρο βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους. Τα φύλλα του είναι επιμήκη και παχιά χρώματος λευκοπράσινου. Τα άνθη του φύονται κατά σπονδύλους, είναι χρώματος μοβ και ανθίζουν από το Μάιο ως τον Ιούνιο. Οι Κινέζοι το ονομάζουν ελληνικό βραστάρι και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι. Οι Γάλλοι το ονομάζουν ελληνικό τσάι και το χρησιμοποιούν όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι όχι μόνο για φαρμακευτικούς αλλά και για μαγειρικούς σκοπούς.

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Ανακούφιση προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε σε περιοχές με τσιμπήματα εντόμων ή σε πληγές με πύο. Γαργάρες με το αφέψημα καταπραΰνουν τον ερεθισμό των ούλων και του λαιμού. Το συχνό λούσιμο με το αφέψημα είναι καλό για την τριχόπτωση, και οι με ζεστό βραστάρι είναι τονωτικές για το δέρμα του προσώπου. Χρησιμοποιείται επίσης στην μαγειρική για να νοστιμίζει κυρίως φαγητά με κρεατικά. Είναι επίσης τονωτικό, βοηθά στην ατονία του στομάχου, στην ελάττωση μνήμης, στο κρυολόγημα, και στην έντονη εφίδρωση.

Χρήση: Για αφέψημα βράζουμε μια κουταλιά του γλυκού φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα σε ένα μπρίκι νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό ή κρύο ανάλογα με την εποχή.
Θεραπείες= Κρυολόγημα
http://www.votana.eu/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.