Μεταταρσαλγία

Facebooktwitterpinterest

Μεταταρσαλγία είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να δείξει μια επώδυνη κατάσταση στη περιοχή του πέλματος, ακριβώς πριν τα δάκτυλα. Ο πόνος συνήθως είναι εντοπισμένος κάτω από τη κεφαλή του 2ου, 3ου, και 4ου μεταταρσίου οστού.

Στην οξεία φάση του προβλήματος, όπου ο πόνος είναι παρά πολύ έντονος, ενδύκνειται ξεκούραση, εφαρμογή πάγου και η χρήση αναλγητικών φαρμάκων. Στη συνέχεια, ο ποδολόγος εκτελεί στατική και δυναμική ανάλυση βάδισης με τη βοήθεια του πελματογράφου και λαμβάνει πρόπλασμα για την κατασκευή ζεύγους ειδικών ορθωτικών πελμάτων.

Σκοπός του ορθωτικού πέλματος είναι να αποφορτίσει τα μετατάρσια, να υποστηρίξει τα οστά του ταρσού και να ελευθερώσει κινητικά τις υπόλοιπες αρθρώσεις του άκρου ποδός. Το είδος του ορθωτικού που κατασκευάζει ο ποδολόγος αλλάζει ανάλογα με το στάδιο αποκατάστασης του προβλήματος. Αρχικά, χρησιμοποιείται ο συνδυασμός κάποιων μαλακών και απορροφητικών υλικών για να ηρεμήσει η φλεγμονή, Στη συνεχεία, γίνεται αντικατάσταση του ορθωτικού με σκληρότερα υλικά που πλέον σκοπό έχουν, όχι μόνο να θεραπεύσουν τη μεταταρσαλγία, αλλά να υποστηρίξουν ολόκληρο το πέλμα σε θέση που να επιτρέπει τη σωστή λειτουργία όλου του κάτω άκρου.

Άλλες μορφές θεραπείας αποτελούν η κινητοποίηση της περιοχής με την τεχνική Manual Therapy (mobilization), ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και σε τελικό στάδιο η χειρουργική αντιμετώπιση,κυρίως σε περιπτώσεις που υπάρχουν ανατομικές δυσμορφίες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.