Πλατυποδία

Facebooktwitterpinterest

Υπάρχουν 3 είδη πλατυποδίας: χαλαρή πλατυποδία (flexible flat foot), σπαστική ή δύσκαμπτη πλατυποδία (stiff or rigid flatfoot) και η αντισταθμιστική πλατυποδία (compensatory flat foot).

Xαλαρή πλατυποδία εμφανίζεται σε βρέφη και θεωρείται στάδιο της φυσιολογικής ανάπτυξης. Συνήθως εξαφανίζεται μετά από μερικά χρόνια αλλά σπάνια παραμένει και στην ενήλικη ζωή. Η έσω καμάρα αποκαθίσταται απλά με παθητική ραχιαία έκταση του μεγάλου δακτύλου. Πολλά απ’ αυτά τα παιδιά έχουν χαλαρούς συνδέσμους και μπορεί να υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό πλατυποδίας και υπερκινητικότητας των αρθρώσεων.

Η σπαστική πλατυποδία δεν διορθώνεται παθητικά και σε αυτή την περίπτωση πρέπει κανείς να υποπτευτεί τον κατακόρυφο αστράγαλο και σε μεγαλύτερα παιδιά τη συνοστέωση των οστών του ταρσού, φλεγμονώδη αρθρίτιδα ή κάποια νευρολογική διαταραχή.

Η αντισταθμιστική πλατυποδία είναι μια παραμόρφωση όχι πρωτοπαθής, αλλά δευτεροπαθής σε κάποια άλλη διαταραχή, όπως βράχυνση Αχίλλειου τένοντα, ήπια δύσκαμπτη ιπποποδία ή κάτω άκρα σε εξωτερική στροφή (the Charlie Chaplin look).

Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις η πλατυποδία είναι ασυμπτωματική. Το παιδί παίζει, τρέχει χωρίς ιδιαιτέρα προβλήματα και παράπονα του τύπου πονάνε οι πατούσες ή κουράζονται τα πόδια του ή ότι μένει πολύ πίσω από τα άλλα παιδιά όταν τρέχει δεν υπάρχουν. Εάν όμως παραπονείται θα πρέπει να εξετασθεί από ειδικό ορθοπαιδικό ώστε να διαπιστωθούν ή να αποκλειστούν κάποιες οστικές ή συνδεσμικές ανωμαλίες που μπορεί να συνυπάρχουν. Υπάρχει περίπτωση η πλατυποδία να συνδυάζεται με κάθετη θέση του αστραγάλου ή κάποια από τα οστά του ποδιού αντί να είναι ανεξάρτητα και να κινούνται υπό μορφή αρθρώσεων να είναι ενωμένα μεταξύ τους όπως πτέρνα με αστράγαλο, αστράγαλος με σκαφοειδές οστούν.

Ένα σωστά κατασκευασμένο πέλμα –εξατομικευμένο, το οποίο μπαίνει μέσα στο υπόδημα εξαλείφει την ανάγκη χρήσης ειδικά κατασκευασμένων υποδημάτων που κατά κόρο χρησιμοποιηθήκαν σε παλιότερες εποχές. Δεν παυεί να απαιτεί όμως το κατάλληλο περιβάλλον (κυρίως μποτάκι) για τη μέγιστη απόδοσή του.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.