Μαύρισμα: Η άμυνα του δέρματος μας στον Ήλιο…

Facebooktwitterpinterest

Το δέρμα αμύνεται στις υπεριώδεις ακτίνες κυρίως με το γνωστό μας “μαύρισμα”, δηλαδή με την παραγωγή της χρωστικής ουσίας μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα. Τα μελανινοκύτταρα βρίσκονται μεταξύ της επιδερμίδας και του χορίου και παράγοντας την μελανίνη, ουσιαστικά χρωματίζουν αδιάκοπα τα κύτταρα της επιδερμίδας που συνεχώς πέφτουν και ανανεώνονται. Αυτό συμβαίνει αυτόματα και εντείνεται μετά από έκθεση στον ήλιο. Η μελανίνη προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία, απορροφώντας μεγάλο ποσοστό της UVB ακτινοβολίας.
Εκτός από το μαύρισμα, η αντιδραστική πάχυνση της επιδερμίδας με την επίδραση του ήλιου αυξάνει την προστασία του δέρματος αντανακλώντας τις ακτίνες του ηλίου (ενώ αντίθετα το ξεφλούδισμα την μειώνει). Στην άμυνα του δέρματος βοηθάει επίσης και το τριχωτό της κεφαλής (που προστατεύει το δέρμα της κεφαλής που είναι κάθετα εκτεθειμένο στον ήλιο).
Η ικανότητα για μαύρισμα (δηλαδή για παραγωγή μελανίνης) ποικίλλει από άτομο σε άτομο και ανάμεσα στις διάφορες ανθρώπινες φυλές και έτσι διακρίνονται 6 φωτότυποι, με διαφορετική ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι Φωτότυποι του ανθρωπίνου δέρματος είναι βασισμένοι στην αντίδραση του μη εκτεθειμένου στον ήλιο δέρματος σε συγκεκριμένη δόση ηλιακής ακτινοβολίας.

Φωτό-τυπος Χρώμα δέρματος σε μη ηλιοεκτεθειμένη περιοχή (γλουτός) Ευαισθησία στον ήλιο Ηλιακό έγκαυμα Μαύρισμα στον ήλιο
1 χλωμό λευκό(σαν πορσελάνη) πάρα πολύ ευαίσθητο καίγεται πολύ εύκολα(έντονο έγκαυμα) δεν μαυρίζει ποτέ(καθόλου μαύρισμα)
2 λευκό πολύ ευαίσθητο καίγεται εύκολα(αρκετό έγκαυμα) μαυρίζει δύσκολα(ελάχιστο μαύρισμα)
3 λευκό προς μπεζ σχετικά ευαίσθητο καίγεται λιγότερο εύκολα(μέτριο έγκαυμα) μαυρίζει πιο εύκολα(λίγο έως μέτριο μαύρισμα)
4 μπεζ ή ελαφρά μελαγχρωματικό μέτρια ευαίσθητο καίγεται σπάνια(ήπιο έγκαυμα) μαυρίζει αρκετά εύκολα(μέτριο έως αρκετό μαύρισμα)
5 ανοιχτό καφέ ή μέτρια μελαγχρωματικό λίγο ευαίσθητο καίγεται πολύ σπάνια(ελάχιστο έγκαυμα) μαυρίζει πολύ εύκολα(έντονο έως πολύ έντονο μαύρισμα)
6 σκούρο καφέ ή μαύρο ελάχιστα ευαίσθητο δεν καίγεται ποτέ(καθόλου έγκαυμα) μαυρίζει πολύ εύκολα(πολύ έντονο μαύρισμα)

Τα άτομα με φωτότυπο 1 και 2 συνήθως έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια και μαλλιά και είναι πολύ ευαίσθητα στον ήλιο. Η φωτογήρανση (δηλαδή η επιτάχυνση της γήρανσης του δέρματος από τον ήλιο) στα άτομα αυτά, εμφανίζεται γρήγορα και είναι έντονη και ο κίνδυνος γιά δερματικό καρκίνο είναι υψηλός.
Αντίθετα, οι πολύ μελαχρινοί και οι έγχρωμοι με φωτότυπο 5 και 6, έχουν μεγάλη αντοχή στον ήλιο και εμφανίζουν αργότερα και λιγότερο φωτογήρανση και χαμηλότερο κίνδυνο για δερματικό καρκίνο.
Πηγή:http://www.ert.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.