Ηλιακή ακτινοβολία

Facebooktwitterpinterest

Η έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία ξεκινάει ουσιαστικά από την γέννησή μας και συνεχίζεται σε όλη τη ζωή, καθημερινά και σε ποικίλη ένταση.
Στον Ήλιο, το πυρακτωμένο άστρο που αποτελεί το κέντρο του ηλιακού συστήματος οφείλεται η εμφάνιση και η εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη Γη. Καθοριστικό ρόλο παίζει η απόσταση της Γης από τον Ήλιο (κατά μέσο όρο 150 εκατομμύρια χιλιομέτρα). Αν η Γη κινείτο σε τροχιές παραπλήσιες του Aρη ή της Αφροδίτης (δηλαδή πιο μακριά ή πιο κοντά από τον Ήλιο αντίστοιχα), η ζωή δεν θα είχε εμφανιστεί. Ο ήλιος δημιούργησε τη ζωή και είναι απαραίτητος για τη διατήρησή της, αλλά μπορεί και να την βλάψει, όπως εκφράζεται συμβολικά στο μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου με την πτώση του τελευταίου όταν πλησίασε “περισσότερο από όσο επιτρεπόταν” τον Ήλιο.

Ο ήλιος εκπέμπει πολλούς τύπους ακτινοβολίας αλλά η ακτινοβολία που φτάνει στην επιφάνεια της Γης και αφορά το δέρμα, συνίσταται από ηλεκτρομαγνητική ενέργεια με μήκος κύματος μεταξύ 290 nm και 3000 nm.
Το κομμάτι αυτό της ηλιακής ακτινοβολίας, διακρίνεται σε 3 τμήματα (“μπάντες”): το ορατό φως (με τα γνωστά χρώματα που ξεχωρίζουν στο ουράνιο τόξο ή σ’ ένα πρίσμα), την αόρατη υπεριώδη ακτινοβολία (UltaViolet = UV) που βρίσκεται κάτω από το Ιώδες χρώμα και την επίσης αόρατη υπέρυθρη ακτινοβολία που βρίσκεται πάνω από το Ερυθρό χρώμα (InfaRed = IR).

Μήκος Kύματος
ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
UltraViolet (UV)
UVC UVB UVA
200 – 290 290 – 320 320 – 400
ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ
400 – 760
ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
InfaRed (IR)
760 – 3000

Το ορατό φως και η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι σχετικά αθώες για το δέρμα (αν και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της θερμοκρασίας, και ηλίαση σε υπερβολική έκθεση καθώς και ξήρανση του δέρματος και σπανιότερα φωτοευαισθησία).

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) είναι η περισσότερο βλαπτική στο δέρμα και διακρίνεται σε 3 μικρότερα τμήματα, UVAUVBUVC. Το όζον (Ο3) που σχηματίζει ένα στρώμα στην στρατόσφαιρα είναι ένα σωτήριο φίλτρο για την υπεριώδη ακτινοβολία, αφού εμποδίζει σημαντικό ποσοστό της να φθάσει στην επιφάνεια της γης. Δυστυχώς μία από τις επιπτώσεις του ανθρώπινου “πολιτισμού” στο περιβάλλον, είναι η συνεχιζόμενη τις τελευταίες δεκαετίες καταστροφή του στρώματος αυτού από ουσίες που βρίσκονται στα αέρια των ψυγείων και τα διάφορα αεροζόλ-σπρέϋ που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Έτσι αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο η προστατευτική του δράση, κάτι που στο μέλλον θα αποκτήσει ολοένα και αυξανόμενη σημασία. Επίσης ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας απορροφάται και από την υπόλοιπη ατμόσφαιρα (οξυγόνο, σταγονίδια νερού). Σημειώνεται ότι οι ακτίνιες UVA διαπερνούν τα τζάμια και διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα, οι ακτίνες UVΒ απορροφώνται από τα κοινά τζάμια και οι ακτίνες UVC δεν φθάνουν καθόλου στην επιφάνεια της γης (απορροφώνται 100% από το όζον), αλλά μπορεί να παραχθούν από τεχνητές συσκευές υπεριωδών ακτίνων (solarium).

Η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που θα φθάσει τελικά στο δέρμα, εξαρτάται από: την διάρκεια έκθεσης στον ήλιο, την ένταση των ακτίνων (ώρα, εποχή, υψόμετρο, γεωγραφικό πλάτος) και τη λήψη ή όχι μέτρων προστασίας.
Πηγή:http://www.ert.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.