ΜΕΛΑΝΩΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

Facebooktwitterpinterest

Τα τελευταία χρόνια στα αναπτυγμένα κράτη γίνονται σημαντικές προσπάθειες στο να ενθαρρύνεται ο κόσμος να συμμετέχει στη πρώιμη διάγνωση του μελανώματος. Η συμμέτοχη αυτή μπορεί να είναι ενεργητική με την αυτοεξέταση η παθητική με την εξέταση στο δερματολογικό ιατρείο.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος είναι τεράστια γιατί επηρεάζει σε σημαντικότατο βαθμό το προσδόκιμο επιβίωσης από το νόσημα αυτό. Βασική προϋπόθεση είναι η έγκαιρη προσέλευση του ασθενούς και η εμπειρία του εξετάζοντος. Το πιο πρώιμο κλινικό σημείο είναι η ύπαρξη μιας μελαγχρωσης. Η μελαγχρωση αυτή μπορεί να εμφανίζει κάποια χαρακτηριστικά.
Που πρέπει να μας κινητοποιούν έγκαιρα για να επισκεφτούμε τον δερματολόγο μας. Οποιαδήποτε πρόσφατη αύξηση στο μέγεθος, αλλαγή στο σχήμα , τυχόν εμφάνιση κνησμού η ερυθρότητας αποτελούν σημεία που πρέπει να μας ανησυχούν. Επίσης σημαντικό είναι αποφεύγονται τα ηλιακά εγκαύματα, η μακρόχρονη έκθεση στο Ήλιο καθώς και να γίνεται σωστή εφαρμογή των αντηλιακών. Τα αντηλιακά πρέπει να εφαρμόζονται 30 λεπτά προτού εκτεθούμε στον Ήλιο και να ανανεώνονται ανά 3 ώρες. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό μελανώματος η εάν το άτομο έχει μεγάλο αριθμό σπίλων (100 και πάνω ) οφείλει επίσης να εξετάζεται τακτικά από τον δερματολόγο. Σήμερα με την αυξημένη επαγρύπνηση της παγκόσμιας κοινότητας για το μελάνωμα πρέπει όλοι να είμαστε σε θέση να το διαγιγνώσκουμε έγκαιρα και να το θεραπεύουμε.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.