Αλκοόλ και πρόληψη του διαβήτη

Facebooktwitterpinterest

Από τις 12 έως και τις 15 Μαΐου έγιναν στο Ευγενίδειο Iδρυμα οι «Ημερίδες Μεταβολισμού» που είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ. Εκεί λοιπόν ο διευθυντής του Διαβητολογικού Ιατρείου του «Τζάνειου Νος/μειου» κ. Ανδρέας Μελιδώνης και ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής επίσης του «Τζάνειου Νος/μειου» κ. Στέφανος Φούσας, μας ανακοίνωσαν ότι είναι ευεργετική στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 η λογική κατανάλωση αλκοόλ.
Τα επιστημονικά ευρήματα της μελέτης των παραπάνω γιατρών οι έδειξαν ότι, η κατανάλωση 5 έως 30 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες και 5 έως 15 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες, μείωσε κατά 40% τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη και προσέγγιζε το 65% σε όσους είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Πιο μεγάλο όφελος όμως παρατηρήθηκε στις γυναίκες, στις οποίες ο κίνδυνος περιορίστηκε κατά 52%, ενώ υπήρξε μείωση κατά 21% στην ανδρική ομάδα. Το ίδια συμπεράσματα δείχνει επίσης μια πρόσφατη διεθνής μελέτη σε πάνω από 35.000 άτομα, η οποία είχε διάρκεια πάνω από δέκα χρόνια.
Όλα αυτά μεθερμηνευόμενα σημαίνουν πρακτικά ότι ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτήρια για τους άνδρες είναι η ιδανική ποσότητα που μπορεί να περιορίσει μέχρι και 40% τον κίνδυνο εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που είναι και η μάστιγα της νέας εποχής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.