Τι σχέση έχει η ψωρίαση με το διαβήτη;

ο φθινόπωρο δοκιμάζει την ψωρίαση Facebooktwitterpinterest

29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης
Διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη έχουν οι ασθενείς με σοβαρή μορφή ψωρίασης, όπως προκύπτει από τη μετα-ανάλυση 27 ερευνών, που επεξεργάστηκαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας.
Η επικεφαλής της ευρείας μελέτης, April Armstrong, τόνισε πως οι ψωριασικοί ασθενείς και οι γιατροί τους θα πρέπει να γνωρίζουν τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, ώστε να ελέγχονται συχνά και να επωφεληθούν από την έγκαιρη θεραπεία. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια νόσος, που προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα σε υγιή δερματικά κύτταρα, επιταχύνοντας την παραγωγή δερματικών κυττάρων.

Η νόσος προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού παγκοσμίως, 11 εκατομμύρια είναι ασθενείς στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πλήττει 200.000 άτομα.

Οπως έδειξε η ανάλυση των δεδομένων, οι ασθενείς με ήπια ψωρίαση έχουν 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη, ενώ οι πιθανότητες διπλασιάζονται για όσους πάσχουν από σοβαρή ψωρίαση. Οι έρευνες που εξέταζαν τη συχνότητα έδειξαν πως, συνολικά, οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε ποσοστό 27%, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Η ψωρίαση παραμένει μια νόσος ταμπού, κυρίως γιατί συνεχίζει να υπάρχει η παρανόηση που συνδέει ή ταυτίζει τη νόσο με τη μεταδοτική ψώρα. Γι’ αυτό και η Παγκόσμια Ημέρας Ψωρίασης (29/10) είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση γύρω από τη νόσο, ώστε να δώσει στους ασθενείς και τις οικογένειές τους την προσοχή που τους αξίζει.

http://www.enet.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.