Νέα τεχνική ShearWave Ελαστογραφίας προσθέτει ακρίβεια στην διάγνωση με υπερήχους.

Facebooktwitterpinterest

Θετικά αποτελέσματα, σχετικά με την διάγνωση καρκίνου του μαστού ανακοινώθηκαν σε συμπόσιο από την εταιρία SuperSonic Imagine, κατά την διάρκεια του ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ακτινολογίας, ECR 2010, στην Βιέννη. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε ακροατήριο 350 και πλέον επισκεπτών, μεταξύ των οποίων και πολλών Ελλήνων ακτινολόγων, από τον Καθηγητή Ingrid Schreer, από το Κίελο της Γερμανίας.
Τα αποτελέσματα αφορούν στα πρώτα 956 περιστατικά της μεγαλύτερης στην ιστορία πολυκεντρικής μελέτης που γίνεται από εταιρία υπερήχων και στοχεύει σε σύνολο 2.300 περιστατικών.
Η πολυκεντρική αυτή μελέτη είναι παγκόσμια και διεξάγεται σε κέντρα διάγνωσης καρκίνου του μαστού μεγάλου κύρους όπως το as Hammersmith Hospital, το Imperial College (UK), το Institut Curie in Paris (France), το DKD Wiesbaden (Germany), τα University Hospitals Schleswig-Holstein and Greifswald (Germany), το Yale Medical Center και το Northwestern Memorial Hospital (USA).
Ο στόχος της κλινικής πολυκεντρικής μελέτης είναι να αναδείξει το όφελος που μπορεί να προσφέρει η πρόσθετη πληροφορία της ελαστικότητας των ιστών μέσω της ShearWave Ελαστογραφίας, για την καλύτερη αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση ύποπτων μορφωμάτων κατά τη διάρκεια της υπερηχογραφικής εξέτασης, του μαστού.
Τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η ShearWave Ελαστογραφία προσφέρει πληροφορίες οι οποίες είναι αναπαραγώγιμες και επαναλήψιμες μεταξύ χρηστών και όταν αυτές προστεθούν στα υπερηχογραφικά κριτήρια κατά BIRADS® (American College of Radiology) συνολικά αυξάνουν την ευαισθησία και ειδικότητα στον χαρακτηρισμών τόσο των καλοήθων όσο και των κακοήθων βλαβών στου μαστού.
Κατά την διάγνωση ύποπτων μορφωμάτων του μαστού με τους υπερήχους, χρησιμοποιείται παγκοσμίως η BIRADS® αξιολόγηση με κατηγορίες όσον αφορά την μορφολογία και ηχωγένια από 1 έως 6, όπου η 1 και 2 αφορούν σίγουρα καλοήθη ευρήματα, η κατηγορία 3 έχει ευρήματα με μόλις 2% πιθανότητα κακοήθειας , η 4 έχει πιθανότητα κακοήθειας από 2 έως 95%, η 5 είναι κατά 95% και πάνω κακοήθεια, ενώ η κατηγορία 6 αφορά σίγουρα κακοήθη βλάβη.
Είναι πολύ σημαντικό για την περαιτέρω διαχείριση των ασθενών, η ακριβής αξιολόγηση και ιδιαίτερα μεταξύ της κατηγορίας 3 που σημαίνει σύντομη παρακολούθηση και της κατηγορίας 4 που πρέπει να σημάνει συναγερμό για Βιοψία.
Σε αυτή την γκρίζα ζώνη μεταξύ της κατηγορίας 3 και 4 έρχεται η ShearWave Ελαστογραφία να προσθέσει διαγνωστική αυτοπεποίθηση και διαγνωστική ακρίβεια στον ακτινοδιαγνώστη και προσθέτει σημαντικές πληροφορίες που οδηγούν στην αξιολόγηση μιας βλάβης.
Έτσι μια βλάβη που έχει κριθεί ως 3 μπορεί να αναβαθμιστεί σε 4 ώστε να γίνει βιοψία και να ανακαλυφθεί μια κακοήθεια που θα περνούσε απαρατήρητη ή μια άλλη που έχει κριθεί ως 4 να υποβαθμιστεί σε 3 και να αποφευχθεί η άσκοπη βιοψία και γενικότερη ταλαιπωρία και σύγχυση της ασθενούς.

Τι είναι όμως τα ShearWaves ?
Τα ShearWaves είναι κύματα ήχων που ταξιδεύουν ανάλογα με την σκληρότητα των ιστών (σκληρός ιστός = αυξημένη ταχύτητα, μαλακός ιστός = χαμηλή ταχύτητα) μέσα στο σώμα κάθετα προς τα κύματα που παράγουν και ανιχνεύουν οι κεφαλές των υπερήχων.
Με την MultiWave τεχνολογία, για πρώτη φορά, ο υπερηχογράφος Aixplorer της SuperSonic Imagine μπορεί και ανιχνεύει και να απεικονίζει χρωματικά τα ShearWaves ταυτόχρονα με την υψηλής ευκρίνειας υπερηχογραφική εικόνα, δίνοντας τις επιπλέον πληροφορίες σχετικές με την ελαστικότητα των ιστών που απεικονίζονται στην οθόνη του υπερηχογράφου.
Η MultiWave όμως δεν έχει εφαρμογή μόνο στον καρκίνο του μαστού, αφού παρόμοια αποτελέσματα παρουσιάζονται και σε άλλα όργανα του σώματος όπως το ήπαρ και ο θυρεοειδής από εξειδικευμένα κέντρα στην Ευρώπη.
……..
Αξιοσημείωτη και η ελληνική συμετοχή εργασίας με ShearWave Ελαστογραφία που παρουσιάστηκε με την μορφή ηλεκτρονικού επιμορφωτικού πόστερ κατά την διάρκεια του συνεδρίου ECR 2010 από τον ειδικό στην διάγνωση του μαστού Δρ. Σπύρο Λαζάρου.
Δημοσίευση από European Hospital 5.3.2010

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.