Μυοσκελετικό – Δυναμικό Υπερηχογράφημα

Μυοσκελετικό - Δυναμικό Υπερηχογράφημα Facebooktwitterpinterest

Tι είναι το Δυναμικό Υπερηχογράφημα Μυοσκελετικού Συστήματος;
Είναι μια νέα αξιόπιστη μέθοδος που χρησιμοποιεί τους υπερήχους για τη διάγνωση κακώσεων που αφορούν τένοντες, μυς, συνδέσμους, νεύρα και περιφερικές αρθρώσεις και για την εκτέλεση επεμβατικών τεχνικών για αντιμετώπιση μυοσκελετικού πόνου.

Η μέθοδος αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι μέρος της καθημερινής πρακτικής στην αθλητιατρική. Το υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας είναι η πρώτη εξέταση που πραγματοποιείται σε ένα αθλητή με κάκωση ή με συμπτώματα από το μυοσκελετικού σύστημα (πχ πόνο, δυσκινησία).

Σε τι διαφέρει από τα συνήθη Yπερηχογραφήματα άλλων οργάνων σώματος;
Πρόκειται για υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας που επιτρέπει την λεπτομερή απεικόνιση ακόμη και πολύ μικρών/επιφανειακών δομών και μόλις υποσημαινόμενων αλλοιώσεων και απαιτεί υπερηχοτομογράφο τελευταίας τεχνολογίας με ειδικό εξοπλισμό. Η εξέταση γίνεται δυναμικά, δηλ εκτελούνται δοκιμασίες κίνησης του μέλους που πάσχει, ώστε να αποκαλυφθεί το πρόβλημα ακόμη και όταν δεν είναι εμφανές σε θέση ηρεμίας. Παράλληλα, όπως όλα τα υπερηχογραφήματα, η εξέταση είναι ανώδυνη και ασφαλής και δεν περιλαμβάνει ακτινοβολία, μαγνητικό πεδίο ή παραμονή σε κλειστό χώρο.

Ποια Πλεονεκτήματα έχει το υπερηχογραφημα σε σχέση με άλλες μεθόδους;

  • Ασφάλεια (ελλειψη ιοντίζουσας ακτινοβολίας ή μαγνητικού πεδίου, δεν απαιτείται χορήγηση φαρμάκων/σκιαγραφικού)
  • Επιτρέπεται όταν υπάρχει σε αντένδειξη για Μαγνητική Τομογραφία (μεταλλικά εμφυτεύματα, καρδιακός βηματοδότης, κλειστοφοβία κ.α)
  • Άριστη ανοχή (ανώδυνο, δεν απαιτεί ακινησία)
  • Δυνατότητα Δυναμικής Εξέτασης κατά τη διάρκεια κίνησης του μέλους, σε αντίθεση με στατικές μεθόδους (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία)
  • Δυνατότητα καθοδηγούμενης έγχυσης φαρμάκων για θεραπεία
  • Δυνατότητα εύκολων επανελέγχων για παρακολούθηση
  • Χαμηλό κόστος

Ποιες παθήσεις μπορούν να διαγνωστούν με Δυναμικό Υπερηχογραφημα;

  • Παθήσεις Ώμου

Ρήξεις-Ασβεστώσεις στροφικού πετάλου, Υπακρωμιακή προστριβή, Κακώσεις ακρωμιοκλειδικής κ.α. Επιτρέπει την ασφαλή κατευθυνόμενη έγχυση αναλγητικών ή την διάλυση ασβεστώσεων τενόντων με λεπτή βελόνη.

  • Παθήσεις Ισχίου-Μηρού

Μυικές θλάσεις/ρήξεις, Κακώσεις τενόντων, Ορογονοθυλακίτιδα λαγονοψοίτη, Διερεύνηση Βουβωνοκήλης κ.α

  • Παθήσεις Γόνατος

Επιγονατιδικού/τετρακεφάλου τένοντα, πλαγίων συνδέσμων, Σύνδρομο προστριβής λαγονοκνημιαίας ταινίας, Ορογονοθυλακίτιδες κ.α

  • Παθήσεις Ακρου Ποδός/ Πέλματος

Βλάβες Αχίλλειου τένοντα και μικρότερων τενόντων, Διάστρεμμα, Σύνδρομα προστριβής, Γάγγλια, Σύνδρομο Ταρσιαίου Σωλήνα, Νεύρωμα Mortons, Πελματιαία απονευρωσίτιδα, Ακανθα, κ.α.

  • Παθήσεις Αγκώνα

Ρήξη δικεφάλου βραχιονίου τένοντα, Επικονδυλίτιδες, Τενοντοπάθειες, Βλάβες πλάγιων συνδέσμων, κ.α

  • Παθήσεις Χεριού

Αρθρίτιδα, Τενοντίτιδες, Ρήξεις συνδέσμων, Εκτινασσόμενος δάκτυλος κ.α

  • Παθήσεις νεύρων

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ωλενίου νεύρου, παραισθητική μηραλγία κ.α

  • Αθλητικές κακώσεις σε παιδιά

Ιδανική μέθοδος για τη διάγνωση τραυματισμών του αναπτυσσόμενου σκελετού (αποφυσίτιδες, διάστρεμμα, μυικές/τενόντιες/συνδεσμικές κακώσεις, κατάγματα πλευρών, δακτύλων  κ.α)

Τι έιναι η ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ;  

Είναι μια νεα τεχνική που χρησιμοποιεί τους υπερήχους για να εκτιμήσει τη ελαστικότητα των ιστών. Συνεισφέρει στην πρώιμη διάγνωση και παρακολούθηση παθήσεων σε τένοντες (πχ Αχίλλειο, επιγονατιδικό, τένοντες ώμου) και μυες (πχ ρήξεις/θλάσεις). Δίνει πληροφορίες για την αποκατάσταση μετά θεραπεία και για το χρόνο επανέναρξης της άσκησης μετά αθλητική κάκωση. Η εξέταση συμπληρώνει το υπερηχογραφημα, δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία και είναι ανώδυνη και ασφαλής.

Μπορεί το Υπερηχογραφημα να συμβάλλει στη θεραπεία των αθλητικών κακώσεων;

Σε αρκετές περιπτώσεις ναι. Μ ε την καθοδήγηση των υπερήχων είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν διαφορες τεχνικές που αποσκοπούν στη μείωση του μυοσκελετικού πόνου, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της φυσιοθεραπείας και η επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν την χρήση μιας συνηθισμένης λεπτής βελόνας για έγχυση φαρμάκων ή πραγματοποίηση χειρισμών ακριβώς στη θέση του προβλήματος που υποδεικνύεται από το υπερηχογραφημα. Ετσι εξασφαλιζεται μέγιστη αποτελεσματικότητα (60-95% κατά περίπτωση) και ασφάλεια σε σχέση με τους χειρισμούς που γίνονται τυφλά (αφού επιτρεπεται η συνεχής παρακολούθηση της βελόνας με υπέρηχο). Ενδεικτικά μπoρεί να γίνει:

Καθοδηγούμενη εγχύση φαρμάκων σε επώδυνες καταστάσεις (πχ ώμου, τενοντοπάθειες Αχιλλείου, επιγονατιδικού, νεύρωμα Morton, πελματιαία απονευρωσίτιδα, επικονδυλίτιδες αγκώνα, σύνδρομα προστριβής κ.α)
Αφαίρεση ασβεστίου από τένοντες (πχ ώμου, αγκώνα κ.α)

Ελενα Δρακωνάκη MD, PhD, PostDoc, ESSRDip Ακτινολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης

Ελενα Δρακωνάκη MD, PhD, PostDoc, ESSRDip
Ακτινολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.