Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ.

Facebooktwitterpinterest

Η Διαγνωστική με υπερήχους είναι μια από τα σπουδαία επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων και έχει εξελιχθεί πολύ γρήγορα , με τους κατασκευαστές υπερηχογραφικών μηχανημάτων στην ιατρική, να μας εκπλήττουν με νέα πολύ καλύτερα κάθε φορά μηχανήματα.
Υπερηχογραφηστές ιατροι της εποχής μας γνώρισα τα μηχανήματα real time με διαβαθμίσεις του γκρι από 64 έως 125 βαθμίδες και σύντομα μας φέρανε τα υψηλής ευκρίνειας real time με Doppler ,ακολούθησαν τα Triplex έγχρωμα και τώρα η τελευταία γενιά των 3D και 4D Vollusion. Και τις κεφάλες με Αρμονικές και πολλά (512) κανάλια μνήμης .
Παρακολούθησα στην πράξη την φανταστική αυτή εξελίξει των Υπερήχων στη Μαιευτική και Γυναικολογία και σε αυτή την ώριμη στιγμή της διαγνωστικής μεθόδου , που μαζί με την Τεχνολογική τελειότητα των μηχανημάτων ήρθαν και τα νέα προγράμματα υπολογιστών , και οι γνώσεις των Ερευνητών ιατρών να δημιουργήσουν ένα όγκο γνώσεων που ήδη σε Ευρώπη και Αμερική το θέμα είναι μιας ξεχωριστής ειδικότητα.
Εν αντιθέσει με τις άλλες απεικονιστικές τεχνικές που πλούτισαν τις διαγνωστικές ικανότητες μας , το ΜΡΙ και το CT που είναι στατικές τεχνικές , η υπερηχογραφική μελέτη και διάγνωση εξαρτάτε απόλυτα από την γνώση και πείρα του υπερηχογραφηστή καθώς και την ποιότητα του μηχανήματος.
Με την εφαρμογή του ανιχνευτικού προγράμματος χρωμοσωματικών και ανατομικών ανωμαλιών του κυήματος και το βιοχημικό μέρος του πρώτου τρίμηνου, που ακολουθείτε στο Fetal Foundation του ΔΡ. Κύπρου Νικολαίδη.
Σας είναι ήδη γνωστό ότι το ανιχνευτικό πρόγραμμα του πρώτου τριμήνου αποτελείται από το υπερηχογράφημα ,(μέτρηση αυχενικής διαφάνειας )και το βιοχημικό προσδιορισμό δυο ουσιών στο αίμα της μητέρας. Οι ουσίες αυτές είναι το ελεύθερο τμήμα της Β χορειακής γοναδοτροπίνης (F-BHCG) . και Η pregnancy Associated Plasma Protein A ( PAPP –A) .
Αύξηση της Free –BHCG η μείωση της PAPP-A αυξάνουν τον κίνδυνο χρωμοσωματικών ανωμαλιών.
Σε συνδυασμό με την μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας την 11-12 εβδομάδα ,με την ολοκλήρωση του υπερηχογραφήματος τα ευρήματα των υπέρηχων καταχωρούνται στο ιδικό πρόγραμμα μαζί και οι βιοχημικές τιμές και η ηλικία της μητέρας και από τον υπολογιστή αυτόματα εξάγεται ο συνολικός κίνδυνος για χρωμοσωματική ανωμαλία στην συγκεκριμένη κύηση.
(Απαντήσεις και τιμές των βιοχημικών δεικτών αποστέλλονται από τα εργαστήρια που εχουν το πρόγραμμα στον γυναικολόγο)
Με την εφαρμογή του προγράμματος αυτού το τριπλό η alfa τεστ θα καταργηθεί.
Η καθολική εφαρμογή του προγράμματος αυτού από όλους τους γυναικολόγους ,θα μπορούσε να είναι για αυτούς μια επαγγελματική ασφάλεια . Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση νομικών περιπλοκών για ισχυριζόμενη ευθύνη γυναικολόγου ο οποίος εφήρμοσε το πρόγραμμα αυτό , παρέχει μια ασφαλεια στον ιατρό και στην εξεταζομενη.
Το υπερηχογράφημα του πρώτου τρίμηνου έχει ανιχνευτική ικανότητα μόνο 77% , με την προσθήκη των δυο βιοχημικών δεικτών αυτή φθάνει το 90% με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Παρόμοια και συμπληρωματικά τεστ που χρησιμοποιούν και την κεφαλοουριέα μέτρηση (GRL) όπως αυτό τα ου DR .HUTSON. Εχουν αναπτυχθεί και εξελίσσονται συνέχεια . ο τελευταίος δείκτης που προσετέθη στην φαρέτρα μας είναι και η ύπαρξη η όχι του ρινικού οσταρίου στη προφίλ απεικόνιση του εμβρύου, όπου έλλειψη αυτού συγκλίνει σε σύνδρομο Down.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.