Ανδρική γονιμότητα όμηρος του θυρεοειδούς!

Facebooktwitterpinterest

Σημαντικές μελέτες Ελλήνων επιστημόνων κατέδειξαν ότι πολλοί υπογόνιμοι άνδρες- χωρίς να το γνωρίζουν- αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον θυρεοειδή αδένα. Μια απλή θεραπεία επαναφέρει τη γονιμότητα και την καλή στυτική λειτουργία.

Είναι ένας αδένας… γένους αρσενικού και όμως θεωρείται ότι αποτελεί κυρίως γυναικεία υπόθεση. Βρίσκεται στη βάση του λαιμού, έχει σχήμα πεταλούδας και βάρος που δεν ξεπερνά τα 25 γραμμάρια. Την ίδια στιγμή όμως διαθέτει τεράστιο «ειδικό βάρος» σε ότι αφορά την ισορροπία του οργανισμού μέσω της παραγωγής σημαντικών ορμονών που «κυβερνούν» τον μεταβολισμό μας και όχι μόνο. Πράγματι οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα «πλήττουν» περισσότερες γυναίκες σε σύγκριση με άνδρες – η αναλογία υπολογίζεται ότι είναι 6 προς 1, σύμφωνα με τους ειδικούς· γι΄ αυτόν τον λόγο προφανώς και οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη σχέση των διαταραχών του μικρού αλλά τόσο καθοριστικού για το σώμα μας αδένα με τη γυναικεία υγεία. Πρόσφατα όμως μελέτες, οι οποίες φέρουν μάλιστα ελληνική υπογραφή, έδειξαν για πρώτη φορά παγκοσμίως ότι τα προβλήματα στον θυρεοειδή αδένα έχουν μεγάλο κόστος σε έναν άκρως ευαίσθητο τομέα και της ανδρικής υγείας, αφού φάνηκε ότι «χτυπούν» τόσο την ανδρική γονιμότητα όσο και τη στύση.

Η νέα αυτή γνώση οδήγησε μάλιστα σε διακρίσεις τους Έλληνες ειδικούς που την έφεραν στο φως. Στο τέλος του 2009 ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής της Κλινικής Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού στο Νοσοκομείο «Παναγία» της Θεσσαλονίκης κ.Γ. Κρασσάς, καθώς και οι συνεργάτες του κ.Ν.Ποντικίδης και κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου βραβεύθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών για μελέτη τους που έδειξε ότι ο υποθυρεοειδισμός- η υπολειτουργία δηλαδή του θυρεοειδούς- σχετίζεται με προβλήματα στη σπερματογένεση. Παράλληλα, δεύτερη μελέτη των επιστημόνων της ίδιας κλινικής, σύμφωνα με την οποία οι διαταραχές του θυρεοειδούς- τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός, η υπερλειτουργία δηλαδή του αδένα- ίσως είναι «ένοχες» για στυτική δυσλειτουργία, οδήγησε σε αλλαγή των οδηγιών που δίνει η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία προς τους γιατρούς!

Στη ρίζα της υπογονιμότητας
Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Τhyroid», άνδρες υπογόνιμοι, με πρόβλημα στη μορφολογία αλλά και στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τους, ίσως πρέπει να αναζητήσουν τη «ρίζα» του προβλήματός τους σε κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Όπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο επικεφαλής της μελέτης κ. Κρασσάς, «έως σήμερα είχαν υπάρξει ορισμένες αόριστες αναφορές σχετικά με το ότι η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας,ωστόσο δεν είχε διεξαχθεί κάποια σημαντική μελέτη στην οποία να υπάρχει σύγκριση των αποτελεσμάτων ανάμεσα σε ασθενή και υγιή άτομα».

Οι Έλληνες επιστήμονες ήταν οι πρώτοι που διεξήγαγαν μια τέτοια οργανωμένη μελέτη: παρακολούθησαν 25 άνδρες με υποθυρεοειδισμό, καθώς και 15 εθελοντές χωρίς πρόβλημα στη θυρεοειδική λειτουργία και είδαν ότι οι υποθυρεοειδικοί άνδρες εμφάνιζαν σε πολύ σημαντικότερα ποσοστά πρόβλημα στη μορφολογία του σπέρματος, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μην ήταν ικανό για γονιμοποίηση ωαρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνο το 36% των ανδρών με υποθυρεοειδισμό εμφάνιζε σπερματοζωάρια χωρίς πρόβλημα στη μορφολογία τους- την ίδια στιγμή το αντίστοιχο ποσοστό στους υγιείς άνδρες ήταν 93%.

Μετά τη χορήγηση όμως θεραπείας για τον υποθυρεοειδισμό παρουσιάστηκε σημαντική βελτίωση τόσο στη μορφολογία (το 76% των ανδρών εμφάνισε φυσιολογικό σπέρμα) όσο και στην κινητικότητα του σπέρματος (η κινητικότητα βελτιώθηκε από 25% σε 35%).

Πριν από την εξωσωματική

Ο κ. Κρασσάς τονίζει μάλιστα ότι προηγούμενα ευρήματα της ομάδας του έδειξαν πως όχι μόνο η υπολειτουργία αλλά και η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς επηρεάζει τη σπερματογένεση· συγκεκριμένα, φάνηκε ότι ο υπερθυρεοειδισμός επηρεάζει σημαντικά την κινητικότητα του σπέρματος.«Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι προτού ένας άνδρας με ανωμαλία στο σπέρμα μπει στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης η οποία συνδέεται με μεγάλο κόστος, τόσο ψυχολογικό όσο και οικονομικό,ίσως θα μπορούσε να βρει λύση στο πρόβλημά του με μια απλή εξέταση του θυρεοειδούς· αρχικώς μια εξέταση αίματος για την ανίχνευση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και, σε περίπτωση που χρειαστεί,έναν έλεγχο του αδένα με υπερήχους»σημειώνει ο καθηγητής και προσθέτει ότι πρέπει να παρέλθουν έξι μήνες από την αρχή της θεραπείας για τον θυρεοειδή προτού αποφασιστεί η έναρξη θεραπείας για την υπογονιμότητα.«Απαιτείται κάποιο διάστημα ώστε να “ανανήψει” το σπέρμα».

Απαλλαγή από το μπλε χάπι

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση των διαταραχών του θυρεοειδούς μπορεί όμως να γλιτώσει πολλούς άνδρες και από το διάσημο μπλε χάπι (Viagra) ή τα υπόλοιπα «συγγενή» σκευάσματα ενάντια στη στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με τη δεύτερη μελέτη των Ελλήνων ειδικών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Εndocrinology & Μetabolism», επικεφαλής της οποίας ήταν και πάλι ο κ. Κρασσάς. Όπως προέκυψε από τη συγκεκριμένη μελέτη που περιελάμβανε 71 άνδρες με διαταραχές του θυρεοειδούς και αντίστοιχο αριθμό υγιών εθελοντών, ποσοστό που άγγιζε το 70% των ασθενών με υπερθυρεοειδισμό ή με υποθυρεοειδισμό εμφάνιζε στυτική δυσλειτουργία (μάλιστα ποσοστό της τάξεως του 37,5% των ασθενών παρουσίαζε σοβαρό πρόβλημα στη στύση του).

Ωστόσο, η χορήγηση θεραπείας του θυρεοειδούς οδήγησε σε… έπαρση της σημαίας των ανδρών σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα οι Έλληνες ερευνητές συνέστησαν«να μη χορηγούν οι γιατροί θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες αν δεν έχει προηγουμένως γίνει έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα τους». Η σύσταση αυτή φάνηκε μάλιστα ότι εντυπωσίασε τους ειδικούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: δεν είναι τυχαίο ότι η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία την εισήγαγε στις οδηγίες τις οποίες δίνει στα μέλη της.

Πώς μπορεί όμως οι διαταραχές του θυρεοειδούς να συνδέονται με προβλήματα στη σεξουαλική υγεία και στη γονιμότητα των ανδρών; Ο κ. Κρασσάς εξηγεί ότι«δύο μηχανισμοί εμπλέκονται στη διαδικασία:ο ένας αφορά διαταραχή του άξονα υποθάλαμος- υπόφυση- γονάδες. Στον συγκεκριμένο άξονα νευροδιαβιβαστές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος δρουν στον υποθάλαμο ο οποίος εκκρίνει την εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροφινών (GnRΗ), η οποία με τη σειρά της διεγείρει την αδενοϋπόφυση, απ΄ όπου εκκρίνονται οι γοναδοτροφίνες, που δρουν τελικά στους όρχεις. Ο δεύτερος μηχανισμός αφορά μεταβολές στα περιφερικά ανδρικά στεροειδή,οι οποίες επιδρούν στα γεννητικά όργανα».

Ο επικεφαλής των πρωτοποριακών μελετών επισημαίνει ότι επί μακρόν οι διαταραχές του θυρεοειδούς και η επίδρασή τους στην ανδρική υγεία αποτελούσαν μια «terra incognita»ένας λόγος παραπάνω αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα προβλήματα του συγκεκριμένου, άκρως σημαντικού για την ισορροπία του οργανισμού, αδένα υποδιαγιγνώσκονται γενικώς και δη στη χώρα μας όχι μόνο στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες, παρ΄ ότι οι θυρεοειδοπάθειες θεωρούνται γυναικείες νόσοι. Ευτυχώς που, ως φαίνεται, Έλληνες επιστήμονες έκαναν μια σημαντική αρχή για την κατάκτηση αυτής της άγνωστης γης δίνοντας ελπίδα σε πολλούς άνδρες ότι θα μπορούν, ξεκινώντας από τον… λαιμό τους, να κρατήσουν ψηλά το «κεφάλι» στη σεξουαλική ζωή τους αλλά και στη γονιμότητά τους.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ, TO BHMA online

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.