Πανδημία COVID-19

Facebooktwitterpinterest

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια λοιμώδης ασθένεια ανακηρύσσεται σε πανδημία όταν αναμένεται να προσβληθεί ένα σημαντικό μέρος του συνολικού πληθυσμού. Είναι το επόμενο στάδιο μιας επιδημίας, όπου η επέκταση της νόσου και ο αριθμός όσων προσβάλλονται είναι σχετικά περιορισμένος.

Από διεθνείς μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και συνοψίζονται σε αυτό το άρθρο του British Medical Journal (ένα από τα εγκυρότερα ιατρικά περιοδικά διεθνώς) οι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από Covid-19 είναι η ηλικία, οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης, οι χρόνιες αναπνευστικές νόσοι, η υπέρταση και ο καρκίνος.

Η πανδημία του Covid-19 είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, με άγνωστες προς το παρόν επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία και την οικονομία όλων των χωρών. Έχουν υιοθετηθεί διαφορετικά μέτρα από χώρα σε χώρα, γενικότερα όμως υπάρχει μια τάση αυστηροποίησης όσο τα κρούσματα αυξάνουν.

Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή ισχύει η απαγόρευση μετακινήσεων, με εξαιρέσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, υπάρχουν οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τον καθένα από εμάς ξεχωριστά πρέπει, για τη δική μας προστασία και την προστασία των συνανθρώπων μας, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάει και η ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης. Άυλη συνταγογράφηση σημαίνει ότι ο ασθενής δεν είναι ανάγκη να πάρει στα χέρια του εκτυπωμένη τη συνταγή φαρμάκων, αλλά αυτή αποστέλλεται είτε με sms είτε με email απομακρυσμένα. Για να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα αυτή, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μπει στον προσωπικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet και το ΑΜΚΑ, επιλέγεται η άυλη συνταγογράφηση. Αυτή η διαδικασία γίνεται μία φορά και ισχύει από εκεί και ύστερα. Μόλις ολοκληρωθεί, ο γιατρός είναι σε θέση να συνταγογραφήσει εξ αποστάσεως και να σταλεί η συνταγή στον ασθενή.

Καλή δύναμη και υπομονή σε όλους.

Ιωάννης Ράλλης, Ενδοκρινολόγος

Ιωάννης Ράλλης,
Ενδοκρινολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.