Διεθνής Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για νοσήματα του θυρεοειδή 2011

Facebooktwitterpinterest

Τρίτη Διεθνής εβδομάδα ευαισθητοποίησης για νοσήματα του θυρεοειδή (23 έως 29 Μαΐου 2011).

Μετά την πολύ επιτυχημένη περσινή εβδομάδα ευαισθητοποίησης για νοσήματα του θυρεοειδή με θέμα τις διαταραχές του θυρεοειδούς κατά την εγκυμοσύνη, φέτος η εβδομάδα θα επικεντρωθεί στους όζους του θυρεοειδούς και την βρογχοκήλη. Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνοί και πολλές φορές μπορεί ακόμη και να περάσουν απαρατήρητοι. Παρόλα αυτά όμως, μπορούν να προκαλέσουν υπέρ-ή υποπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών ή να εξελιχθούν σε καρκίνο του θυρεοειδούς. Τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι διαταραχές του θυρεοειδούς προκαλούν προβλήματα στις θυρεοειδικές ορμόνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά και διαφορετικά συμπτώματα, τα οποία είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Φέτος, μια γυναίκα μου τηλεφώνησε και είπε ότι επισκέφτηκε τον οικογενειακό γιατρό της, γιατί είχε δυσκολία στην κατάποση. Από τότε που γέννησε (6 μήνες πριν) παρουσίαζε εύκολη κόπωση και αυξήθηκε πολύ το βάρος της. Τον τελευταίο καιρό προστέθηκε και η δυσκολία στην κατάποση. Ο γιατρός της είπε ότι υπάρχουν κάποιοι όζοι στον θυρεοειδή της, αλλά ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να ανησυχεί. Της ζήτησε να πάει σπίτι και να επανέλθει μετά από 4-6 εβδομάδες για να εξεταστεί αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή. Η γυναίκα φοβήθηκε γιατί η μητέρα της έπασχε από νόσο Graves.

Ο γιατρός μπορεί να έχει δίκιο ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους όζους , αλλά για να είναι βέβαιος πρέπει να ελεγχθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς. Εξήγησα στη γυναίκα ότι οι γιατροί σε τέτοιου είδους καταστάσεις πρέπει να ελέγχουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Αργότερα, η γυναίκα μου τηλεφώνησε ξανά και μου ανέφερε ότι επισκέφτηκε ξανά τον γιατρό της και ότι ελέγχθηκε η λειτουργία του θυρεοειδούς της και βρέθηκε ότι είχε υποθυρεοειδισμό. Από τότε ξεκίνησε θεραπεία με λεβοθυροξίνη και βελτιώθηκε και η κατάποση της αλλά και αισθάνεται περισσότερο δραστήρια ανακτώντας την χαμένη ενέργεια της.

Αυτή η ιστοσελίδα παρέχει χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για όλα τα μέλη της οικογένειας για το πώς θα μάθουνε να ζούνε με τις διαταραχές του θυρεοειδούς.

Yvonne Andersson

Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θυρεοειδούς

Η Διεθνής Ομοσπονδία Θυρεοειδούς είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων ασθενών, σκοπός της οποίας είναι να λειτουργεί προς όφελος εκείνων που επηρεάζονται από τις παθήσεις του θυρεοειδούς σε όλο τον κόσμο. Η εκστρατεία αυτή υποστηρίχθηκε από:

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.