Πώς να αναγνωρίσετε έναν όζο του θυρεοειδούς

Facebooktwitterpinterest

Ακριβώς όπως και με το σχηματισμό βρογχοκήλης, οι όζοι συνήθως δημιουργούνται λόγω της ανεπαρκούς πρόσληψης ιωδίου με τη διατροφή. Προκειμένου να αντισταθμιστεί αυτή η έλλειψη, τα θυρεοειδικά κύτταρα υπερτρέφονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό όζων στον θυρεοειδικό ιστό – είτε ως ένας όζος , ή ως πολλαπλοί όζοι. όζοι μπορεί επίσης να εμφανιστούν και σε ένα θυρεοειδή με κανονικό μέγεθος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, εμφανίζονται σε συνδυασμό με βρογχοκήλη.

Οι όζοι του θυρεοειδούς διαφοροποιούνται σε “ψυχρούς” ή “θερμούς” όζους. Οι “Ψυχροί” όζοι δεν έχουν λειτουργική δράση ,ωστόσο, μπορούν να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα και σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, γίνονται κακοήθεις. Η πλειοψηφία των όζων είναι “Θερμοί” οι οποίοι παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες σε ανεξέλεγκτες ποσότητες (το λεγόμενο «αυτόνομο αδένωμα»). Αυτοί οι όζοι δεν είναι σχεδόν ποτέ κακοήθεις. Μπορούν, ωστόσο, να οδηγήσουν σε υπερθυρεοειδισμό (υπερλειτουργικός θυρεοειδής). Αν υπάρχει η υποψία ύπαρξης όζου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσδιοριστεί ο τύπος του όζου προκειμένου να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι.

Αρχικά, οι όζοι δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα. Ως εκ τούτου, συχνά δεν εντοπίζονται μέχρι την επόμενη ιατρική εξέταση ρουτίνας (εάν, για παράδειγμα, μέσα στα πλαίσια αιματολογικών εξετάσεων ρουτίνας διαπιστωθεί επηρεασμένη θυρεοειδική λειτουργία). Όσο αυξάνεται το μέγεθος των όζων τα ακόλουθα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν (μάλλον σπάνια):

Πόνος
Δυσκολία στην κατάποση / πόνος κατά την κατάποση
Δυσκολία στην αναπνοή
Βραχνάδα
Συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού

Αμέσως μόλις εμφανιστούν συμπτώματα όπως δύσκολη αναπνοή, βράγχος φωνής, έντονος πόνος ή / και γενικά συμπτώματα της ασθένειας, όπως πυρετός και πόνος στις αρθρώσεις (δεδομένου ότι τα συμπτώματα αυτά είναι πιθανά σημεία ταχείας ανάπτυξης όζων ή μιας διεύρυνσης ή φλεγμονής του θυρεοειδούς), θα πρέπει να ζητείται η γνώμη ενός γιατρού άμεσα.

Αν πιστεύετε ότι έχει εμφανιστεί κάποιος όζος στον θυρεοειδή σας μπορείτε να προβείτε σε «Έλεγχο του τραχήλου».

References

6 McDougall I.R.: Management of Thyroid Cancer and Related Nodular Disease. Springer; 1st Edition (2005)
7 Skugor M., Wilder J.B.: Thyroid Disorders: A Cleveland Clinic Guide. Cleveland Clinic Press (2006)
8 Henderson K.E.: The Washington manual endocrinology subspecialty consult. Lippincott Williams & Wilkins; Second edition (2008)
9 McDougall I.R.: Thyroid Cancer in Clinical Practice. Springer; 1st Edition (2007)
10 American Association of Clinical Endocrinologists (AACE). Neck Check Card www.aace.com/public/awareness/tam/2006/pdfs/NeckCheckCard.pdf (Accessed November 2010)

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.