Μεταβολικό Σύνδρομο

Facebooktwitterpinterest

Αν και το μεταβολικό σύνδρομο ταξινομήθηκε αρχικά ως τετράδα ανωμαλιών, πλέον o ορισμός του περιλαμβάνει πέντε κριτήρια.

Τα ευρέως αποδεκτά κριτήρια για τη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου είναι:

1)Κοιλιακή παχυσαρκία (περιφέρεια μέσης > 102 εκ για τους άνδρες και > από 88 εκ για τις γυναίκες)
2) Επίπεδα τριγλυκεριδίων νηστείας 150 mg / dL ή υψηλότερα
3)Επίπεδα HDL χοληστερόλης κάτω από 40 mg / dL για τους άνδρες και κάτω από 50 για τις γυναίκες
4) Πίεση αίματος 130/85 mm Hg ή μεγαλύτερη
5) Ζάχαρο αίματος νηστείας 110 mg / dL ή υψηλότερο

Τα άτομα που έχουν μόλις τρία από τα πέντε κριτήρια πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διάγνωση. Η παρουσία τεσσάρων ή πέντε από αυτά καθιστά τις προοπτικές ακόμα χειρότερες. Λίγα παραπάνω πράγματα σχετικά με τα μεμονωμένα στοιχεία που αποτελούν το μεταβολικό σύνδρομο.

  1. Παχυσαρκία. Είναι ο βασικός παράγοντας εμφάνισης του μεταβολικού σύνδρομου και η ταχεία αύξηση της σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας WHO επηρεάζει την ταχεία εμφάνιση του συνδρόμου.
    Λιγότερο από το 15% των ανδρών με φυσιολογικό σωματικό βάρος παρουσιάζουν μεταβολικό σύδνρομο αλλά το ποσοστό αυξάνεται στο 22% στους υπέρβαρους άνδρες και στο 60% στους παχύσαρκους. Δεδομένου ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των Αμερικανών ενήλικων είναι υπέρβαροι και ένας άλλος τρίτος παχύσαρκοι, είναι εύκολο να δούμε ότι το μεταβολικό σύνδρομο βρίσκεται σε άνοδο.
  2. Τα τριγλυκερίδια μεταφέρουν λιπαρά οξέα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος αφού απορροφηθούν από τα τρόφιμα και γι αυτό απαιτείται δείγμα αίματος νηστείας για ακριβή μέτρηση. Οι γιατροί εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι εάν ένα υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων εάν είναι το μόνο πράγμα που είναι ανώμαλο. Αλλά τώρα είναι σαφές ότι τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι πραγματικά επικίνδυνα όταν είναι μέρος του μεταβολικού συνδρόμου.
  3. Η χοληστερόλη HDL ονομάστηκε “καλή” χοληστερόλη επειδή τα υψηλά επίπεδα συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η HDL είναι προστατευτική επειδή αντιπροσωπεύει μόρια χοληστερόλης που μεταφέρονται μακριά από αρτηρίες στο ήπαρ, τα οποία τα διαθέτει με την απόρριψη τους στη χολή.
    Όσο υψηλότερο είναι το HDL, τόσο το καλύτερο. Οι φυσιολογικές τιμές για τους άνδρες αρχίζουν στα 35 mg / dL, αλλά ακόμη και ένα “κανονικό” επίπεδο των 40 θα αυξήσει τον κίνδυνο όταν είναι μέρος του μεταβολικού συνδρόμου.
  4. Πίεση αίματος. Οι ειδικοί μειώνουν σταδιακά τους στόχους τους για τις υγιείς μετρήσεις της πίεσης του αίματος καθώς έχουν μάθει περισσότερα για την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και νεφρικής ανεπάρκειας. Ακόμη και με αυτές τις αλλαγές, η διάγνωση της υπέρτασης εξακολουθεί να εξαρτάται από τις αναγνώσεις 140/90 ή υψηλότερες. Παρόλο που η πίεση 130/85 είναι μόνο στο εύρος της «προυπέρτασης», αρκεί να συμβάλλει στη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου
  5. Το σάκχαρο του αίματος είναι μία σαφής ένδειξη για το ρόλο της ινσουλίνης όταν πρόκειται για τη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου.
Προκοπίου Μαρία, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Προκοπίου Μαρία,
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.