Μεταμόσχευση Μαλλιών στον άνδρα

Facebooktwitterpinterest

Αίτια Τριχόπτωσης

Η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία αποτελεί το συχνότερο αισθητικό πρόβλημα στους άνδρες. Συχνά όμως αφορά και στις γυναίκες. Τα 3/4 περίπου των ανδρών και το 1/3 των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα αραίωσης των μαλλιών τους.

Το αίτιο βρίσκεται στην ευαισθησία της ρίζας της τρίχας σε ορμονικά ερεθίσματα. Η ευαισθησία αυτή χαρακτηρίζει μόνο την μπροστινή περιοχή και όχι αυτήν που βρίσκεται πίσω, προς τον αυχένα.

Όταν υπάρχει αυτή η προδιάθεση, η πτώση των μπροστινών μαλλιών είναι αναπόφευκτη.

Η εικόνα του πρόωρα φαλακρού ατόμου σχετίζεται με την εικόνα του πρόωρα γηρασμένου ατόμου.

Μέθοδοι Αντιμετώπισης

Strip

Η μέθοδος αυτή είναι η συνηθέστερη και πιο συχνά εφαρμοσμένη μέθοδος παγκοσμίως. Σύμφωνα με αυτή ένα μέρος από την πίσω περιοχή του τριχωτού της κεφαλής διαχωρίζεται σε μικρά μοσχεύματα τα οποία τοποθετούνται εμπρός όπου υπάρχει το έλλειμμα. Η πίσω περιοχή ονομάζεται δότρια, διότι είναι αυτή που μας δίνει τα τριχοθυλάκια, ενώ η μπροστινή-πάσχουσα περιοχή ονομάζεται δέκτρια, διότι είναι αυτή που τα δέχεται.

Στη δότρια περιοχή δεν παραμένει κάποιο κενό, διότι το τριχωτό που έχει παραμείνει συμπλησιάζεται. Στη δέκτρια περιοχή τα τριχοθυλάκια, οι ρίζες δηλαδή των τριχών, παράγουν καινούρια τρίχα ακριβώς όπως θα παρήγαγαν στην περιοχή απ’ όπου τα πήραμε. Οι ρίζες δηλαδή απλώς αλλάζουν θέση και μεταφέρονται από το πίσω μέρος του τριχωτού στο μπροστά, όπου υπάρχει το έλλειμμα.

Τα μαλλιά σε αυτή τη νέα τους θέση μεγαλώνουν κανονικά με τον τρόπο που μεγάλωναν και συμπεριφερόντουσαν στην περιοχή απ’ όπου τα πήραμε. Μπορούμε να τα βάψουμε, να τα κουρέψουμε χωρίς κανένα πρόβλημα.
Τα μαλλιά στη νέα τους θέση θα μείνουν για πάντα, διότι διατηρούν τις ιδιότητες της περιοχής από όπου τα πήραμε και όχι της περιοχής όπου τα βάλαμε.

Τα νέα μαλλιά αρχίζουν να βγαίνουν μετά από τρεις μήνες και το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται περίπου στους οκτώ μήνες.

F.U.E.

Έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία με την προηγούμενη μέθοδο, από την οποία διαφέρει μόνο ως προς τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται τα μοσχεύματα από τη δότρια περιοχή. Δηλαδή, δεν λαμβάνεται ένα ενιαίο τμήμα το οποίο κατόπιν διαχωρίζεται, αλλά λαμβάνονται εξ’ αρχής, πολλά μικρά τμήματα δέρματος, τα οποία είναι και τα μοσχεύματα.

Punch grafting

Πρόκειται για μία αρκετά παλαιά μέθοδο η οποία βασίζεται, όπως και η F.U.E., στη λήψη μικρών τμημάτων δέρματος από το τριχωτό, τα οποία εμφυτεύονται στη δότρια χωρίς κάποια επεξεργασία. Η διαφορά της με τη F.U.E. συνίσταται στο ότι τα μοσχεύματα αυτά είναι αρκετά μεγάλα. Δε δίνει το απαιτούμενο φυσικό αποτέλεσμα και γι αυτό το λόγο χρησιμοποιείται σπάνια πλέον.

Scalp Reduction

Η μέθοδος αυτή απευθύνεται κυρίως σε μετατραυματική ή μετεγκαυματική αλωπεκία, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις, ακόμα και σε ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Βασίζεται στην αφαίρεση της άτριχης περιοχής και κατ’ αυτόν τον τρόπο μείωσης του ελλείμματος. Μπορεί να προηγείται διάταση του δέρματος με ειδικούς διατατήρες.

Κάλυψη με κρημνούς

Πρόκειται για μία αρκετά παλιά μέθοδο, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται ελάχιστα και μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Αυτή συνίσταται στη μεταφορά τμήματος του τριχωτού της κεφαλής, το οποίο όμως στη μία του πλευρά δεν αποκόπτεται για να διατηρήσει έτσι την αιμάτωσή του.

Συνδυασμός μεθόδων

Ο συνδυασμός των παραπάνω μεθόδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με την περίπτωση, προκειμένου να επιτύχουμε ικανοποιητική πυκνότητα με φυσικό αποτέλεσμα. Οποιεσδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους.

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.