Ωτοπλαστική

Facebooktwitterpinterest

Η ωτοπλαστική αποσκοπεί στο να διορθώσει αισθητικές ατέλειες στα αυτιά, παιδιών και ενηλίκων. Πολλά μάλιστα ενήλικα άτομα ζητούν να διορθώσουν αυτό το πρόβλημα, διότι τους θυμίζει τα ψυχολογικά προβλήματα που τους δημιουργήθηκαν στην παιδική τους ηλικία.
Το πρόβλημα των πεταχτών αυτιών έχει την ιδιαιτερότητα να αφορά εξ’ ίσου άνδρες και γυναίκες, όπως και μικρές ή μεγάλες ηλικίες. Οι συνηθέστερες ηλικίες κατά τις οποίες ζητούν να διορθώσουν τα αυτιά τους είναι η περίοδος των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου, καθώς και οι μεταξύ 20 και 30 ετών.

Την περίοδο των πρώτων τάξεων του σχολείου το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που τα ίδια τα παιδιά προσέρχονται στον Πλαστικό Χειρουργό πολλές φορές κλαίγοντας και ζητώντας επίμονα να διορθωθεί το πρόβλημά τους. Όλοι μας θυμόμαστε πολλές κοροϊδευτικές ονομασίες που εδίδοντο σε συνομήλικούς μας που είχαν ¨πεταχτά αυτιά¨, όπως ¨αυτιάς¨, ¨παντόφλας¨, ¨Jumbo το ελεφαντάκι¨ και άλλα, που μπορεί μεν να μας φαίνονται αστείες, ενοχλούσαν όμως αφάνταστα τα άτομα στα οποία απευθύνονταν και μερικές φορές διαμορφώνουν χαρακτήρα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά είναι πολύ αυστηρά και καυστικά στην κρίση τους προς τα άλλα παιδιά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούν συχνά ψυχολογικά προβλήματα στους συμμαθητές ή φίλους τους, που έχουν την οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα στην εμφάνιση, όπως συμβαίνει με τα πεταχτά αυτιά.
Η διαδικασία της ωτοπλαστικής συνίσταται στην διαμόρφωση του χόνδρου, δηλαδή του σκελετού του αυτιού. Τα αυτιά συνήθως δεν είναι μεγάλα αλλά δίνουν αυτή την εντύπωση διότι λείπουν από αυτά οι πτυχώσεις εκείνες που τα κάνουν να μην προεξέχουν. Οι τομές γίνονται πίσω από τα αφτιά και επομένως δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια.
Η επέμβαση μπορεί να γίνει από την ηλικία των 5 ετών και μετά, διότι σε αυτή την ηλικία το αυτί έχει ήδη το 80% της ανάπτυξης που θα έχει μετά την ενηλικίωση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει η επέμβαση, εφόσον δε θα υπάρξουν ιδιαίτερες αλλαγές στην ανάπτυξή του κι επομένως το αποτέλεσμα της επέμβασης θα παραμείνει σταθερό για πάντα.
Η επέμβαση στους ενήλικες γίνεται με τοπική αναισθησία, διαρκεί περίπου μία ώρα, δεν χρειάζεται παραμονή σε κλινική ούτε απουσία από την εργασία τους. Στα παιδιά όμως μπορεί να χρειαστεί κάποια μορφή νάρκωσης, εάν αυτά, λόγω του φόβου τους, δεν μπορούν να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους.
Μετά την επέμβαση, τα αυτιά καλύπτονται με ειδική ελαστική κορδέλα την πρώτη εβδομάδα. Για ένα περίπου μήνα μετά την επέμβαση, η κορδέλα εφαρμόζεται μόνο κατά τις ώρες του ύπνου για προστασία. Αν υπάρξει πόνος, αυτός είναι ελαφρύς και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Αθλητισμός ή άλλη έντονη δραστηριότητα μπορούν να αρχίσουν μετά τις 3 εβδομάδες. Ενδεχόμενο ελαφρύ οίδημα υποχωρεί μετά τις 2 εβδομάδες. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και αφορούν στην πιθανότητα μόλυνσης, η οποία αν συμβεί αντιμετωπίζεται με τη χρήση αντιβιοτικών.
Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και τα άτομα αυτά ενθουσιάζονται διότι με μία σχετικά μικρή διαδικασία αφαιρούν από πάνω τους το αίτιο εκείνο που τραβούσε την προσοχή και πολλές φορές τους αστεϊσμούς ή προσβολή και απομονωτισμό από το περιβάλλον τους. Πολλοί δηλώνουν αυθόρμητα ότι νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με την νέα τους εμφάνιση, συχνά δε, επιλέγουν νέο στυλ μαλλιών, που πάντα επιθυμούσαν, αλλά ποτέ δεν είχαν μπορέσει να πραγματοποιήσουν.
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο σε κάποιον που δεν έχει το πρόβλημα, για τα άτομα που το έχουν η ψυχική ανάταση είναι μεγάλη και συνήθως μετανοιώνουν που δεν έκαναν αυτή τη διόρθωση αρκετά νωρίτερα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.