ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Facebooktwitterpinterest

Η κακοσμία του στόματος είναι ένα συχνό πρόβλημα , καθώς απασχολεί πολλούς ανθρώπους διαφόρων ηλικιών .
Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενοχλητική κατάσταση με ποικίλες προεκτάσεις : ο πάσχων αισθάνεται ιδιαίτερα ανασφαλής στις κοινωνικές και διαπροσωπικές του σχέσεις και μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις ακόμα και στην ψυχική υγεία , κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας . Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς ντρέπονται να συζητήσουν αυτό το πρόβλημα ακόμα και με τον γιατρό τους !
Που οφείλεται;
Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες .
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων , η πηγή του προβλήματος εντοπίζεται στο στόμα .

Α. Κακή στοματική υγιεινή.
Η πλημμελής φροντίδα των δοντιών αποτελεί συχνά την μόνη αιτία κακοσμίας.
Τα υπολείμματα των τροφών αν δεν απομακρυνθούν έγκαιρα αποτελούν ιδανική εστία για τα μικρόβια του στόματος, τα οποία πολλαπλασιάζονται και παράγουν πτητικές ενώσεις θείου, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την στοματική κακοσμία.

Β. Κάπνισμα.
Οι καπνιστές εμφανίζουν συχνότερα κακοσμία στόματος σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Γ. Παθήσεις των ούλων .
Η ουλίτιδα και κυρίως η χρόνια περιοδοντίτιδα συνοδεύονται συνήθως και από κάποιου βαθμού στοματική κακοσμία , που πολλές φορές μάλιστα μπορεί να αποτελεί και το μοναδικό σύμπτωμα που αντιλαμβάνεται ο ασθενής .
Οι παθήσεις αυτές, που είναι αρκετά συχνές , χρειάζονται άμεση θεραπεία γιατί εκτός των άλλων , απειλούν τη σταθερότητα των δοντιών και τελικά μπορούν να προκαλέσουν την απώλείά τους.

Δ. Τερηδόνα .
Πρόκειται για μία πολύ διαδεδομένη αρρώστια που ευθύνεται για το σάπισμα των δοντιών . Και στην περίπτωση αυτή , η κακοσμία μπορεί συχνά να αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα της νόσου , ιδίως αν η τερηδόνα εντοπίζεται κάτω από παλιά σφραγίσματα ή γέφυρες ή σε νεκρά και απονευρωμένα δόντια .
Με τον εντοπισμό και τη θεραπεία του προσβεβλημένου δοντιού υποχωρεί και η στοματική κακοσμία .

Ε. Διατροφικές συνήθειες.
Το φαγητό που καταναλώνουμε επηρεάζει τον αέρα που εκπνέουμε. Τροφές που μυρίζουν έντονα είναι φυσιολογικό να προκαλούν κακοσμία που δεν υποχωρεί αν δεν περάσουν μερικά εικοσιτετράωρα.

ΣΤ) Παθήσεις μύτης – ιγμορείων – ρινοφάρρυγγα .
Χρόνιες φλεγμονές της περιοχής αυτής (ιγμορίτιδα , αμυγδαλίτιδα), πολύποδες, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) κ.λπ, είναι δυνατό να προκαλούν εκτός των άλλων συμπτωμάτων και στοματική κακοσμία .

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.