Το Ζιρκόνιο στην οδοντιατρική!

Facebooktwitterpinterest

Η λέξη «ζιρκόνιο» ίσως να σας φέρνει στο μυαλό αυτά τα μικρά λαμπερά πετραδάκια που μοιάζουν με τα διαμάντια. Δεν πρόκειται να μιλήσουμε όμως για τα διαμαντάκια που κολλάνε κάποιοι στα δόντια αλλά για μία νέα τεχνική, που άρχισε προσφάτως να εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σχετίζεται κυρίως με την κατασκευή της στεφάνης των δοντιών.Παρόλο που προσφάτως άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα, η τεχνική του ζιρκονίου χρησιμοποιείται στις Η.Π.Α. από τη δεκαετία του ’90. με θεαματικά αποτελέσματα.

Η ζιρκονία είναι το οξείδιο του ζιρκονίου (ζιρκόνιο), είναι το υλικό της φύσης με μεγάλη αξία καθώς αντικατέστησε το διαμάντι λόγω της αισθητικής ομορφιάς του και της σκληρότητάς του.
Χρησιμοποιήθηκε ως υλικό αρχικά στην ορθοπεδική το 1969 με επιτυχία για την κατασκευή τεχνιτών αρθρικών κεφαλών στην κατ΄ισχίο διάρθρωση και μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί καμία αποτυχία.

Στην οδοντιατρική και στα δόντια, χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια χωρίς αποτυχίες και με άριστα αισθητικά αποτελέσματα. Αποτελεί εξέλιξη των ολοκεραμικών συστημάτων ‘’θήκες πορσελάνης’’ χωρίς μέταλλο. Άρχισε να χρησιμοποιείται στην αισθητική οδοντιατρική μετά την απαίτηση ασθενών μας για ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι σύχρονες τάσεις της οδοντιατρικής υπαγορεύουν «metal free restorations»δηλαδή εργασίες χωρίς μεταλλικό σκελετό, αφού ο τελευταίος, είναι υπεύθυνος για διάφορες αλλεργίες,οξείδωση,τοξικότητα και αισθητικά προβλήματα (μαύρα όρια κάτω από τις στεφάνες στα ούλα).

Μερικά από τα μειονεκτήματα της μεταλλοπορσελάνης είναι η ευαισθησία που αποκτούν τα ούλα, η βάση της στεφάνης που μαυρίζει με τον καιρό, η τοποθέτησή της που κάποιες φορές είναι επώδυνη, ο πολλαπλασιασμός των βακτηριδίων, το μη βιοσυμβατό υλικό της, με λίγα λόγια η μεταλλική στεφάνη είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.Το ζιρκόνιο έρχεται να αντικαταστήσε το μέταλλο, αλλά επικαλύπτεται και αυτό με μία ειδική πορσελάνη, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο φυσικό. Και είναι φυσικό γιατί, αντίθετα με το μέταλλο, το οξείδιο του ζιρκονίου, που χρησιμοποιείται, έχει λευκό χρώμα, επιτρέπει στο φως να περάσει μέσα από την πορσελάνη, χωρίς τίποτα να μαρτυράει ότι υπάρχει στεφάνη.

Επιπλέον, το ζιρκόνιο δεν καταστρέφεται, επομένως δεν υπάρχει φόβος αλλοίωσης του χρώματός του ή οποιαδήποτε άλλη επιπλοκή μακροπρόθεσμα.Ένα ακόμα συν του ζιρκονίου είναι η αντοχή του, επομένως η στεφάνη αντέχει για πάρα πολλά χρόνια και επιτρέπει την κατασκευή γέφυρας σε πολλά περισσότερα δόντια, αλλά και η βιοσυμβατότητά του.

Ο οργανισμός δέχεται πλήρως το ζιρκόνιο, καθώς προέρχεται από αυστραλιανή άμμο ζιρκονίου, καθαρισμένη και επεξεργασμένη, ώστε να προκύψει ένα υλικό το οποίο θα είναι το πλέον ενδεδειγμένο για αυτή τη χρήση, δεν θα προκαλεί φλεγμονές στους γύρω ιστούς και δεν θα διασπείρει βλαβερές ουσίες στον οργανισμό.Τέλος, εάν η τοποθέτηση μίας μεταλλικής στεφάνης μπορεί να αποδειχτεί επώδυνη, διότι θα πρέπει να τοποθετηθεί βαθειά μέσα στο ούλο για να μην φαίνεται, η στεφάνη από ζιρκόνιο τοποθετείται στην επιφάνεια των ούλων, και έτσι τα τελευταία δεν αποκτούν ευαισθησία.

Πώς κατασκευάζεται μια στεφάνη ή μια γέφυρα ζιρκονίας;
Για την κατασκευή της απαιτείται, από το οδοντοτεχνικό εργαστήριο, ένα ειδικό μηχάνημα το CAD/CAM το οποίο δουλεύει με υπολογιστή. Μετά την παρασκευή «τροχισμό» του δοντιού και τα αποτυπώματα από τον οδοντίατρο, ο κεραμίστας οδοντοτεχνίτης με το σύστημα CAD ανιχνεύει, «σκανάρει» το αποτύπωμα και όλες οι λεπτομέρειες του τροχισμού που έχουν γίνει από τον οδοντίατρο μεταφέρονται σε έναν υπολογιστή. Πάνω στον υπολογιστή σχεδιάζεται η θήκη και δίνεται εντολή μέσω του συστήματος CAM να την δημιουργήσει.

Πρακτικά σημαίνει, ότι όλη η εργασία γίνεται μέσω ενός δικτύου υπολογιστών, χωρίς να την αγγίζει ανθρώπινο χέρι.
Σαν αποτέλεσμα έχουμε προσθέσεις με τέλεια εφαρμογή,υπερβολικά μεγάλη αντοχή και άριστη αισθητική εικόνα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.