Η αισθητική οδοντιατρική

Facebooktwitterpinterest

Η αισθητική οδοντιατρική μπορεί να κάνει το χαμόγελό σας ακόμα πιο λαμπερό. Ανακαλύψτε περισσότερα για το τι μπορεί να κάνει η αισθητική οδοντιατρική για εσάς!
1.Η αισθητική οδοντιατρική είναι ένας κλάδος της οδοντιατρικής που σα σκοπό έχει να κάνει το χαμόγελό σας πιο αισθητικά ελκυστικό. Ο αισθητικός οδοντίατρος εφαρμόζει τεχνικές όπως διαμόρφωση δοντιών, οδοντικά εμφυτεύματα και επεμβάσεις για να σας δώσει αυτό το τέλειο χαμόγελο παρά τις όποιες παραμορφώσεις, τραυματισμούς ή λεκέδες στα δόντια σας. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πως η αισθητική οδοντιατρική τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα για τους εαυτούς τους, καθώς κερδίζουν αυτοπεποίθηση από τη βελτιωμένη τους εμφάνιση.

Ένας καλός αισθητικός οδοντίατρος δε θα προσπαθήσει απλά να καλύψει ελαττώματα στο χαμόγελό σας. Θα σας εξηγήσει επίσης τι προκάλεσε το πρόβλημα, και τι μπορείτε να κάνετε για να μην ξανασυμβεί. Για παράδειγμα, αν έχετε έντονους λεκέδες στα δόντια σας, ο οδοντίατρός σας θα σας υποδείξει τι συνήθειες έχετε στη ζωή σας που προκάλεσαν αυτούς τους λεκέδες, και τι μπορείτε να κάνετε έτσι ώστε αυτοί να μην εμφανιστούν ξανά.
Οι διαδικασίες αισθητικής οδοντιατρικής μπορεί να είναι απλές θεραπείες, όπως είναι η λεύκανση δοντιών, ή αρκετά πολύπλοκες θεραπείες, όπως η γναθοπλαστική. Η σοβαρότητα της θεραπείας που θα χρειαστείτε εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ζημιάς ή της παραμόρφωσης στο στόμα σας. Ο αισθητικός οδοντίατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξει ένα βήμα-προς-βήμα σχέδιο θεραπείας που θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
2 . Λεύκανση δοντιών
Η λεύκανση δοντιών είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής διαδικασία αισθητικής οδοντιατρικής. Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν την αλλοίωση του χρωματισμού των δοντιών σας. Η χρωματική αλλοίωση επιφέρεται στο σμάλτο των δοντιών σας και μπορεί να προκληθεί από τους λεκέδες λόγω τροφής, την φυσική διαδικασία γήρανσης, ή χημικές βλάβες από φάρμακα ή τσιγάρα. Τα αναψυκτικά τύπου κόλα και ο καφές είναι οι πιθανοί ένοχοι των λεκέδων των δοντιών.

Η λεύκανση μερικές φορές λέγεται και αποχρωματισμός. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί χημικά για να φωτίσει τα δόντια του ασθενή. Κάποιες φορές η λεύκανση των δοντιών γίνεται στο ιατρείο του αισθητικού οδοντιάτρου σας και άλλες φορές σας δίνετε μια συσκευή και μερικές ουσίες για να κάνετε τη διαδικασία μόνοι σας στο σπίτι. Αυτό απαιτεί έναν κατάλληλο νάρθηκα που έχει κατασκευαστεί συγκεκριμένα για το σχήμα τους δικού σας στόματος. Λάβετε υπόψην, ωστόσο, ότι αν συνεχίσετε τις κακές σας συνήθειες, οι λεκέδες θα επανέλθουν. Η λεύκανση θεωρητικά διαρκεί καναδυό χρόνια, αλλά είναι πολύ αποτελεσματική σε αυτό το χρονικό διάστημα. Άλλη μια επλογή για λεύκανση των δοντιών σας είναι η λεύκανση με λέιζερ. Αυτή είναι μια διαδικασία που γίνεται στο ιατρείο με την κάλυψη των δοντιών με ένα λευκαντικό τζελ, και μετά τη χρησιμοποίηση λέιζερ που διαπερνά το σμάλτο των δοντιών με αυτό το τζελ και λευκαίνει τα δόντια. Αυτή η διαδικασία παρέχει στιγμιαία αποτελέσματα, σε αντίθεση με τον αποχρωματισμό, τα οποία μπορεί να χρειαστούν μέχρι τρεις εβδομάδες για να ολοκληρωθούν. Λάβετε υπόψη ότι είτε επιλέξετε να κάνετε λεύκανση με αποχρωματισμό ή με λέιζερ, υπάρχει όριο ως προς το πόσο λευκά μπορούν να γίνουν τα δόντια σας. Ωστόσο, οποιαδήποτε αλλαγή είναι συχνά καλοδεχούμενη όταν πρέπει να αντιμετωπίσετε έντονους λεκέδες στα δόντια.
3 . Όψεις
Μια άλλη πλευρά της αισθητικής οδοντιατρικής είναι η χρησιμοποίηση όψεων. Οι όψεις είναι πορσελάνινα ή πλαστικά καλύματα που τοποθετούνται στο μπροστινό μέρος ενός δοντιού. Χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν είτε το χρώμα είτε το σχήμα του δοντιού, μερικές φορές και τα δύο. Μερικοί άνθρωποι έχουν δόντια που μεγαλώνουν μέσα στο ούλο και δείχνουν να μην έχουν το σωστό μέγεθος. Οι όψεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος να καλυφθεί αυτό το ελάττωμα. Οι όψεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την εμφάνιση των στραβών δοντιών. Ο αισθητικός οδοντίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει όψεις αν έχετε ραγισμένα ή σπασμένα δόντια. Οι όψεις είναι από τις πιο προσιτές, στην τιμή, διαδικασίες αισθητικής οδοντιατρικής.

Οι όψεις είναι εύκολο να τοποθετηθούν στα δόντια σας. Η διαδικασία περιλαμβάνει λίγο ή καθόλου πόνο και απλά ο οδοντίατρος κολλάει την όψη πάνω στο δόντι σας με μια μόνιμη συγκολλητική ουσία. Δε θα χρειαστεί να σας αφαιρεθούν δόντια και δε θα χρειαστείτε αναισθησία.

Μια πολύ καλή επιλογή που θα πρέπει να σκεφτείτε όταν βάζετε μια όψη είναι να δοκιμάσετε το χρώμα με τη χρήση μιας προσωρινής αποκατάστασης. Αυτό θα σας επιτρέψει να δείτε τα δόντια σας σε όλους τους πιθανούς φωτισμούς, επιτρέποντάς σας να αποφασίσετε αν εσείς και ο αισθητικός οδοντίατρός σας έχετε διαλέξει το κατάλληλο χρώμα. Όταν θα είστε ικανοποιημένοι με το χρώμα, θα κλείστε ένα ραντεβού για να τοποθετηθεί η όψη στο δόντι σας. Το δόντι σας θα καθαριστεί με προσοχή για να εξασφαλιστεί ότι η συγκολλητική ουσία θα δέσει γερά. Η κόλλα τοποθετείται πάνω στο δόντι, κι από πάνω η όψη. Έπειτα, μια ακτίνα φωτός κατευθείνεται πάνω στο δόντι για να σκληρύνει την κόλλα.
4 . Διαμόρφωση δοντιών
Η διαμόρφωση δοντιών είναι ακόμα μία διαδικασία αισθητικής οδοντιατρικής. Η διαμόρφωση χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει τα στραβά, ραγισμένα ή σπασμένα δόντια. Γνωστή και ως οδοντική αποκατάσταση, η διαμόρφωση αφορά στην αλλαγή του σχήματος του δοντιού ή αρκετών δοντιών που δεν έχουν καλό σχήμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθεί αντί για σιδεράκια.

Η διαμόρφωση ξεκινά με μια ακτινογραφία για να αποφασιστεί πού ακριβώς βρίσκεται ο πολφός του δοντιού. Ο οδοντίατρός σας μετά θα μαρκάρει τα δόντια σας για να δείξει πού πρέπει να γίνει η σμίλευση. Θα χρησιμοποιήσει τροχό ή λέιζερ για να σμιλεύσει το δόντι σας και να διορθώσει οποιεσδήποτε ατέλειες. Αυτή είναι μια λεπτεπίλεπτη διαδικασία και θα πρέπει να γίνεται μόνο από έναν εξειδικευμένο κι έμπειρο αισθητικό οδοντίατρο. Μερικές φορές τα δόντια «δένονται» μετά τη διαδικασία διαμόρφωσης για να βοηθήσουν στην τελειοποίηση του χαμόγελου που ονειρεύεστε. Επίσης, κάποιες φορές οι όψεις χρησιμοποιούνται και σα μέρος ενός συνολικότερου προγράμματος θεραπείας.
5 . Ανάπλαση
Ακόμα μία διαδικασία αισθητικής οδοντιατρικής που ίσως θέλετε να ακολουθήσετε είναι η ανάπλαση δοντιών. Η ανάπλαση αφορά στην τοποθέτηση μιας έμφραξης με ρητίνη στα μπροστινά και πίσω δόντια. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται κοινώς για να θεραπεύσει και να αποκαταστήσει τα δόντια με τερηδόνα, αλλάζοντας το χρώμα και σχήμα τους. Η ανάπλαση γίνεται τοποθετώντας ένα πλαστικό υλικό πάνω από τα δόντια για να βελτιώσει την εμφάνιση και να μειώσει τα κενά. Ο αισθητικός οδοντίατρος μετά τοποθετεί ένα συνδετικό υλικό πάνω στο πλαστικό που μπορεί να σμιλευθεί και να χρωματιστεί. Όταν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του σχήματος, το υλικό σκληραίνεται με ένα φως υψηλής έντασης. Το τελικό στάδιο της ανάπλασης είναι να γυαλιστεί το δόντι ή τα δόντια που έχουν υποστεί τη θεραπεία.

Η οδοντική ανάπλαση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει κοιλώματα. Μικρές διορθώσεις, όπως τα παραδοσιακά σφραγίσματα, αντιμετωπίζονται με ένα ταιριαστού χρώματος σφράγισμα που προσκολλάται μόνιμα στην επιφάνεια του δοντιού. Αυτό συνήθως γίνεται για σφραγίσματα που είναι εμφανή όταν κοιτάζετε το χαμόγελό σας στον καθρέφτη, όπως τα σφραγίσματα σε ένα μπροστινό δόντι. Αυτού του είδους η ανάπλαση δεν είναι και τόσο ανθεκτική σε σχέση με τον τύπο που χρησιμοποιείται για μεγαλύτερες διορθώσεις. Οι μεγαλύτερες διορθώσεις απαιτούν από τον αισθητικό οδοντίατρο να φτιάξει ένα καλούπι των δοντιών που πρέπει να διορθωθούν. Αυτό το καλούπι χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το σφράγισμα που θα εφαρμοστεί στα δόντια σας. Το σφράγισμα αυτό πολύ πιθανόν να γίνει από πορσελάνη. Όταν επισκεφτείτε ξανά τον οδοντίατρό σας, το σφράγισμα αυτό θα πάρει τη θέση του πάνω στο δόντι σας. Αυτού του είδους η ανάπλαση χρησιμοποιείται επίσης συνήθως για να διορθώσει προβλήματα με κενά και δύσμορφα δόντια.
6 . Οδοντικά εμφυτεύματα και επεμβάσεις
Τα οδοντικά εμφυτεύματα και η χειρουργική είναι πιο ακραίες διαδικασίες αισθητικής οδοντιατρικής. Μια κοινή επέμβαση αισθητικής οδοντιατρικής είναι η αισθητική χειρουργική ούλων. Αυτή η επέμβαση αφορά στη δημιουργία ενός χαμόγελου λιγότερο «φαφούτικου» με τη σμίλευση των ούλων έτσι ώστε να αποκαλύπτεται περισσότερο μέρος των δοντιών και λιγότερα ούλα όταν χαμογελάτε. Η χειρουργική ούλων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις υποχώρησης ούλων, μια κατάσταση που προκαλείται καθώς μεγαλώνουμε, όταν τα ούλα μας αποκαλύπτουν μεγάλο μέρος των δοντιών μας καθώς υποχωρούν.

Ενώ η χειρουργική ούλων είναι αρκετά σπάνια στην αισθητική οδοντιατρική, τα εμφυτεύματα είναι αρκετά συχνά. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι «ρίζες» τιτανίου που βιδώνονται μόνιμα στη σιαγόνα σας μέσω χειρουργικής επέμβασης. Παίζουν το ρόλο «άγκυρας» έτσι ώστε να μπορεί να προσκολληθεί κάποιο τεχνητό δόντι πάνω τους. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πολύ επιτυχή στο κάτω μέρος της μπροστινής πλευράς του στόματος. Τα εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα ή περισσότερα δόντια και άνθρωποι που δεν έχουν πια τα περισσότερα δόντια τους, αλλά έχουν καλή δομή οστών, καταφεύγουν περισσότερο στα οδοντικά εμφυτεύματα και τη χειρουργική για να αντικαταστήσουν τα δόντια που τους λείπουν, παρά στις τεχνητές οδοντοστοιχίες. Αυτό συμβαίνει διότι τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πολύ πιο σταθερά απ’ ότι οι τεχνητές οδοντοστοιχίες κι επίσης φαίνονται περισσότερο φυσικά. Όταν τα εμφυτεύματα τοποθετηθούν σωστά θα διαρκέσουν για την υπόλοιπη ζωή σας, χωρίς να σας προκαλούν πόνο ή δυσφορία.

Αν έχετε περιορισμένο οστό στη σιαγόνα σας, μπορείτε να ζητήσετε από τον οδοντίατρό σας να εγκαταστήσει ένα ειδικό τύπο εμφυτεύματος που λέγεται υποπεριοστικό εμφύτευμα. Τα υποπεριοστικά εμφυτεύματα τοποθετούνται στην κορυφή της σιαγόνας, αφού έχουν κατασκευαστεί ειδικά για τη δική σας δομή οστών. Ωστόσο, αν έχετε αρκετό οστικό όγκο, ο αισθητικός οδοντίατρός σας πιθανόν να εφαρμόσει ένα εμφύτευμα με μορφή ρίζας, με το οποίο τοποθετείται στη σιαγόνα σας μια βίδα, η οποία έχει σχήμα παρόμοιο με τη ρίζα του δοντιού σας. Λάβετε υπόψη ότι η επέμβαση εμφυτεύματος απαιτεί μεγάλη χρονική περίοδο ανάρρωσης.
7 . Ταχεία ορθοδοντική
Η ορθοδοντική είναι άλλος ένας κλάδος της αισθητικής οδοντιατρικής. Αν η σκέψη ενός στόματος όλο μέταλλο σας τρομάζει, μην ανησυχείτε! Πολλοί αισθητικοί οδοντίατροι εφαρμόζουν τώρα μια διαδικασία που λέγεται ταχεία ορθοδοντική. Αυτή η νέα διαδικασία μετακινεί τα δόντια σας πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι η παραδοσιακή ορθοδοντική.

Στην παραδοσιακή ορθοδοντική τα δόντια σας μετακινούνται αργά, σε μια χρονική περίοδο ενός ή δύο ετών. Για τους ενήλικες που έχουν καριέρα, αυτή συχνά είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση, διότι δεν έχουν το περιθώριο να έχουν ένα στόμα γεμάτο σιδεράκια για πολλούς μήνες. Η ταχεία ορθοδοντική εστιάζεται στα μπροστινά δόντια, που είναι αυτά που φαίνονται όταν χαμογελάτε. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά σιδεράκια σε συνδυασμό με μια στοματική επέμβαση για να αλλάξει θέση στα δόντια σας μέσα σε τρεις έως έξι μήνες, παρά δύο χρόνια που χρειάζεται η κλασική ορθοδοντική.

Η ταχεία ορθοδοντική είναι πολύ πιο ακριβή απ’ ότι η παραδοσιακή ορθοδοντική, αλλά πολλοί ασθενείς θεωρούν πως αυτό το έξοδο αξίζει να γίνει λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που διαρκεί η θεραπεία. Αν νομίζετε ότι χρειάζεστε ορθοδοντική θεραπεία, μιλήστε με τον αισθητικό οδοντίατρό σας για τις επιλογές. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι εσάς προσωπικά σας καλύπτει περισσότερο η παραδοσιακή ορθοδοντική.
8 . Τρόποι πληρωμής
Η αισθητική οδοντιατρική μπορεί να αποτελέσει μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση γι’ αυτούς που υποφέρουν από τον εξευτελισμό ενός –όχι και τόσο όμορφου – χαμόγελου. Ωστόσο, η αισθητική οδοντιατρική είναι αρκετά ακριβή, ιδιαίτερα αν υπάρχουν πολλά προβλήματα να διορθώσετε στο στόμα σας. Ένας τρόπος για τη διευκόλυνση της πληρωμής μιας τέτοιας θεραπείας που ίσως να μην έχετε σκεφτεί, είναι μέσω της οδοντικής σας ασφάλειας. Αλλά πριν ξεκινήσετε μια τέτοια διαδικασία, ελέγξτε τους όρους της οδοντικής σας ασφάλειας προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι ξέρετε τι καλύπτεται και τι όχι.

Πολλές διαδικασίες αισθητικής οδοντιατρικής, όπως τα εμφυτεύματα, θεωρούνται ιατρικά απαραίτητα. Οι ιατρικά απαραίτητες διαδικασίες σχεδόν πάντα καλύπτονται από την οδοντική σας ασφάλεια. Ωστόσο, οι διαδικασίες που θεωρούνται καθαρά αισθητικής φύσης, μπορεί να μην καλύπτονται. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι τσεκάρετε τους όρους της οδοντικής σας ασφάλειας για να ξέρετε αν καλύπτεστε ή όχι.

Αν η οδοντική σας ασφάλεια δεν καλύπτει μια θεραπεία που αισθάνεστε ότι πρέπει να κάνετε, συζητήστε με το γιατρό σας κάποιο πλάνο αποπληρωμής. Μερικοί αισθητικοί οδοντίατροι είναι πρόθυμοι να σας κάνουν διευκόλυνση για κάποιο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα τρεις ή τέσσερις μήνες. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα για να κάνετε μια τέτοια θεραπεία.
9 . Επιλέγοντας αισθητικό οδοντίατρο
Από τη στιγμή που θα έχετε αποφασίσει να κάνετε μια θεραπεία αισθητικής οδοντιατρικής, έρχεται η ώρα να βρείτε έναν αισθητικό οδοντίατρο. Το πρώτο μέρος απ’ όπου μπορείτε να αρχίσετε είναι το φιλικό ή οικογενειακό σας περιβάλλον, όταν κάποιος φίλος ή συγγενής έχει χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες κάποιου αισθητικού οδοντιάτρου πρόσφατα. Σ’ αυτή την περίπτωση, ρωτήστε τους για την εμπειρία τους μ’ αυτόν τον οδοντίατρο.

Όταν θα έχετε κάνει μια λίστα οδοντιάτρων που σας σύστησαν, τηλεφωνήστε καθέναν από αυτούς. Ρωτήστε ποια είναι η τιμή τους για τη θεραπεία που θέλετε και εάν παρέχουν δωρεάν συμβουλές. Το να σας παραχθούν συμβουλές είναι πολύ σημαντικό, γιατί αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε για την κατάλληλη θεραπεία για τη συγκεκριμένη παραμόρφωση ή τραυματισμό που έχετε.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συμβουλευτικής συνεδρίας, θα σχηματίσετε μια εντύπωση για την προσωπικότητα και τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου γιατρού. Αν νιώθετε άνετα με τον οδοντίατρο και θεωρείτε τις τιμές του λογικές, αποφασίστε το και κλείστε ένα ραντεβού. Αυτός πιθανόν είναι ο κατάλληλος οδοντίατρος για εσάς.

Βεβαιωθείτε ότι ο αισθητικός οδοντίατρός σας σας δίνει ρεαλιστικά δεδομένα για τη διαδικασία. Αν ισχυρίζεται ότι μπορεί να σας δώσει ένα χολυγουντιανό χαμόγελο, ενώ έχετε εκτεταμένη ζημιά, ίσως πρέπει να ψάξετε για άλλον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρός σας πρέπει να είναι ειλικρινής και άμεσος μαζί σας σχετικά με το τι μπορείτε να περιμένετε σαν αποτέλεσμα της επέμβασης ή θεραπείας. Όταν βρείτε οδοντίατρο που σας το παρέχει αυτό, τότε έχετε βρει έναν καλό αισθητικό οδοντίατρο. Κλείστε τη θεραπεία και ξεκινήστε αμέσως για να αποκτήσετε ένα πιο ευχάριστο χαμόγελο!

Οδοντιατρική ασφάλιση

Παρά το γεγονός ότι η οδοντιατρική ασφάλιση γίνεται όλο και περισσότερο σημαντική, οι Έλληνες επιμένουν να ζουν χωρίς αυτή. Η μεγαλύτερη δικαιολογία για το ότι δεν έχουν την κατάλληλη ατομική ή οικογενειακή οδοντιατρική ασφάλιση έγκειται στην λανθασμένη άποψη ότι είναι πολύ ακριβή για να την αντέξουν οικονομικά. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε εταιρίες που δεν τους παρέχουν οδοντιατρική κάλυψη, ανησυχούν ότι δεν θα αντέξουν οικονομικά να την παράσχουν σ’ αυτούς και την οικογένειά τους. Πιστεύοντας ότι τα ασφάλιστρα είναι πολύ ακριβά, οι καταναλωτές επιλέγουν να ζουν χωρίς αυτή και δικαιολογούν την στάση τους, λέγοντας ότι είναι φθηνότερο να πληρώνουν για κάθε επίσκεψη στον οδοντίατρο από το να πληρώνουν τα ασφάλιστρα για ένα συμβόλαιο ποιοτικής οδοντιατρικής κάλυψης. Απέχει πολύ από την αλήθεια: η οδοντιατρική ασφάλιση μπορεί να αποτρέψει ένα άτομο από το να πληρώσει αστρονομικά ποσά για μία επείγουσα επισκευή στα δόντια, για την καθιερωμένη τακτή παρακολούθηση και για αξονικές.
http://www.localpages.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.