Πολύποδες από τα τρανς λίπη

Facebooktwitterpinterest

Αιτία εμφάνισης καρκίνου

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων trans λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Epidemiology. Aτομα, των οποίων η διατροφή περιελάμβανε περισσότερα trans λιπαρά ή παραπροϊόντα τους είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν προκαρκινικές αναπτύξεις ή πολύποδες στο παχύ έντερο παρά εκείνοι που κατανάλωναν λιγότερες ποσότητες trans λιπαρών, διαπίστωσε η δρ. Lisa C. Vinicor του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και οι συνεργάτες της. «Τα συμπεράσματα αυτά επαναβεβαιώνουν τις αυστηρές συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης trans λιπαρών οξέων και των παραπροϊόντων τους», συμπληρώνουν οι επιστήμονες. Τα trans σχηματίζονται από την επεξεργασία των φυτικών ελαίων προκειμένου να «παραταθεί η παραμονή τους στο ράφι» και υπάρχουν, εκτός των άλλων, σε πολλά ψημένα προϊόντα, κράκερ, μπισκότα, σνακς και πολλές συσκευασμένες τροφές. Με την κατανάλωσή τους αυξάνουμε τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης και αυτομάτως του κινδύνου καρδιοπάθειας.

Διεξοδική έρευνα

Για να το διερευνήσουν διεξοδικότερα, οι επιστήμονες εξέτασαν 622 άτομα, τα οποία υποβλήθηκαν σε κολονοσκοπήσεις, σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Βόρειας Καρολίνας το 2001 και το 2002. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έδωσαν στοιχεία για τη διατροφή τους, τη φυσική τους δραστηριότητα και άλλα ζητήματα υγείας, εντός 12 εβδομάδων από τότε που έκαναν το τεστ ελέγχου. Ατομα που βρίσκονταν στην υψηλότερη θέση με βάση την κατανάλωση trans λιπαρών οξέων -οι περισσότεροι εκ των οποίων ελάμβαναν 6,54 γραμμάρια ημερησίως- είχαν 86% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν πολύποδες στο παχύ έντερο, συγκρινόμενοι με αυτούς που βρίσκονταν στη κατώτερη κλίμακα λήψης trans λιπαρών – ο μέσος όρος κατανάλωσης ήταν 3,63 γραμμάρια ημερησίως, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ανάμεσα στο 38,5% από αυτούς που συμμετείχαν στη μελέτη και οι οποίοι είχαν πολύποδες στο παχύ έντερο, ο μέσος όρος λήψης trans λιπαρών ήταν 4,97 γραμ. ημερησίως. O μέσος όρος λήψης λιπαρών για τα άτομα που δεν εμφάνιζαν πρόβλημα στο παχύ έντερο ήταν 3,61 γραμμμάρια. Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων trans λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολυπόδων στο παχύ έντερο, τονίζουν οι ερευνητές.

Reuters

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.