Ο σωματικός πόνος μπορεί να πηγάζει από την χρόνια παραρρινοκολπίτιδα

Οξεία Παραρρινοκολπίτιδα Facebooktwitterpinterest

Νέα Υόρκη: Η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για τους πόνους και τις ενοχλήσεις που βιώνουν οι ηλικιωμένοι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ωτορινολαρυγγολογίας και του Ιδρύματος Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου.

Η μελέτη δείχνει ότι η ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση των αποφραγμένων κοιλοτήτων μπορεί να επιφέρει σημαντική ανακούφιση.

Ο Δρ Αλεξάντερ Τσέστερ και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Τζορτζτάουν ανέλυσαν στοιχεία από δέκα μελέτες (με τη συμμετοχή 900 ασθενών) στις οποίες περιλαμβανόταν και δημοσκόπηση για την σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής με ξεχωριστή εκτίμηση του σωματικού πόνου πριν και μετά την επέμβαση.

Η καθημερινή βίωση σωματικού πόνου ήταν συχνότερη σε ασθενείς με χρόνια παραρρινοκολπίτιδα απ’ ότι στον γενικό πληθυσμό. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι πολλοί ασθενείς με παραρρινοκολπίτιδα έχουν πόνους και ενοχλήσεις όμοια σε σοβαρότητα με αυτή ατόμων 80 ετών και αυτών που πάσχουν από αρθρίτιδα ή κατάθλιψη.

Στις περισσότερες εκ των ερευνών, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μείωση του σωματικού πόνου μετά από αντιμετώπιση της παραρρινοκολπίτιδας.

Ο σωματικός πόνος δεν καταγράφεται ως σύμπτωμα της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας γενικά στα ιατρικά αρχεία ή στα επιστημονικά περιοδικά, με αποτέλεσμα οι ασθενείς μερικές φορές να έχουν διαγνώσεις άσχετων παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, η κατάθλιψη, η ινομυαλγία ή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Δυστυχώς αυτό σημαίνει ότι πολλά άτομα δεν γνωρίζουν ότι η χειρουργική αντιμετώπιση της παραρρινοκολπίτιδας μπορεί να συντελέσει σε συνολική βελτίωση της κατάστασης τους.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.