ΔΥΟ καινούργια φάρμακα και μία επαναστατική μέθοδος

Facebooktwitterpinterest

ΛΟΝΔΙΝΟ

Νέα σημαντικά βήματα κατά του καρκίνου κάνει η επιστημονική κοινότητα με δύο καινούργια φάρμακα που παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής όσων πάσχουν από καρκίνο του νεφρού αλλά και με τη δοκιμή μιας επαναστατικής μεθόδου που χρησιμοποιεί ιούς για την απευθείας καταπολέμηση των καρκινικών όγκων.

Βρετανοί επιστήμονες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν εντός του έτους τις κλινικές δοκιμές της ιικής θεραπείας που θα μπορούσε ν’ αποτελέσει μελλοντικά τον τρίτο πυλώνα στην αντιμετώπιση του καρκίνου μαζί με την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία. Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι κάποιοι ιοί μπορούν να σκοτώσουν τα κύτταρα των καρκινικών όγκων κι έχουν ήδη δημοσιευτεί σχετικές μελέτες Αμερικανών που εισήγαγαν τον ιό απευθείας μέσα στον καρκινικό όγκο με ένεση. Η μέθοδος αυτή δεν είναι ωστόσο αποτελεσματική εάν ο όγκος δεν είναι προσβάσιμος ή εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Ιοί κατά όγκων

Ο καθηγητής γονιδιακής θεραπείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Λέοναρντ Σέιμουρ θα επιχειρήσει τώρα να στείλει τους ιούς στους όγκους μέσω της κυκλοφορίας του αίματος για να χτυπήσουν τα καρκινικά κύτταρα όπου κι αν βρίσκονται. Για να το πετύχει αυτό θα κάνει γενετικές τροποποιήσεις στον ιό ώστε να τον «κρύψει» από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και να τον στείλει στον στόχο του. Οι προκαταρκτικές έρευνες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι οι ιοί είναι αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση ιών που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στα φάρμακα. Οι πρώτοι ιοί που θα δοκιμαστούν είναι ένας αδενοϊός, που προκαλεί κανονικά το λεγόμενο κοινό κρυολόγημα, και ο ιός vaccinia που προκαλεί μια ασθένεια των βοοειδών και χρησιμοποιείται στο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

Την ίδια ώρα δημοσιεύονται στις ΗΠΑ τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών δύο νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου των νεφρών, τα οποία φαίνεται ότι αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, στη μία περίπτωση κατά ένα εξάμηνο και στη δεύτερη κατά 11 μήνες. Τα φάρμακα (sorafenib και sunitinib) δοκιμάστηκαν σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο που είτε δεν είχαν κάνει καμία θεραπεία και είχαν εμφανίσει μεταστάσεις είτε δεν είχαν ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.