Φροντίδα του δέρματος κατά τη χημειοθεραπεία των γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Facebooktwitterpinterest

Ορισμένες χημειοθεραπείες μπορεί να δημιουργήσουν επώδυνες δερματικές αλλαγές όπως ερύθημα και πρήξιμο στις παλάμες και στις πατούσες, το επονομαζόμενο σύνδρομο χεριού-ποδιού. Συχνά οι εσωτερικές επιφάνειες των χεριών είναι εξαιρετικά ξηρές, τεντωμένες, πολύ κόκκινες και σκασμένες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στα χέρια μπορεί να είναι τόσο έντονος που να είναι αδύνατο για τη γυναίκα να εκτελέσει ακόμα και απλές καθημερινές κινήσεις, όπως να βγάλει χρήματα από το πορτοφόλι ή να κουμπώσει τα κουμπιά των ρούχων της. Μπορεί τα υπόλοιπα συμπτώματα να υποχωρήσουν μετά από μία έως δύο ημέρες, ο πόνος όμως να παραμένει ανυπόφορος. Προληπτικά, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μηχανικές και θερμικές καταπονήσεις, π.χ. φορώντας γάντια σε όλες τις «χειρωνακτικές εργασίες» στο σπίτι και στον κήπο, κάλτσες και παπούτσια με καλή επένδυση κ.λπ. Καταπραϋντική δράση έχει η σωστή δερματική φροντίδα με αλοιφή πανθενόλης, μία απλή ενυδατική κρέμα χωρίς χρωστικές και αρωματικές ουσίες.

Θα πρέπει:
• Να διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό και στεγνό, φροντίζοντας να μην αφυδατώνεται.
• Να προστατεύετε το δέρμα σας από το κρύο και τον αέρα.
• Να μην εκθέτετε το δέρμα σας σε θερμότητα ή άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Όταν βγαίνετε στον ήλιο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (τουλάχιστον 15). Ιδανικά, θα πρέπει να εφαρμόζετε αντιηλιακό για παιδιά.
• Να μη χρησιμοποιείτε αρώματα που περιέχουν αλκοόλ.
• Να είστε προσεκτική με τις αλοιφές που περιέχουν αιθέρια έλαια, όπως αλοιφές για το κρυολόγημα.

http://avgi-breastcancer.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.