Συμπτώματα του καρκίνου του μαστού

Facebooktwitterpinterest

Πολλές γυναίκες παρατηρούν μια αλλαγή στους μαστούς στη ζωή τους, οι περισσότερες όμως από αυτές τις αλλαγές είναι καλοήθεις (δεν είναι καρκίνωμα). Τα συνηθέστερα συμπτώματα στον καρκίνο του μαστού είναι τα ψηλαφητά ογκίδια και έκκριμα από τη θηλή.

Αλλαγές στη θηλή

  • Η έκκριση από τη θηλή μπορεί να είναι σημείο καρκίνου. Δεν είναι ασύνηθες να υπάρχει έκκριση από τη θηλή ιδιαίτερα μετά τη διακοπή του θηλασμού. Η εκροή μπορεί να εμφανιστεί αν οι θηλές ερεθιστούν κατά τη σεξουαλική επαφή, αν συμπιεστούν επίμονα ή κατά τη μαστογραφία. Ωστόσο η έκκριση από τη θηλή που εμφανίζεται αυτόματα, είναι αιματηρή και μόνο σε ένα πόρο μιας θηλής θα πρέπει να αξιολογείται.
  • Η εισολκή των θηλών δεν είναι σπάνια. Κάποιες γυναίκες ζουν με εισολκή σε μία ή και τις δύο θηλές για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής τους. Ωστόσο αν η εισολκή των θηλών ξεκίνησε πρόσφατα μπορεί να είναι σημείο καρκίνου.
  • Μια πληγή με κνησμό στη θηλή μπορεί να είναι το πρώτο σημείο της νόσου Paget του μαστού, ενός σπάνιου καρκίνου του μαστού. Η πληγή μπορεί να εξελιχθεί σε εφελκίδα και να ματώνει χωρίς βελτίωση. Προσβάλλει τη θηλή και όχι την περιοχή γύρω από τη θηλή που λέγεται θηλαία άλως. Αν ο καρκίνος δεν εξαπλωθεί πέρα από τη θηλή, η νόσος Paget έχει καλύτερη πρόγνωση από τους άλλους καρκίνους του μαστού.

Ογκίδια Αν μια γυναίκα παρατηρήσει ένα ογκίδιο ή μια πάχυνση διαφορετική από τον περιβάλλοντα μαστικό ιστό πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό της. Αν και η πλειοψηφία των ογκιδίων δεν είναι καρκίνοι, μόνο ο γιατρός μπορεί να καθορίσει τί είναι το κάθε ογκίδιο.

Μικροασβεστώσεις Οι μικρές αυτές εναποθέσεις ασβεστίου μπορεί να συμβούν σε ένα ή και στους δύο μαστούς. Τυπικά είναι τόσο μικρές που μπορεί να βρεθούν μόνο σε μαστογραφία. Οι μικροασβεστώσεις δεν προκαλούνται από την κατανάλωση ασβεστίου με την τροφή ή από συμπληρώματα. Οι περισσότερες είναι καλοήθεις αλλά συγκεκριμένες μορφές μικροασβεστώσεων μπορεί να είναι σημείο καρκίνου.

http://avgi-breastcancer.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.