Ονυχομυκητίαση:

Facebooktwitterpinterest

αύξηση των περιστατικών με την άνοδο της θερμοκρασίας!

Η ονυχομυκητίαση είναι μια μόλυνση των νυχιών οφειλόμενη σε μύκητες. Η μόλυνση αυτή κάνει τα νύχια παχιά,εύθρυπτα και αλλάζει το χρώμα τους σε κιτρινωπό ή σκούρο. Η μόλυνση αρχίζει όταν οι μύκητες εισχωρήσουν κάτωαπό το νύχι όπου και πολλαπλασιάζονται. Οι μύκητες που βασικά προκαλούν αυτή τη μόλυνση λέγονται δερματόφυτα και δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Μεταδίδονται από πολλά συνηθισμένα μέρη όπως: γύρω από πισίνες,στα ντους, στην αμμουδιά ακόμη και στον κήπο. Είναι επίσης πιθανό να μολυνθούμε από τους μύκητες αν χρησιμοποιήσουμε στα νύχια τωνχεριών και των ποδιών μας μη αποστειρωμένα εργαλεία, τα οποία έχουν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλον που έχει τη μόλυνση.
Τις περισσότερες φορές η μόλυνση αρχίζει όταν τα δερματόφυτα εισχωρούν κάτω από το νύχι μετά από έναν τραυματισμό αν για παράδειγμα πέσει ένα βαρύ αντικείμενο στο πόδι μας, σκοντάψουμε κάπου ή κοψουμε τα νύχια μας πολύ κοντά.
Η ονυχομυκητίαση δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με την προσωπική υγιεινή. Πολύ απλά πράγματα, όπως ένα χτύπημα στο νύχι ή τα στενά παπούτσια, μπορεί να αδυνατίσουν το νύχι και να εκθέσουν την κοίτη του στη μόλυνση. Ως πάθηση είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, επειδή ως μόλυνση, μπορεί να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο σε άλλον ή να εξαπλωθεί από ένα νύχι σε άλλο.Κάτι τόσο συνηθισμένο όσο οι λίμες των νυχιών μπορεί να μεταφέρουντο μύκητα από ενα μολυσμένο νύχι στα άλλα που είναι υγιεί.Γι’αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ζητήσουμε τη συμβουλή του γιατρού μόλις αντιληφθούμε ότι μπορεί να έχουμε ονυχομυκητίαση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.