ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Facebooktwitterpinterest

Aπό το 1996 στη χώρα μας έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Το θέμα της φετινής Εβδομάδας είναι:<<Υποστήριξη Μητέρων: Στοχεύοντας το Χρυσό Μετάλλιο! Όλοι κερδίζουν! >>.

Οι γενικότεροι στόχοι της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι:

1. Η αναγνώριση των κινδύνων που εγκυμονεί, αλλά και των ευκαιριών που παρέχει η παγκοσμιοποίηση για τις πρακτικές του μητρικού θηλασμού.
2. Η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει η παγκόσμια επικοινωνία για την εκπαίδευση των ατόμων όσον αφορά τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και τα μειονεκτήματα της τεχνητής διατροφής.
3. Η προαγωγή και η λήψη δράσεων στα πλαίσια της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη διατροφή του νεογνού και του νηπίου.
4. Η αποτροπή της αποδυνάμωσης του Διεθνούς Κώδικα για το Μarketing των υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος και των σχετικών Αποφάσεων της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας που ακολούθησαν.
5. Η δράση για τη δημιουργία συμμαχιών με άλλα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα που αγωνίζονται για παγκόσμια δικαιοσύνη, ειρήνη και υγεία για όλους.
6. Η σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων και η τοπική δράση όλων των παραγόντων της οργανωμένης κοινωνίας για την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού.

Αναφορικά με το στόχο της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού με Θέμα: «Υποστήριξη Μητέρων: Στοχεύοντας το Χρυσό Μετάλλιο! Όλοι κερδίζουν!», ακολουθεί Παράρτημα με το μήνυμά της, από την ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (World Alliance from Breastfeeding Action-WABA).
Στα πλαίσια της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού παρακαλούνται οι διάφοροι φορείς, μεμονωμένα ή σε συνεργασία μεταξύ τους (φορείς υγείας, εκπαίδευσης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης), να οργανώσουν ποικίλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο φετινό θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Διαλέξεις, ομιλίες στο ευρύ κοινό, ομιλίες στα σχολεία, πληροφόρηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τοπικό ραδιόφωνο, τηλεόραση, τύπο)
Επισκέψεις των σχετικών φορέων στις Μαιευτικές κλινικές Κρατικές-Ιδιωτικές (όπου υπάρχουν) για να ενημερώσουν τις μητέρες που θηλάζουν.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΗΤΕΡΩΝ:
ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ!
ΟΛΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ!

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού
1-7 Νοεμβρίου 2008

Οι μητέρες δικαιούνται:
 Βασική, ακριβής και έγκαιρη πληροφόρηση
 Ενθάρρυνση
 Εξειδικευμένη και πρακτική και βοήθει
 Κάποιον να τις ακούει με κατανόηση

Στόχοι της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2008 είναι:
 Ενημέρωση για την ανάγκη και την αξία της παροχής υποστήριξης σε θηλάζουσες μητέρες
 Μετάδοση προσφάτων πληροφοριών για την υποστήριξη θηλαζούσων μητερών
 Δημιουργία ιδανικών συνθηκών για την παροχή βοήθειας στις μητέρες σε κάθε κύκλο υποστήριξης.

Η Διακήρυξη του Innocentl 2005 κάνει έκκληση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας να «Ενδυναμώσουν τις γυναίκες στο δικαίωμά τους να θηλάζουν και ως μητέρες να διαδώσουν τις γνώσεις τους υποστηρίζοντας άλλες μητέρες».

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Υποστήριξης Μητέρων (GIMS) για το θηλασμό της WABA καθορίζει την υποστήριξη μητέρων ως «κάθε υποστήριξη που παρέχεται στις μητέρες για να βελτιωθούν οι πρακτικές θηλασμού για την μητέρα, το βρέφος και το νήπιο» (2007)

Εσείς πώς υποστηρίξατε σήμερα το Μητρικό Θηλασμό; Αν κάνατε κάτι για να υποστηρίξετε μια γυναίκα που σκοπεύει να θηλάσει ή μια μητέρα που θηλάζει το παιδί της αξίζετε ένα ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2008

Η ανάγκη μιας μητέρας για υποστήριξη είναι παρόμοια με την ανάγκη ενός Ολυμπιακού αθλητή. Οι αθλητές συνδυάζουν την αποφασιστικότητα και την δέσμευση με την υποστήριξη της οικογένειας, των προπονητών, των μελών της ομάδας και της κυβέρνησης. Οι θηλάζουσες μητέρες χρειάζονται παρόμοια υποστήριξη. Η συλλογική και αδιάκοπη προσπάθεια όλων των τμημάτων της κοινωνίας αξίζει ένα χρυσό μετάλλιο.

Για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2008 το χρυσό αντιπροσωπεύει την άριστη προσπάθεια ενός ατόμου ή ενός συνόλου για την υποστήριξη μητέρων που θηλάζουν. Η λέξη «χρυσός» συμβολίζει την ανωτερότητα και φυσικότητα του μητρικού θηλασμού. Το 1997 ο μητρικός θηλασμός ανακηρύχτηκε ως Χρυσός Κανόνας της βρεφικής διατροφής με τον οποίον πρέπει να συγκριθούν οι υπόλοιπες μέθοδοι.

Το 2002 η UNICEF παρουσίασε το Golden Bow (Χρυσός Φιόγκος) που το 2004 ακολουθήθηκε από την πρωτοβουλία του Golden Bow Initiative της WABA. Ο χρυσός φιόγκος συμβολίζει κοινωνικές αλλαγές και υποστηρικτικό περιβάλλον. Ο κόμπος μας θυμίζει την οικογένεια και την κοινωνία που είναι βασικά στοιχεία υποστήριξης των μητέρων που θηλάζουν.

ΚΥΚΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Υποστήριξε μια μητέρα ώστε να μπορεί να προσφέρει την χρυσή αρχή στο παιδί της!
Με το Μητρικό Θηλασμό όλοι κερδίζουν!

Το επίσημο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ σύμβολο των πέντε χρωματιστών και συνδεδεμένων κρίκων είναι ιδεώδες για να περιγράψει τους πέντε κύκλους υποστήριξης για το θηλασμό. Αυτοί οι κύκλοι απεικονίζουν τις πιθανές επιρροές στην απόφαση μιας μητέρας να θηλάζει και να έχει μια θετική εμπειρία θηλασμού.
Οι κύκλοι της υποστήριξης είναι:
1. Οικογενειακό και κοινωνικό δίκτυο
2. Σύστημα Υγείας
3. Εργασιακό περιβάλλον και απασχόληση
4. Κυβέρνηση / Νομοθεσία
5. Αντιμετώπιση κρίσεων και επείγουσων αναγκών

Όλοι αυτοί οι κύκλοι είναι τοποθετημένοι γύρω από το κεντρικό κύκλο – τις γυναίκες.

Όλοι κερδίζουν όταν θηλάζουν τα μωρά:
 Νωρίς, μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό
 Αποκλειστικά, για τους πρώτους έξι μήνες
 Οικολογικά, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές για δυο χρόνια ή και περισσότερα.

Οικογενειακός και κοινωνικός περίγυρος
Η οικογένεια και οι φίλοι συνθέτουν το άμεσο και συνεχές δίκτυο υποστήριξης. Η κοινωνική υποστήριξη περιλαμβάνει τη στήριξη της κοινότητας-στην αγορά, στην εκκλησία, στο πάρκο της γειτονιάς, κτλ. Η υποστήριξη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει το στρες. Η υποστήριξη κατά το τοκετό και την γέννα ενδυναμώνει την μητέρα. Η κοινωνική υποστήριξη αυξάνει την εμπιστοσύνη της μητέρας στην ικανότητά της να θηλάζει πέρα από τις πρώτες εβδομάδες και μήνες.

Σύστημα Υγείας
Το σύστημα υγείας παρέχει πλήθος ευκαιριών για να υποστηριχθεί ο θηλασμός. Αυτές οι ευκαιρίες κλιμακώνονται από την φιλική προς τη μητέρα προγεννητική φροντίδα και την υποστήριξη στον τοκετό μέχρι τη φροντίδα στη διάρκεια της λοχείας που διευκολύνει την ανάπτυξη του δεσμού και τη βέλτιστη διατροφή του βρέφους. Επαγγελματίες υγείας εκπαιδευμένοι στη συμβουλευτική υποστηρίζουν τις μητέρες πριν και μετά το τοκετό.

Εργασιακό περιβάλλον και απασχόληση
Οι εργαζόμενες γυναίκες αντιμετωπίζουν προκλήσεις και χρειάζονται υποστήριξη για να πετύχουν στην εργασία και το θηλασμό. Οι ευκαιρίες για την υποστήριξη των γυναικών ποικίλουν όπως ποικίλουν και οι εργασίες που κάνουν, αλλά συνήθως αφορούν στην διευκόλυνση της επαφής μητέρα-παιδιού ή της άντλησης και αποθήκευσης του μητρικού γάλακτος.

Κυβέρνηση / Νομοθεσία
Οι γυναίκες που σκοπεύουν να θηλάσουν ή ήδη θηλάζουν επωφελούνται από την στήριξη των διεθνών οδηγιών, της προστασίας της βέλτιστης βρεφικής διατροφής και από ενεργές και καλά χρηματοδοτούμενες εθνικές επιτροπές. Η νομοθεσία που καταπολεμά το επιθετικό εμπόριο των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και που θεσπίζει αμοιβώμενη άδεια μητρότητας ευεργετούν τις θηλάζουσες μητέρες.

Αντιμετώπιση κρίσεων και επείγουσων αναγκών
Αυτός ο κύκλος υποστήριξης αντιπροσωπεύει την ανάγκη για υποστήριξη ΟΤΑΝ η γυναίκα βρίσκεται σε μια απροσδόκητη και / ή σοβαρή κατάσταση την οποία ελέγχει ελάχιστα. Καταστάσεις που χρειάζονται ιδιαίτερο σχεδιασμό και υποστήριξη είναι: φυσικές καταστροφές, καταυλισμοί προσφύγων, διαδικασίες διαζυγίου, σοβαρές ασθένειες της μητέρας ή του βρέφους, ή διαμονή σε μια περιοχή με μεγάλη εξάπλωσης του HIV / AIDS χωρίς υποστήριξη για το θηλασμό.

Οι γυναίκες είναι στο κέντρο γιατί η παρουσία ή η απουσία υποστήριξης, τους επηρεάζει άμεσα. Οι γυναίκες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην διασφάλιση και την παροχή υποστήριξης σε άλλους. Στα πλαίσια της δήλωσης για το θηλασμό (2007) της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Μητέρων (GIMS) αναφέρεται ότι «οι μητέρες θεωρούνται ενεργά μέλη της δυναμικής υποστήριξης, ούσες ταυτόχρονα παροχείς και αποδέκτες της πληροφόρησης και της υποστήριξης».

Σε ποιο ΚΥΚΛΟ ήσασταν ενεργός/ή για την υποστήριξη μιας μητέρας που θηλάζει;
Σας αξίζει ένα ΧΡΥΣΟ μετάλλιο;

Χορηγία: η WABA δεν δέχεται καμιά χορηγία από εταιρείες που παράγουν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος. Η WABA ενθαρρύνει όλους τους συμμετέχοντες στην Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού να σεβαστούν και να ακολουθήσουν αυτή την ηθική στάση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.