Παθολογικός αριθμός αιμοσφαιρίων.

Facebooktwitterpinterest

Αιμοσφαίρια

Η διαδικασία σχηματισμού των αιμοσφαιρίων ονομάζεται “αιμοποίηση”. Πραγματοποιείται στο μυελό των οστών όταν μια μικρή ομάδα κυττάρων, που λέγονται βλαστικά κύτταρα, αναπτύσσεται σε όλα τα αιμοσφαίρια του μυελού των οστών με μια διαδικασία που λέγεται «διαφοροποίηση».

Το πρόθεμα “μυελο-“ αναφέρεται στα μυελοειδή αιμοσφαίρια, δηλαδή μια ομάδα αιμοσφαιρίων που περιλαμβάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, μερικά

λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε λίγο περισσότερο τι είναι αυτά τα αιμοσφαίρια και πώς λειτουργούν:

Διαδικασία σχηματισμού αιμοσφαιρίων
Image_Blood Cells
  • Ερυθρά αιμοσφαίρια: Τα ερυθρά αιμοσφαίρια αποτελούν λίγο λιγότερο από το μισό όγκο του αίματός σας. Περιέχουν αιμοσφαιρίνη, μιαπρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες προς όλα τα κύτταρα του οργανισμού σας. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, επίσης, μεταφέρουν διοξείδιο του άνθρακα από τα κύτταρα του σώματος προς τους πνεύμονες, απ’ όπου εξάγεται με την αναπνοή.
  • Λευκά αιμοσφαίρια: Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι λευκών αιμοσφαιρίων. Τα ουδετερόφιλα και τα μονοκύτταρα είναι ιδιαίτερος τύπος λευκών αιμοσφαιρίων («φαγοκύτταρα») που μπορούν με την φαγοκυττάρωση να εξοντώσουν συγκεκριμένο επικίνδυνο εισβολέα που εισέρχεται στο σώμα, όπως βακτήρια και μύκητες. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να αφήσουν την κυκλοφορία του αίματος και να εισέλθουν στους ιστούς για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Υπάρχουν κι άλλοι τύποι λευκών αιμοσφαιρίων που απαρτίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Αυτοί είναι:
    • Ηωσινόφιλα και βασεόφιλα: Αυτά ανταποκρίνονται στα αλλεργιογόνα ή τα παράσιτα
    • Τα λεμφοκύτταρα βρίσκονται στους λεμφαδένες, τον σπλήνα και το λεμφικό σύστημα. Περιλαμβάνουν τα Τ λεμφοκύτταρα (T κύτταρα), τα B λεμφοκύτταρα (B κύτταρα) και τους φυσικούς φονείς (NK) και εξυπηρετούν την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ορισμένα βακτήρια και ιούς.
  • Αιμοπετάλια: Αυτά τα μικροσκοπικά τμήματα των κυττάρων αποτελούν το ένα δέκατο του μεγέθους των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα αιμοπετάλια συγκεντρώνονται στο σημείο που έχει προκληθεί τραύμα ή κόψιμο για να σταματήσουν την αιμορραγία με τη βοήθεια των πρωτεϊνών πήξης του αίματος. Αφού σχηματιστεί ένα σταθερόπήγμα, ξεκινά η επούλωση. Τα αιμοπετάλια αποδεσμεύουν, επίσης, αυξητικούς παράγοντες που επανορθώνουν τα τραύματα και βοηθούν στο σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων.

http://www.mycmllife.eu/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.