Τι είναι τα Μυελοϋπερπλαστικά Νεοπλάσματα (ΜΥΝ)

Facebooktwitterpinterest

Μυελοϋπερπλαστικά Νεοπλάσματα (ΜΥΝ) ονομάζεται μία ομάδα από παθήσεις που συχνά αποκαλούνται και ως καρκίνος του αίματος. Τα ΜΥΝ (προηγουμένως γνωστά ως Μυελοϋπερπλαστικές Νόσοι), είναι στην πραγματικότητα διαταραχές των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων που αναπτύσσονται όταν το σώμα παράγει πάρα πολλά ώριμα κύτταρα του αίματος πολύ γρήγορα.

Χρόνιες Παθήσεις

Καθώς διαβάζετε τον ιστότοπο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι παθήσεις είναι «χρόνιες», κάτι που σημαίνει ότι στους περισσότερους ασθενείς παραμένουν σταθερές ή εξελίσσονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα που θα διαβάσετε σε αυτόν τον ιστότοπο μπορεί να μην ταιριάζουν στην περίπτωσή σας. Εάν όμως ταιριάξουν, πιθανόν να είναι για λίγα χρόνια.

Γιατί τόσο περίπλοκο όνομα; Το όνομα προκύπτει από τις λέξεις «μυελός», «υπερπλαστικός», που σημαίνει υπέρμετρα αναπτυγμένος και «νεόπλασμα» που σημαίνει νέα δημιουργία.

Ο ιστότοπος Spotlight On MPN αναφέρεται σε τρία ΜΥΝ, στις επιλογές θεραπείας και αντιμετώπισης και στην υποστήριξη που υπάρχει για εσάς. Επίσης θα μπορέσετε να διαβάσετε ιστορίες άλλων ανθρώπων που περιγράφουν τις εμπειρίες τους με αυτές τις παθήσεις.

Είδη χρόνιων Μυελοϋπερπλαστικών Νεοπλασμάτων

Τα Μυελοϋπερπλαστικά Νεοπλάσματα ονομάζονται συνήθως ανάλογα τον τύπο των αιμοσφαιρίων που επηρεάζεται περισσότερο. Υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη ΜΥΝ που αποτελούν περίπου το 95 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων:

  1. Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία (ΧΜΛ)
  2. Ιδιοπαθής Θρομβοκυττάρωση (ΙΘ)
  3. Ιδιοπαθής Μυελοΐνωση
  4. Αληθής Πολυκυτταραιμία (ΑΠ)

Λιγότερο συχνά είδη Μυελοϋπερπλαστικών Νεοπλασμάτων αποτελούν οι:

Χρόνια Ουδετεροφιλική Λευχαιμία (CNL), Χρόνια Ηωσινοφιλική Λευχαιμία (CEL)/ Υπερηωσινοφιλικό Σύνδρομο, Χρόνια Μυελομονοκυτταρική Λευχαιμία (CMML), Συστηματική Μαστοκυττάρωση και άλλα που δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν.

Τα τέσσερα κύρια είδη Μυελοϋπερπλαστικών Νεοπλασμάτων μπορούν να κατηγοριοποιηθούν παραπάνω ανάλογα την παρουσία του Χρωμοσώματος Φιλαδέλφειας (χρωμοσωμική ανωμαλία), που σχετίζεται με τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ).

http://www.spotlightonmpn.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.