Αρτηριακή Πίεση – Υπέρταση

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ - ΥΠΕΡΤΑΣΗ Facebooktwitterpinterest

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη της ροής του αίματος έναντι του αγγειακού τοιχώματος. Η δύναμη αυτή προέρχεται από τον καρδιακό παλμό καθώς το αίμα αντλείται από την καρδιά στα αγγεία. Σε κάθε καρδιακό χτύπο (παλμό) δημιουργείται πίεση μέσα στην αρτηρία. Η πίεση αυτή είναι μεγάλη την στιγμή της καρδιακής συστολής και μικρή όταν η καρδιά διαστέλλεται και χαλαρώνει για να ξαναγεμίσει με αίμα.

Όταν μετράμε την αρτηριακή πίεση καταγράφουμε δύο αριθμούς. Την «μεγάλη» ή συστολική πίεση που αντανακλά την αρτηριακή πίεση την στιγμή της καρδιακής συστολής και την «μικρή» ή διαστολίκή πίεση που αντανακλά την αρτηριακή πίεση την στιγμή της καρδιακής διαστολής. Μονάδα μέτρησης της αρτηριακής πίεσης είναι τα χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mmHg). Φυσιολογική είναι η πίεση όταν είναι λιγότερο από 120mmHg η «μεγάλη» (συστολική) και λιγότερο από 80mmHg η «μικρή» (διαστολική). Αν οποιαδήποτε από τις δύο είναι υψηλότερη αυτών των τιμών τότε πρόκειται για υπέρταση η οποία μπορεί να ποικίλλει μεταξύ ήπιας, μέτριας και σοβαρής.

Γιατί να ρυθμίσω την αρτηριακή πίεση;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρδιακής νόσου, νεφρικής νόσου, περιφερικής αρτηριακής νόσου, καρωτιδικής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Όταν η αρτηριακή σας πίεση παραμένει εντός των φυσιολογικών ορίων, μειώνεται η πίεση που ασκείται στην καρδιά, στις αρτηρίες και στα νεφρά σας τα οποία σας κρατούν υγιείς.

Υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, σημαίνει ότι το αίμα στις αρτηρίες σας ρέει με πολλή δύναμη, ασκώντας πίεση στο τοίχωμά τους και τεντώνοντάς τες πέρα από το φυσιολογικό τους όριο, προκαλώντας έτσι μικροσκοπικές εκδορές. Το σώμα μας αντιδρά σε αυτήν την πίεση δημιουργώντας ουλώδη ιστό. Δυστυχώς όμως ο ουλώδης ιστός ενεργοποιεί την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας (αθηροσκληρωση) που τελικά οδηγεί σε αποφράξεις, θρόμβους, σκλήρυνση και αποδυνάμωση των αρτηριών.

Διατηρώντας την αρτηριακή σας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα:
• Μειώνετε τον κίνδυνο τραυματισμού και διάτασης τoυ τοιχώματος των αρτηριών σας
• Μειώνετε τον κίνδυνο αγγειακής απόφραξης προστατεύοντας έτσι την καρδιά και τον εγκέφαλό σας
• Προστατεύετε όλο το σώμα σας, έτσι ώστε οι ιστοί και τα όργανα να αιματώνονται και να οξυγονώνονται επαρκώς

Ποιες είναι οι συνέπειες της υψηλής αρτηριακής πίεσης;

Η ανεξέλεγκτα υψηλή πίεση του αίματος μπορεί να σας τραυματίσει ή και να σας σκοτώσει. Η υπέρταση δεν έχει συμπτώματα, γι’ αυτό συχνά ονομάζεται σιωπηλός δολοφόνος. Ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από αρτηριακή υπερταση, όμως ελάχιστοι είναι αυτοί που το γνωρίζουν. Η ανεξέλεγκτη υπέρταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καρδιακή νόσο, καρωτιδική νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο με τελική κατάληξη τον θάνατο. Μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια και περιφερική αρτηριακή νόσο.

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω την αρτηριακή μου πίεση;

Καλά νέα! Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ελεγχόμενη. Είτε η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή, είτε φυσιολογική, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που αναφέρονται παρακάτω, εξασφαλιζουν την αγγειακή μας υγεία και την μακροβιότητα. Οι τροποποιήσεις αυτές μπορεί να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση, χωρίς να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.

• Υγιεινή διατροφή στην οποία περιλαμβάνεται η μείωση των αλμυρών, των λιπαρών και των συνολικών θερμίδων
• Διατήρηση φυσιολογικού βάρους
• Τακτική σωματική άσκηση
• Διαχείριση του άγχους
• Ελάττωση του αλκοόλ
• Αποφυγή καπνίσματος

Αν ο γιατρός σας σας συνταγογραφήσει αντιυπερτασικά φάρμακα, είναι σημαντικό να τα παίρνετε καθημερινά και ταυτόχρονα να ακολουθείτε και τις παραπάνω συστάσεις τροποίησης της ζωής σας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.