Θρομβοφιλία και θρόμβωση στις γυναίκες.

Θρομβοφιλία και θρόμβωση στις γυναίκες. Facebooktwitterpinterest

Μπορεί η εγκυμοσύνη  να την πυροδοτήσει;
Αν και οι γυναίκες με κληρονομική θρομβοφιλία μπορεί να μην έχουν ποτέ εκδηλώσει συμπτώματα ή διαγνωστεί με θρόμβωση, η εγκυμοσύνη μπορεί να «πυροδοτήσει» την πάθηση με αποτέλεσμα να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης κατά την κύηση και την λοχεία.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά τα κληρονομούμε από τους γονείς μας μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασίας που συμβαίνει κάθε φορά που μια νέα ζωή δημιουργείται.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα χαρακτηριστικά του αίματός μας. Κάποιοι από εμάς έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μια διαταραχή του μηχανισμού πήξης του αίματος που ονομάζεται Θρομβοφιλία. Πρόκειται για έναν ιατρικό όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αυξημένη τάση του αίματος να πήζει με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων στο αίμα και πρόκλησης φλεβικής κυρίως θρόμβωσης.

Η κληρονομικού τύπου θρομβοφιλία είναι μια σύνθετη προ-υπάρχουσα κατάσταση, πρόκειται δηλαδή για μια ομάδα κληρονομικών παθήσεων που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες στο αίμα ώστε να προκληθεί θρόμβωση. Αν και οι γυναίκες με κληρονομική θρομβοφιλία μπορεί να μην έχουν ποτέ εκδηλώσει συμπτώματα ή διαγνωστεί με θρόμβωση, η εγκυμοσύνη μπορεί να «πυροδοτήσει» την πάθηση με αποτέλεσμα να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν στο μέλλον.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το 50% των γυναικών που εμφανίζουν θρόμβωση στην εγκυμοσύνη, έχουν κληρονομική θρομβοφιλία.
Η θρομβοφιλία δεν έχει συμπτώματα και οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή μπορεί να μην έχουν αντιμετωπίσει ποτέ προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη θρομβοφιλία. Συμπτώματα παρουσιάζονται μόνο όταν η θρομβοφιλία προκαλέσει κάποιον θρόμβο.

Ειδικά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες υψηλού κινδύνου για θρόμβωση, με βεβαρημένο ιστορικό και κάποιες άλλες παραμέτρους που θα αξιολογήσει ο γιατρός τους, να εξετάσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης θρομβοφιλίας και να λάβουν εγκαίρως την κατάλληλη προληπτική αγωγή. Βέβαια, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό που βοηθάει σημαντικά είναι η σωστή επικοινωνία με τον γιατρό σας.
Η καταγραφή του πλήρους προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού από τον γιατρό που σας παρακολουθεί, η κλινική εξέταση, καθώς και συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις, όπου αυτό ενδείκνυται, για την ταυτοποίηση πιθανής ύπαρξης θρομβοφιλίας, θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική πρόληψη και αποφυγή της θρομβοεμβολικής νόσου.

Οι περισσότεροι που έχουν εξεταστεί και διαγνωστεί με θρομβοφιλία δεν χρειάζονται θεραπεία.
Η αγωγή είναι όμως απαραίτητη όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης θρόμβων ή υπάρχει ιστορικό ενός τουλάχιστον περιστατικού σχηματισμού θρόμβου. Αυτό φυσικά έχει να κάνει με τον τύπο θρομβοφιλίας και επηρεάζεται από πολλούς άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος,
ο τρόπος ζωής και το οικογενειακό ιστορικό. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και για κάποιες εβδομάδες ή/και μήνες μετά, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με κληρονομική θρομβοφιλία να λαμβάνουν προληπτική αγωγή και να παρακολουθούνται από τον γιατρό τους.

Η αγωγή είναι απόλυτα ασφαλής για την μητέρα και το μωρό και η έγκαιρη διάγνωση απαραίτητη για μια ομαλή και χωρίς περιττό άγχος εγκυμοσύνη.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

Reducing the Risk of Venous Thromboembolism during Pregnancy and the Puerperium, Green-top Guideline No. 37a, April 2015,
Andrew Nicolaides, Russell D. Hull and Jawed Fareed, CLIN APPL THROMB HEMOST 2013 19: 177
Andrew Nicolaides, Russell D. Hull and Jawed Fareed, CLIN APPL THROMB HEMOST 2013 19: 177, Elvira Grandone et al., Expert Opin. Pharmacother, 2015, 16(12):1793-1803
https://www.nhs.uk/conditions/thrombophilia/#
https://www.atsjournals.org/doi/full/10.1164/ajrccm.158.5.9712022

https://gateofthrombs.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.