Τροφικές και υδατογενείς νόσοι

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι οι τροφιμογενείς και υδατογενείς νόσοι;
Οι τροφιμογενείς και υδατογενείς νόσοι είναι παθολογικές καταστάσεις που προκαλούνται με την βρώση ή πόση τροφίμων και νερού που είναι μολυσμένα από μικροοργανισμούς ή τις τοξίνες που παράγουν. Τα πιο κοινά γαστρεντερικά συμπτώματα είναι ο κοιλιακός πόνος, η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια. Υπάρχουν πολλές μη μολυσματικές αιτίες της νόσου από μολυσμένα τρόφιμα και το νερό.

Μερικοί μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις εκτός της γαστρεντερικής οδού, αλλά αυτές είναι πέρα από το πεδίο αυτού του άρθρου και δεν καλύπτονται εδώ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) υπολογίζουν ότι περίπου 1 στους 6 ανθρώπους νοσούν κάθε χρόνο από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή ποτών. Από αυτούς, οι 128.000, κατά προσέγγιση, χρειάζονται να εισαχθούν στο νοσοκομείο και περίπου 3.000 πεθαίνουν από επιπλοκές.

Οι μικροοργανισμοί που μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα και το νερό ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα βακτηριδίων, ιών και παρασίτων. Μερικοί έχουν παγκόσμια διασπορά, ενώ άλλοι τοπική. Μερικοί είναι πολύ κοινοί ενώ άλλοι σπανιότεροι. Μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους που εκτίθενται σε αυτούς ή μόνο σε εκείνους που είναι ευαίσθητοι. Τα περιφερειακά στελέχη των βακτηριδίων δεν μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα σε ανθρώπους που έχουν ανοσία σε αυτούς όχι όμως και οι ξενιστές τους. Παρ’ότι το νερό και τα τρόφιμα που έχουν προσβληθεί από αυτούς παρουσιάζουν φυσιολογική μυρωδιά, εικόνα και γεύση όποτε καταναλώνονται και μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες με συμπτώματα από ήπια και αυτοπεριοριζόμενα έως σοβαρά.

Οι τροφιμογενείς και υδατογενείς νόσοι είναι ικανές να προκαλέσουν προβλήματα στον καθένα, ανά πάσα στιγμή, αλλά τείνουν να είναι οι πιο σοβαρές σε:

1.Νεαρά άτομα και ηλικιωμένους, οι οποίοι παρουσιάζουν σοβαρή αφυδάτωση.
2. Άτομα με εξασθενημένο (σε κίνδυνο) ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα άτομα με HIV/AIDS ή εκείνα που έχουν υποστεί μεταμόσχευση οργάνων. Σε αυτά τα άτομα, οι παθολογικές καταστάσεις μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές και δύσκολες να αντιμετωπισθούν.
3. Άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η καρδιακή νόσος, η πνευμονική νόσος ή η ηπατική νόσος.
4.Έγκυες γυναίκες- σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις μπορούν να βλάψουν το βρέφος κατά την ανάπτυξη.

Αυτές οι νόσοι, αποκαλούμενες συνήθως τροφικές δηλητηριάσεις, μπορούν να εμφανιστούν σε μεμονωμένα άτομα ή να πάρουν τη μορφή επιδημίας. Οι περισσότερες αιτίες προέρχονται άμεσα από αυτό που καταναλώνεται. Σπάνια, μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο, ειδικά σε περιορισμένους πληθυσμούς, όπως παιδικούς σταθμούς, κρουαζιερόπλοια, γηροκομεία και γενικά ιδρύματα.

Επιδημίες εμφανίζονται όταν περισσότερα από ένα άτομα αναπτύσσουν συμπτώματα μετά την κατανάλωση του ίδιου φαγητού ή ποτού που είναι μολυσμένο με τα ίδια βακτήρια ή τοξίνες. Μπορούν να εμφανιστούν τοπικά ή και μεταξύ διαφορετικών κρατών. Οι φορείς δημόσιας υγείας και γενικά οι κρατικοί φορείς ελέγχουν συνεχώς τα τρόφιμα και την ποιότητα του νερού και λαμβάνουν άμεσα μέτρα για να ταυτοποιήσουν, περιορίσουν και εξαλείψουν τις πηγές των επιδημιών αυτών. Το έργο αυτό είναι εξαιρετικά σύνθετο αφού πολλά τα τρόφιμα εισάγονται από άλλες χώρες και εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν παγκοσμίως.

Όταν η ιατρική κοινότητα υποπτευθεί ότι διαφορετικά κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων σχετίζονται μεταξύ τους, οι γιατροί θα κληθούν να πάρουν ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό των ασθενών και θα ζητηθούν δείγματα κοπράνων για να αποσταλούν σε εργαστήρια δημόσιας υγείας για εξέταση. Οι ασθενείς μπορούν να βοηθήσουν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες στους ιατρούς αναφέροντας τα συμπτώματα, τον τύπο της διάρροιας (υδαρής, αιματηρή), πρόσφατα ταξίδια καθώς και τα τρόφιμα που έφαγαν πρόσφατα. Μερικές φορές είναι χρήσιμο να σημειώσουν ό,τι έφαγαν τις δέκα τελευταίες μέρες. Αυτές οι λεπτομέρειες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αναζήτηση των αιτιών της νόσου.

Συχνά, αναλύονται δείγματα της πιθανολογούμενης πηγής μόλυνσης. Τα εργαστήρια δημόσιας υγείας χρησιμοποιούν ένα μοριακό τεστ που ονομάζεται παλμικό πεδίο ηλεκτροφόρησης πήγματος (PFGE) για να συγκρίνουν το DNA, το «δακτυλικό αποτύπωμα» του μικροοργανισμού που απομονώθηκε από ανθρώπους που ασθενούν και στη συνέχεια να αναζητήσουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς σε δείγματα τροφίμων ή νερού. Αυτό επιτρέπει στα εργαστήρια να εντοπίσουν γρήγορα τις πιο συχνές πηγές της τροφικής ή υδατογενούς νόσου. Στις ΗΠΑ τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων εισέρχονται σε μια βάση δεδομένων που ονομάζεται Pulse Net. Η βάση δεδομένων χρησιμοποιείται από τις τοπικές και κρατικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, τα Oμοσπονδιακά Eργαστήρια Aσφαλείας Tροφίμων, και το CDC, για να συγκρίνουν το DNA των παθογόνων μικροοργανισμών και για να ταυτοποιήσουν γρήγορα τις νόσους που προέρχονται από την ίδια πηγή. Εάν κάποιος από αυτούς τυποποιηθεί, λαμβάνονται μέτρα για την εξάλειψη της πηγής της μόλυνσης και τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου.

Μόλυνση του Ύδατος

Οι άνθρωποι παθαίνουν υδατογενείς νόσους κυρίως από την κατανάλωση μολυσμένου νερού, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου πόσιμου νερού, του εμφιαλωμένου νερού, νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση των καλλιεργειών, και «ψυχαγωγικού» νερού, όπως αυτό των λιμνών, ποταμιών, και πισινών, καθώς επίσης και σε ορισμένα εύκρατα ύδατα των ωκεανών. Ακόμα και τα παγάκια ή οι μικρές ποσότητες νερού που καταπίνονται κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, μπορούν να προκαλέσουν νόσο. Όταν το μολυσμένο νερό χρησιμοποιείται για το πλύσιμο τροφίμων, πιάτων, ή επιφανειών, η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί.

Οι μολυσματικοί μικροοργανισμοί μπορούν να ζουν στο φυσικό περιβάλλον ή να μπουν στο νερό από ζωικά ή ανθρώπινα κόπρανα. Πολλά παράσιτα είναι ανθεκτικά και μπορούν να ζήσουν σε λανθάνον στάδιο στο έδαφος ή στο νερό για μεγάλες χρονικές περιόδους. Το νερό μπορεί, επίσης, να μολυνθεί κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, όπως οι τυφώνες και οι σεισμοί. Οτιδήποτε προσθέτει απόβλητα, λύματα, ή άλλους κινδύνους για την υγεία στην παροχή νερού και διαταράσσει τη διαθεσιμότητα των επεξεργασμένου πόσιμου ύδατος έχει τη δυνατότητα να μολύνει τους ανθρώπους και να προκαλέσει κάποια νόσο.

Αιτίες

Οι μικροοργανισμοί και οι τοξίνες τους

Ο Νοροϊός είναι η κύρια αιτία των τροφικών και υδατογενών νόσων, σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις του CDC. Πρόκειται για ένα πολύ μεταδοτικό ιό που μπορεί να μολύνει τρόφιμα και νερό. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.
Πολλά από τα βακτηρίδια συμπεριλαμβάνονται στις πιο συνηθισμένες αιτίες:

  • Σαλμονέλα
  • Καμπυλοβακτηρίδιο
  • Κλωστηρίδιο
  • Shiga παραγόμενη-τοξίνη Escherichia coli (STEC)
  • Λιστέρια
  • Vibrio
  • Yersinia

Ο Νοροϊός, η Σαλμονέλα, η Λιστέρια, και το παράσιτο Τοξόπλασμα, θεωρούνται επίσης ότι είναι από τις πιο συχνές αιτίες θανάτωνπου οφείλονται σε τροφιμογενή νόσο. Ο Νοροϊός συνήθως προκαλεί ήπια νόσο, αλλά επειδή επηρεάζει τόσους πολλούς ανθρώπους, είναι μεταξύ των κορυφαίων αιτιών θανάτου.

Επιλέξτε έναν από τους παρακάτω συνδέσμους για να διαβάσετε τις λεπτομέρειες σχετικά με αυτούς και άλλους μικροοργανισμούς που έχουν εμπλακεί σε τροφικές και υδατογενείς νόσους:

  • Bacteria
  • Viruses
  • Parasites
  • Bacterial toxins

(Σημείωση: Υπάρχουν πολλές άλλες μη-μολυσματικές αιτίες της νόσου από κατανάλωση τροφίμων ή ποτού, όπως η δηλητηρίαση από ψάρια μολυσμένα με τοξίνες, αλλά αυτές είναι πέρα από το πεδίο του παρόντος άρθρου.)

Βακτηρίδια

• Σαλμονέλα – αυτά τα βακτηρίδια μπορούν να μολύνουν ωμό κρέας, αυγά πουλερικών, και άλλα τρόφιμα. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται συνήθως μέσα σε 12 έως 72 ώρες μετά τη μόλυνση και μπορούν να διαρκέσουν από 4 έως 7 ημέρες. Η λοίμωξη συνήθως υποχωρεί χωρίς θεραπεία ή με υποστηρικτική φροντίδα μόνο, αλλά σε μερικά άτομα, όπως τα πολύ νεαρά ή οι ηλικιωμένοι, η διάρροια μπορεί να γίνει τόσο σοβαρή ώστε να απαιτείται η εισαγωγή σε νοσοκομείο. Σε εκείνους που είναι πολύ άρρωστοι, υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσης της μόλυνσης στο αίμα, και ο κίνδυνος θανάτου. Αυτές οι σοβαρές περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως με αντιβιοτικά. Σαλμονέλα ορότυπου Εντερίτιδας και Σαλμονέλα ορότυπου Τυφοειδούς είναι συνηθισμένες στις ΗΠΑ. Πολλές περιπτώσεις σχετίζονται με ταξίδια. Η τυφοειδής Σαλμονέλα, η οποία είναι συνηθισμένη στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκαλεί τυφοειδή πυρετό.

• Τα Καμπυλοβακτηρίδια είναι σχετικά κοινά βακτηρίδια. Το Καμπυλοβακτηρίδιο jejuni έχει εμπλακεί σε ορισμένες πρόσφατες επιδημίες. Οι νόσοι που προκαλούν υδαρή και / ή αιματηρά κόπρανα, μπορούν να αναπτυχθούν 2-5 ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν περίπου μία εβδομάδα. Συνήθως παρατηρούνται σε μη παστεριωμένο γάλα ή τυρί, στα ωμά ή μισοψημένα πουλερικά, ή σε μολυσμένο νερό. Οι επιπλοκές από τη μόλυνση περιλαμβάνουν το σύνδρομο Guillain-Barré και την αντιδραστική αρθρίτιδα. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Συνήθως, η υποστηρικτική φροντίδα είναι επαρκής θεραπεία, αλλά μερικές σοβαρές ή παρατεταμένες περιπτώσεις μπορούν να απαιτήσουν αντιβιοτικά.

Escherichia coli- Οι Ε. coli είναι κοινά βακτηρίδια που κανονικά ανευρίσκονται στην πεπτική οδό των ανθρώπων και ζώων. Τα περισσότερα στελέχη δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά μερικά παράγουν μια τοξίνη, γνωστή ως «τοξίνη shiga» που μπορεί να προκαλέσει διάρροια με αίμα και δυνητικά σοβαρές λοιμώξεις που διαδίδονται από πηγές όπως μαγειρεμένο κρέας ή από άτομο σε άτομο. Αυτά είναι γνωστά ως shiga τοξινογόνου Ε coli ή STEC. Ένα ιδιαίτερα σοβαρό στέλεχος που έχει ενοχοποιηθεί σε διάφορες επιδημίες υποδεικνύεται ως Ο157: Η7. Οι πολύ νέοι και οι ηλικιωμένοι είναι συνήθως οι πιο σοβαρά επηρεασμένοι από τις επιπλοκές των STEC λοιμώξεων, όπως από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS).

• Λιστέρια monocytogenes – βρίσκονται σε άψητα κρέατα, λαχανικά, φρούτα, μαλακά τυριά, hot dog και σε μη παστεριωμένο γάλα. Αυτά τα βακτηρίδια μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα και σε θερμοκρασίες ψυγείου. Η νόσος μπορεί να είναι σοβαρή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να περάσει από μια έγκυο γυναίκα στο έμβρυο και να προκαλέσει αποβολή.

• Vibrio – βρέθηκε σε μολυσμένα θαλασσινά, όπως ωμά στρείδια. Το Vibrio parahaemolyticus είναι το πιο κοινό. Το Vibrio vulnificus ζει σε ζεστά θαλασσινά νερά και μπορεί να είναι θανατηφόρο, ειδικά σε άτομα με ηπατική νόσο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το Vibrio cholerae είναι υπεύθυνο για τη χολέρα.

• Yersinia – βρίσκεται σε μαγειρεμένο χοιρινό κρέας, θαλασσινά, και μη παστεριωμένο γάλα. Συχνά συνδέεται με τα «chitlins», ένα πιάτο που παρασκευάζεται από έντερα χοίρων, σερβίρεται στη διάρκεια των διακοπών, οδηγώντας σε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων το χειμώνα. Η μόλυνση σχετίζεται με την αντιδραστική αρθρίτιδα. Η Yersinia enterocolitica είναι το πιο κοινό είδος.

• Σιγκέλλα – από τα διάφορα είδη που υπάρχουν, κάποια παράγουν τοξίνη και προκαλούν αντιδραστική αρθρίτιδα και αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Η Shigella dysenteriae προκαλεί δυσεντερία, σοβαρή αιματηρή διάρροια και πυρετό.

• Νοροϊός (Norwalk- όπως ο ιός) – η πιο κοινή αιτία της γαστρεντερίτιδας στις ΗΠΑ, προκαλώντας άνω του 50% των τροφιμογενών νόσων. Είναι ανθεκτικό στα απολυμαντικά και είναι πολύ μεταδοτικό, δεδομένου ότι μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες. Είναι μια συνηθισμένη αιτία της νόσου σε κρουαζιερόπλοια, εστιατόρια, και άλλους κλειστούς πληθυσμούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται καλύτερα σε περίπου 1 έως 3 ημέρες, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης και σοβαρών νόσων στα μικρά παιδιά, στους ηλικιωμένους και στα άτομα με υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις. Τα άτομα με σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να νοσηλευτούν. ΔΕΝ χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για τη θεραπεία δεδομένου ότι είναι ένας ιός και όχι ένα βακτήριο.

• Ροταϊός – πολύ συχνός σε παιδιά. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάρροια και αφυδάτωση στο γενικό πληθυσμό και στους ανοσοκατασταλμένους.

• Ηπατίτιδα Α – ο αριθμός των περιπτώσεων στις ΗΠΑ μειώνεται, αλλά η λοίμωξη είναι διαδεδομένη σε άλλα μέρη του κόσμου. Η μόλυνση μπορεί να αποκτηθεί από τα λύματα – μολυσμένο νερό, οστρακοειδή, και / ή λαχανικά και άλλα άψητα τρόφιμα. Υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης.

Παράσιτα
Μερικά συνηθισμένα παράσιτα που προκαλούν τροφική και υδατογενή νόσο είναι:

• Τοξόπλασμα gondii – είναι ένα μονοκύτταρο παράσιτο που μπορεί να προσληφθεί κατά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού, ειδικά από μαγειρεμένο χοιρινό, αρνί ή κυνήγι. Μπορεί επίσης να αποκτηθεί από το χειρισμό μολυσμένων αποκριμάτων γάτας, με μετάδοση από μια έγκυο γυναίκα κατά την ανάπτυξη του βρέφους της, και σπάνια μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια μιας μεταμόσχευσης οργάνου ή μετάγγισης αίματος. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μολύνονται χωρίς να το γνωρίζουν, και αν τα συμπτώματα είναι παρόντα, είναι συνήθως ήπια και μοιάζουν με γρίπη. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε θέση να τους προστατεύσει από πιο σοβαρές μορφές της λοίμωξης. Οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες που μολύνθηκαν με το παράσιτο κατά τη διάρκεια ή λίγο πριν από την εγκυμοσύνη είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρή λοίμωξη.
• Giardia duodenalis (Giardia intestinalis, Giardia lamblia) – μια πολύ συνηθισμένη αιτία υδατογενούς νόσου, επίσης, μπορεί να μολύνει τρόφιμα και να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να έχει λίγα και / ή διαλείποντα συμπτώματα.
•Αμοιβάδωση – οφείλεται σε παράσιτο που μεταδόθηκε από μολυσμένο νερό ή τροφή. Μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.
• Cryptosporidium parvum- επίσης ονομάζεται « κρυπτο-», μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα και νερό. Η λοίμωξη μπορεί να είναι σοβαρή και επίμονη στην ανοσοκαταστολή.

Άλλες πιθανές παρασιτικές αιτίες:
• Cyclospora cayetanensis- βρίσκεται σε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Προκαλεί υδαρή διάρροια.
• Μικροσπορίδια, πολλά είδη – η λοίμωξη από μολυσμένο νερό μπορεί να προκαλέσει χρόνια διάρροια σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.
• Cystoisospora belli – βρέθηκε σε μολυσμένο νερό και τρόφιμα. Πιο συνηθισμένη σε τροπικές περιοχές
Trichinella spiralis – προκαλεί τριχινίαση. Σπάνια στο Δυτικό κόσμο αλλά μπορεί να βρεθεί σε μαγειρεμένο χοιρινό και άγρια θηράματα.
Taenia solium και Taenia saginata – χοιρινές και βοδινές ταινίες από ωμά ή μισοψημένα κρέατα, μολυσμένα τρόφιμα ή νερό

Τοξίνες
Άλλες πηγές τροφικών και υδατογενών νόσων περιλαμβάνουν τοξίνες που παράγονται από ορισμένα βακτηρίδια. Τέτοιες μπορεί να είναι:
• Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος – μπορεί να παράγει μια τοξίνη που προκαλεί οξεία συμπτώματα της ναυτίας και του εμέτου εντός μερικών ωρών από την κατανάλωση των μολυσμένων τροφίμων.
• Κλωστηρίδιο perfringens – αυτά τα βακτηρίδια μπορούν να μολύνουν το ωμό κρέας και τα πουλερικά. Η νόσος σχετίζεται με τα τρόφιμα που δεν είναι μαγειρεμένα, θερμαινόμενα ή αποθηκευμένα κατάλληλα. Τα βακτηρίδια σχηματίζουν σπόρια που αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε όταν το φαγητό που έχει μαγειρευτεί κρυώσει, τα βακτηρίδια να αρχίσουν να αναπτύσσονται. Τα ληφθέντα βακτηρίδια παράγουν μια τοξίνη που προκαλεί μία οξεία λοίμωξη, με συμπτώματα της εντερικής κράμπας και διάρροια (αλλά όχι πυρετό ή έμετο). Συνήθως αναπτύσσονται μέσα σε 8 έως 12 ώρες, διαρκώντας λιγότερο από 24 ώρες.Όπως συμβαίνει και με άλλες αιτίες ροφικών και υδατογενών νόσων, η μόλυνση μπορεί να γίνει σοβαρή σε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι.
• Κλωστηρίδιο botulinum – από τα μολυσμένα τρόφιμα, η τοξίνη μπορεί να προκαλέσει παράλυση και μπορεί να αποβεί μοιραία. Η νόσος μπορεί να βρεθεί στα χαμηλής οξύτητας κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Η τοξίνη καταστρέφεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σημεία και Συμπτώματα

Τα βακτηρίδια και οι ιοί τείνουν να προκαλέσουν οξεία νόσο ενώ τα παράσιτα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν χρόνια και / ή διακοπτόμενη. Κάθε τύπος νόσου έχει τη δική της περίοδο επώασης, από αρκετές ώρες έως και ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού, καθώς και την δική της διάρκεια από ημέρες έως και εβδομάδες.

Τα συνηθισμένα σημεία και συμπτώματα είναι:

•Κοιλιακός πόνος.
•Ναυτία.
•Έμετος.
•Διάρροια, που μπορεί να είναι υδαρής, συχνά, διακοπτόμενη και σε ορισμένες περιπτώσεις αιματηρή.
•Αφυδάτωση.

Άλλα συμπτώματα:

•Πυρετός
•Απώλεια βάρους
•Πονοκέφαλος
•Δυσκολία κατάποσης
•Μυϊκή αδυναμία. Mερικές τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν παράλυση.
•Διπλωπία
Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να εξελιχθεί σε:

•Σήψη
•Πόνος στις αρθρώσεις, συμπτώματα της αντιδραστικής αρθρίτιδας
•Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS, νεφρική ανεπάρκεια)

Μερικές περιπτώσεις τροφικών και υδατογενών νόσων μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Εξετάσεις

Εργαστηριακές εξετάσεις

Η διάγνωση μιας τροφικής ή υδατογενούς νόσου μπορεί αρχικά να γίνει κλινικά με την τεκμηρίωση: των σημείων και συμπτωμάτων ενός ατόμου, τη σοβαρότητα και διάρκειά τους, τα προϊόντα που είχαν καταναλωθεί πριν αρχίσουν τα συμπτώματα, και τις περιοχές που ταξίδεψε ο ασθενής..

Πολλές τροφικές και υδατογενείς νόσοι προκαλούνται από βακτηρίδια και οι ιοί τείνουν να είναι αυτο-περιοριζόμενοι. Εξαιτίας αυτού, η εξέταση δεν μπορεί να εκτελεστεί, εκτός αν τα συμπτώματα:

•Είναι σοβαρά και / ή επιμείνουν πέρα από λίγες ημέρες
•Εμφανίζονται να είναι μέρος μεγαλύτερης επιδημίας

•Πιστεύεται ότι οφείλονται σε ένα παράσιτο
•Πιστεύεται ότι προκαλούνται από μία διαφορετική κατάσταση με παρόμοια συμπτώματα

Οι εξετάσεις διενεργούνται είτε για τη διάγνωση είτε για την παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας της θεραπείας

Εργαστηριακές εξετάσεις σε δείγματα από τρόφιμα ή νερό, που είναι ύποπτα για την πρόκληση νόσου, μπορούν να εκτελεσθούν για να βοηθήσουν στο προσδιορισμό της πηγή της μόλυνσης, ιδίως των κρουσμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εξετάσεις ανθρώπων, τροφίμων και νερού μπορούν να εκτελεσθούν σε κρατικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο δημόσιας υγείας, για να εξακριβωθεί ποια στελέχη των μικροοργανισμών προκαλούν νόσο, για να ελεγχθούν οι θέσεις τους, καθώς και να διαχειριστούν και να περιοριστούν τα κρούσματα.

Η αρχική εξέταση για ένα άτομο, που υποψιάζεται ότι νοσεί από τροφική ή υδατογενή νόσο, αρχίζει συχνά με μια εξέταση κοπράνων. Μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
•Καλλιέργεια κοπράνων – εντοπίζει διάφορα βακτηρίδια που συναντώνται συχνά.
•Ο& P (ωάρια και παράσιτο) – είναι υποχρεωτική για να εντοπιστούν και να προσδιοριστούν τα παράσιτα
•Έλεγχοι αντιγόνων στα κόπρανα – πρόκειται για μεμονωμένες εξετάσεις που μπορούν να εντοπίσουν την Shiga παραγόμενη-τοξίνη την E. coli (STEC), την Giardia, το Cryptosporidium, ή την Entamoeba histolytica
•Λευκά αιμοσφαίρια αίματος (WBC) στα κόπρανα – η παρουσία των λευκών αιμοσφαιρίων στα κόπρανα μπορεί να υποδηλώνει μια σοβαρή λοίμωξη από βακτηρίδια ή ορισμένα παράσιτα.

Άλλες εξετάσεις μπορούν να εκτελεστούν σε συνδυασμό με ή επαναληπτική εξέταση κοπράνων. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν:
•.CBC (γενική εξέταση αίματος) – μερικές φορές είναι υποχρεωτική, για να υπολογιστούν τα αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια ως ένδειξη βακτηριδιακής λοίμωξης.
•Καλλιέργεια αίματος – μερικές φορές είναι υποχρεωτική, για να ανιχνευθούν βακτηριδιακές λοιμώξεις που έχουν εξαπλωθεί στο αίμα (σηψαιμία)
•Ο έλεγχος αντισωμάτων σε ένα δείγμα αίματος για συγκεκριμένα βακτηρίδια ή για την ηπατίτιδα Α. Περιστασιακά είναι υποχρεωτικός, για να βοηθήσει να επιβεβαιωθεί η διάγνωση
•Εκτέλεση ειδικών χρώσεων – είναι υποχρεωτικές για συγκεκριμένα παράσιτα σε ένα δείγμα κοπράνων.
•Μοριακός έλεγχος (αντίστροφη τρανσκριπτάση αλυσωτής αντίδρασης πολυμεράσης, RT-PCR) – εκτελείται μερικές φορές για να ταυτοποιηθεί ο Νοροϊός.
•Έλεγχος αντιγόνου Ροταϊού – μερικές φορές είναι υποχρεωτικός, για να ανιχνευθεί ο ροταϊός.

Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί η καλλιέργεια σε συγκεκριμένα θρεπτικά υλικά για καλλιέργεια καθώς και άλλες εργαστηριακές τεχνικές για να ανιχνευθούν και να εντοπιστούν ορισμένοι μικροοργανισμοί. Ο γιατρός πρέπει να αναγνωρίσει τις πιθανές εκθέσεις και να ζητήσει εξειδικευμένο έλεγχο.

Εργαστηριακή εξέταση Δημόσιας υγείας

Οι γιατροί και τα κλινικά εργαστήρια θα πρέπει να αναφέρουν ύποπτες περιπτώσεις τροφιμογενών νόσων σε τοπικές ή κρατικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας και να γίνονται έρευνες για να προσδιοριστεί η πιθανή πηγή των νόσων. Δείγματα κοπράνων από τους ανθρώπους που επηρεάζονται και / ή τα δείγματα του μικροοργανισμού που προκαλούν τις νόσους συχνά αποστέλλονται σε εργαστήρια δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ειδική εξέταση. Αν υπάρχουν υπόνοιες ότι τα βακτηρίδια είναι η αιτία, αυτά τα εργαστήρια μπορούν να εκτελέσουν μοριακούς ελέγχους που μπορούν να καθορίσουν ένα «δακτυλικό αποτύπωμα του DNA», επίσης γνωστό ως ένα μοτίβο παλμικού πεδίου ηλεκτροφόρησης πήγματος (PFGE), του παθογόνου που είναι παρόν. Αυτή η πληροφορία έχει εισαχθεί στο Δίκτυο Σφυγμού, μια βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται από τις τοπικές και κρατικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας, τα ομοσπονδιακά ρυθμιστικά εργαστήρια της ασφάλειας τροφίμων, καθώς και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για την παρακολούθηση των νόσων. Επιτρέπει την ταχεία σύγκριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων DNA, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν οι νόσοι και ομάδες τους συσχετίζονται.

Πρόληψη και Θεραπεία

Πρόληψη

Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την πρόληψη τροφικών και υδατογενών νόσων σε ατομικό επίπεδο. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:

•Προσωπική φροντίδα ώστε να περιοριστούν πηγές μόλυνσης και επιμόλυνσης, όπως ωμό κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά, στο σπίτι κατά την προετοιμασία του φαγητού
•Προσεκτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό πριν από την προετοιμασία των τροφίμων ή της βρώσης, μετά τη χρήση της τουαλέτας, καθώς και μετά την φροντίδα ατόμων διάρροια ή μετά το άγγιγμα ή χάϊδεμα ζώων (όταν το νερό δεν είναι διαθέσιμο τα απολυμαντικά με οινόπνευμα τουλάχιστον 60%, είναι μια αποδεκτή εναλλακτική λύση)
•Μαγείρεμα κρεάτων στις καθιερωμένες ασφαλείς θερμοκρασίες
•Αποθήκευση τροφίμων σε ασφαλείς θερμοκρασίες για κατάλληλο χρόνο
•Να μην πίνετε το μη επεξεργασμένο νερό ή μη παστεριωμένο γάλα και χυμούς.
•Ενημέρωση πριν από κάθε ταξίδι για πιθανούς κινδύνους από τρόφιμα και ποτά Ιδιαίτερη προσοχή όταν ένα άτομο είναι ανοσοκατεσταλμένο, έχει μια υποκείμενη κατάσταση της υγείας, ή είναι έγκυος

Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στην σελίδα Δικτύου: FoodSafety.gov: Κρατήστε ασφαλή τα τρόφιμα, Τα Βασικά.

Σε δημόσια υγεία και κυβερνητικά επίπεδα, μερικά σημαντικά βήματα πρόληψης είναι:

•Εξασφάλιση ασφαλών πόσιμων, γεωργικών, και ψυχαγωγικών υδάτων
•Παρακολούθηση της παραγωγής τροφίμων και ακολουθούνται ορθές πρακτικές για την διασφάλιση της υγείας
•Εξασφάλιση ακριβής και έγκαιρης παρακολούθησης, αντιμετώπιση και στήριξη των τοπικών καθώς και διακρατικών επιδημιών των τροφιμογενών νόσων.

Υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα για να αποτρέψουν μερικές από τις αιτίες των τροφιμογενών και υδατογενών νόσων. Μερικά παραδείγματα είναι η λοίμωξη από ροταϊό και της ηπατίτιδας Α. Τα εμβόλια του Ροταϊού και της ηπατίτιδας Α μπορούν να περιέχονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και ο εμβολιασμός της ηπατίτιδας Α μπορεί να συστηθεί για ορισμένους ενήλικες που ταξιδεύουν διεθνώς.

Θεραπεία

Οι περισσότερες βακτηριδιακές και ιογενείς υδατικές και τροφιμογενείς νόσοι είναι αυτοπεριοριστικές και δεν απαιτούν τίποτα, αλλά υποστηρικτική φροντίδα που περιλαμβάνει αναπλήρωση υγρών και ανάπαυση. Τα φάρμακα κατά της διάρροιας απαιτούν συνταγή γιατρού, δεδομένου ότι μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Η προσεκτική υγιεινή είναι απαραίτητη έτσι ώστε η μόλυνση να ανεξαρτητοποιηθεί.

Σε καταστάσεις που εμπλέκονται σοβαρά συμπτώματα και σημαντική αφυδάτωση, μπορούν να απαιτηθούν ενδοφλέβια υγρά και νοσηλεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος η μόλυνση να εξαπλωθεί στο αίμα και σε άλλα όργανα του σώματος. Εάν η νόσος έχει προκληθεί από βακτηρίδια, η θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να είναι απαραίτητη. Τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι τα άτομα με HIV / AIDS ή λήπτες μοσχευμάτων οργάνων, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο.

Οι παρασιτικές λοιμώξεις μπορούν να απαιτήσουν φαρμακευτική αγωγή.

Πηγές Άρθρου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό το άρθρο βασίζεται σε βιβλιογραφική έρευνα που χρησιμοποιεί τις πηγές που αναφέρονται παρακάτω, η οποία διενεργήθηκε με την συνολική δουλειά του Συντακτικής Επιτροπής του Αμερικανικού Lab Tests Online. Το άρθρο αυτό αναθεωρείται περιοδικά από τη συντακτική του ομάδα και ενημερώνεται σύμφωνα με τις νέες ανακαλύψεις. Κάθε νέα πηγή προστίθεται στο τέλος του επόμενου καταλόγου έτσι ώστε να ξεχωρίζει από τις αρχικές πηγές
(Updated 2012 January 24). Questions and Answers about Foodborne Illness (sometimes called “Food Poisoning”). CDC [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/foodsafety/facts.html through http://www.cdc.gov. Accessed March 2012.

(Updated 2012 February 7). CDC Estimates of Foodborne Illnesses in the United States, CDC 2011 Estimates: Findings, CDC [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/foodborneburden/2011-foodborne-estimates.html throughhttp://www.cdc.gov. Accessed March 2012.

(Modified 2011 May 24). Parasites and Foodborne Illness. USDA Food Safety and Inspection Service [On-line information]. Available online at http://www.fsis.usda.gov/Fact_Sheets/Parasites_and_Foodborne_Illness/index.asp throughhttp://www.fsis.usda.gov. Accessed March 2012.

Vorvick, L. (Updated 2011 January 10). Food Poisoning. Medline Plus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001652.htm. Accessed March 2012.

Klein, J. (Reviewed 2010 September). Amebiasis. Nemours Kids Health [On-line information]. Available online at http://kidshealth.org/parent/infections/parasitic/amebiasis.html through http://kidshealth.org. Accessed March 2012.

(Updated 2010 November 2). Parasites – Water. CDC [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/parasites/water.html through http://www.cdc.gov. Accessed March 2012.

(Updated 2011 March 3). Bad Bug Book: Introduction Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins Handbook The “Bad Bug Book.” U.S. Food and Drug Administration, [On-line information]. Available online at http://www.fda.gov/Food/FoodSafety/FoodborneIllness/FoodborneIllnessFoodbornePathogensNaturalToxins/BadBugBook/default.htm through http://www.fda.gov. Accessed March 2012.

(Updated 2011 September 9). Water-related Diseases, Contaminants, and Injuries by Type. CDC [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/healthywater/disease/type.html through http://www.cdc.gov. Accessed March 2012.

Langer A. J., et. al. (2012 March) Nonpasteurized dairy products, disease outbreaks, and state laws—United States, 1993–2006. [On-line information]. Available online at Emerg Infect Dis v 18(3) http://dx.doi.org/10.3201/eid1803.111370 throughhttp://dx.doi.org. Accessed March 2012.

Jones TF, Gerner-Smidt P. (2012 March). Nonculture diagnostic tests for enteric diseases. Emerg Infect Dis c 18(3) [On-line information]. Available online at http://dx.doi.org/10.3201/eid1803.111914 through http://dx.doi.org. Accessed March 2012.

Vorvick, L. (Updated 2010 May 25). Campylobacter enteritis. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online
at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000224.htm. Accessed March 2012.

Vorvick, L. (Updated 2010 May 25). Shigellosis. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online athttp://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000295.htm. Accessed March 2012.

Gilliss, D. et. al. (2011 July 22). Vital Signs: Incidence and Trends of Infection with Pathogens Transmitted Commonly Through Food Medscape Today News from Morbidity & Mortality Weekly Report. v 60(22):749-755. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/744862 through http://www.medscape.com. Accessed March 2012.

Obasanjo, O. (2010 August 10). Foodborne Illness Primer for Physicians and Other Healthcare Professionals: A Review. Medscape Today News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/726313 throughhttp://www.medscape.com. Accessed March 2012.

Mayo Clinic Staff (2011 June 16). Food Poisoning. MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/food-poisoning/DS00981/METHOD=print through http://www.mayoclinic.com. Accessed March 2012.

(2012 March 14). CDC research shows outbreaks linked to imported foods increasing. CDC Press Release [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/media/releases/2012/p0314_foodborne.html through http://www.cdc.gov. Accessed March 2012.

(Updated 2010 July 20). Campylobacter. CDC [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/nczved/divisions/dfbmd/diseases/campylobacter/ through http://www.cdc.gov. Accessed March 2012.
(2005 October 12). Marine Toxins. CDC [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/ncidod/dbmd/diseaseinfo/marinetoxins_g.htm through http://www.cdc.gov. Accessed March 2012.

(Updated 2011 May 20). Norovirus Illness. CDC [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/ncidod/dvrd/revb/gastro/norovirus-keyfacts.htm through http://www.cdc.gov. Accessed March 2012.

(Updated 2011 February 25). Viral Gastroenteritis. CDC [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/ncidod/dvrd/revb/gastro/faq.htm through http://www.cdc.gov. Accessed March 2012.

(Updated 2011 April 22). Rotavirus Clinical Information. CDC [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/rotavirus/clinical.html through http://www.cdc.gov. Accessed March 2012.

(Updated 2011 June 21). Trichinellosis FAQs. CDC [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/parasites/trichinellosis/gen_info/faqs.html through http://www.cdc.gov. Accessed March 2012.

(Updated 2005 October 25). Yersinia enterocolitica. CDC [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/ncidod/dbmd/diseaseinfo/yersinia_g.htm through http://www.cdc.gov. Accessed March 2012.

(Updated 2009 July 17). Vibrio parahaemolyticus. CDC [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/nczved/divisions/dfbmd/diseases/vibriop/ through http://www.cdc.gov. Accessed March 2012.

(Updated 2009 November 12). Vibrio vulnificus.CDC [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/nczved/divisions/dfbmd/diseases/vibriov/ through http://www.cdc.gov. Accessed March 2012.

(Updated 2012 January 11). Cronobacter Illness and Infant Formula. CDC [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/Features/Cronobacter/ through http://www.cdc.gov. Accessed March 2012.

Fisher, M. (Updated 2011 July). Listeria monocytogenes. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/Listeria.html through http://www.arupconsult.com. Accessed March 2012.

Fisher, M. (Updated 2011 April). Diarrhea, Bacterial Evaluation. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/BacterialDiarrhea.html through http://www.arupconsult.com. Accessed March 2012.

Fisher, M. and Hillyard, D. (Updated 2011 April). Diarrhea, Viral Evaluation. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/ViralDiarrhea.html through http://www.arupconsult.com. Accessed March 2012.

Fisher, M. (Updated 2012 February). Diarrhea, Parasitic Evaluation. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/ParasiticDiarrhea.html through http://www.arupconsult.com. Accessed March 2012.

(Jan 24, 2011) Mahon B. CDC Expert Commentary. Foodborne Illness: A Handy Overview. Medscape News article. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/735505 through http://www.medscape.com. Accessed April 2012.

CDC Vessel Sanitation Program. Health Practices on Cruise Ships. Training transcript. PDF available for download at http://www.cdc.gov/nceh/vsp/training/videos/transcripts/water.pdf through http://www.cdc.gov. Accessed April 2012.

(Feb 24, 2011) BC Center for Disease Control. Food and Waterborne Illness. Available online at http://www.bccdc.ca/dis-cond/types/Foodborne+and+Waterborne+Illness.htm through http://www.bccdc.ca. Accessed May 2012.

(April 16, 2004) Center for Disease Control and Prevention. Diagnosis and Management of Foodborne Illnesses.MMWR. Available online at http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr5304a1.htm through http://www.cdc.gov. Accessed May 2012.

Photo by Ayesha Firdaus on Unsplash
http://www.labtestsonline.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.