Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία Νέας Γενιάς HyFoSy

Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία Νέας Γενιάς HyFoSy Facebooktwitterpinterest

Η Σαλπιγγογραφία HyFoSy ή Σαλπιγγογραφία με Χρήση Υπερήχων είναι διαγνωστική εξέταση που εφαρμόζεται στην περιοχή της μήτρας και των σαλπίγγων. Πρόκειται για εξέταση που ελέγχει την διαβατότητα των σαλπίγγων γεγονός απαραίτητο για φυσιολογική σύλληψη.

Χρησιμοποιείται ειδικό σκιαστικό για την εξέταση αυτή από πολυσακχαρίτη, για το οποίο δεν έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις. Η Σαλπιγγογραφία Νέας Γενιάς HyFoSy είναι ανώδυνη, χωρίς ακτινοβολία, με χρήση υπερήχων.

Πρόκειται για μία δυναμική εξέταση, που σημαίνει ότι παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η είσοδος του σκιαστικού στις σάλπιγγες, η ταχύτητά του, η ποσότητα της διάβασης και το αν παλινδρομεί ή συνεχίζει προς το τελικό άκρο των σαλπίγγων ανεμπόδιστα.

Σαλπιγγογραφία HyFoSy: Πώς πραγματοποιείται & πού γίνεται;

Η Σαλπιγγογραφία πραγματοποιείται στο γυναικολογικό ιατρείο στη Λάρισα με τη βοήθεια του υπερηχοτομογράφου νέας γενιάς με δυνατότητα 3D/4D τεχνολογίας. Η Γυναικολόγος κα. Γκορίλα Γεωργία, χορηγεί εξειδικευμένο σκιαστικό διαμέσου του τραχήλου της μήτρας με ειδικό καθετήρα από σιλικόνη προκειμένου να απεικονιστούν οι σάλπιγγες και η ελεύθερη έξοδος του σκιαστικού, γεγονός που πιστοποιεί την διαβατότητά τους.

Για τις περισσότερες ασθενείς η εξέταση δεν έχει παρά μια ενόχληση όμοια με αυτή της λήψης ενός Τεστ ΠΑΠ.

Σαλπιγγογραφία: Διάρκεια Εξέτασης και Αποθεραπείας

Η Σαλπιγγογραφία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, με μικρή ενόχληση για την ασθενή που ισοδυναμεί περίπου με την ενόχληση της λήψης Τεστ ΠΑΠ. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για την εξέταση, εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό πυελικής φλεγμονής, οπότε και ο γιατρός πιθανόν να ζητήσει προφυλακτική λήψη αντιβίωσης.

Η εξέταση αυτή συνιστάται να γίνεται μεταξύ της 6ης και 14ης ημέρας του κύκλου της γυναίκας, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να υπάρχει ήδη σύλληψη την οποία μπορεί να παραβλάψει η εξέταση.

Μετά την εξέταση και αναλόγως των ευρημάτων, η Γυναικολόγος κα Γκορίλα Γεωργία θα συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική μέθοδο, αν είναι απαραίτητη. Δε χρειάζεται η ασθενής να απέχει από τις καθημερινές της δραστηριότητες μετά την εξέταση.

Σαλπιγγογραφία Νέας Γενιάς HyFoSy: Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της Σαλπιγγογραφίας Νέας Γενιάς HyFoSy είναι:

  • Δεν υπάρχει ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία στην κλασική σαλπιγγογραφία ισοδυναμεί περίπου με οκτώ ακτινογραφίες θώρακα, ενώ σε δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να είναι υπερπολλαπλάσια.
  • Ανώδυνη Μέθοδος
  • Απουσία κινδύνου για αλλεργία στο σκιαστικό με το νέας γενιάς σκιαστικό από πολυσακχαρίτη (ExEmFoam)
  • Δυναμική Εξέταση, που σημαίνει ότι παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διάβασης του σκιαστικού.

Η εξέταση πραγματοποιείται στο Γυναικολογικό Ιατρείο στη Λάρισα – Woman And Embryo και συνήθως χρειάζεται 15 λεπτά για να πραγματοποιηθεί. Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου αλλά συνήθως προτιμάται το πρώτο μισό του κύκλου για να αποκλειστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται καθόλου πόνο κατά την διάρκεια της εξέτασης και κάποιες ελάχιστο πόνο κατά την εξέταση που προσομοιάζεται με ήπιο πόνο περιόδου που προφανώς οφείλεται σε ελαφριές συσπάσεις της μήτρας κατά την εξέταση. Το πόρισμα περιλαμβάνει φωτογραφίες από της σάλπιγγες (Αριστερή και Δεξιά και 3D απεικόνιση αυτών), ενδείξεις για τυχόν βλάβες τους και εκτίμηση της διαπερατότητας τους σε αναλυτική έκθεση.

Γεωργία Μ. Γκορίλα Μαιευτήρας, Χειρούργος, Γυναικολόγος

Γεωργία Μ. Γκορίλα
Μαιευτήρας, Χειρούργος, Γυναικολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.