Κατανόηση των προβλημάτων του μαστού.

Κατανόηση των προβλημάτων του μαστού. Facebooktwitterpinterest

Το γυναικείο στήθος είναι ένα όργανο που αλλάζει με την εφηβεία, με τον καταμήνιο κύκλο και με την εγκυμοσύνη . Συνεχίζει επίσης να αλλάζει με την ηλικία.Οι περισσότερες αλλαγές στο στήθος σας είναι απόλυτα φυσιολογικές και δεν προκαλούν ανησυχία. Αλλά ορισμένες αλλαγές απαιτούν ιατρική φροντίδα. Επικεφαλής αυτών είναι ο πόνος και τα ψηλαφητά οζίδια .

Οζίδια στήθους
Τα οζίδια του στήθους εμφανίζονται με πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των κύστεων, των αδενωμάτων και των θηλωμάτων. Διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα και θέση, καθώς και σε αιτίες και θεραπεία. Περίπου οι μισές γυναίκες έχουν ψηλαφιτά οζώδια ή ινοκυστικές μεταβολές. Είναι εμφανέστερα κατά την προεμμηνορροϊκή περίοδο και συνήθως εξαφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση . Οι περισσότεροι όζοι είναι καλοήθεις και δεν σηματοδοτούν καρκίνο . Ωστόσο, κάθε φορά που θα βρείτε ένα νέο ή ασυνήθιστο εύρημα, θα πρέπει να το ελέγξετε από το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι προκαρκινικό ή καρκίνος.

Οι ερευνητές μελετούν τη συχνότητα εμφάνισης οζιδίων στους μαστούς σε γυναίκες που χρησιμοποιούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT). Σε συνδυασμό με την HRT, οι γυναίκες παίρνουν ορμόνες , οιστρογόνα και προγεστερόνη για να διευκολύνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης . Το 2002, μια μελέτη που ονομάζεται Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών, ανακάλυψε ότι η HRT συχνά προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό.
Η λήψη και των δύο ορμονών αποδείχθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και μεταβάλλει τη δομή του μαστού, αυξάνοντας την πυκνότητα του και καθιστώντας δυσκολότερη την ανάγνωση των μαστογραφιών.
Αυτό θα μπορούσε να δυσκολέψει την εύρεση του καρκίνου . Για να το θέσουμε σε αριθμούς, εάν 10.000 γυναίκες έλαβαν συνδυασμένη HRT για ένα χρόνο, αυτό θα έφτανε σε περίπου 8 ακόμη περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ανά έτος από ό, τι αν δεν είχαν λάβει ορμονοθεραπεία (HT).

Οι κύστες, οι οποίες μπορεί να είναι μεγάλες ή μικρές, είναι συχνά αβλαβείς, γεμάτοι με υγρό σάκοι που μπορεί να είναι επώδυνοι.

Μετά την εμμηνόπαυση , πολλές κύστεις συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται. Θα πρέπει να απευθυνθείτε τον γιατρό σας ώστε αμέσως να ελέγξει τυχόν οζίδια που σχηματίζονται μετά την εμμηνόπαυση.Τα ινοαδενώματα είναι οι πιο κοινοί καλοήθεις όγκοι του μαστού σε γυναίκες κάτω των 25 ετών και περιστασιακά σε εφήβες. Αυτοί οι όγκοι είναι συνήθως στρόγγυλοι, αρκετά εκατοστά σε πλάτος και κινητοί. Τείνουν να υποχωρούν μετά την εμμηνόπαυση.
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την αφαίρεση εάν ο όγκος επιμένει, μεγαλώνει ή εάν ανησυχείτε για αυτό.

Τα αδενώματα θηλής είναι όγκοι της περιοχής των θηλών. Ποικίλουν σε εμφάνιση, μερικές φορές επανέρχονται μετά την αφαίρεσή τους και μερικές φορές συνδέονται με καρκίνο. Ένα ενδοπορικό θηλώμα είναι μια ασυνήθιστη μικρή ανάπτυξη στο τοίχωμα των γαλακτοφόρων πόρων κοντά στη θηλή. Συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες άνω των 40 ετών, τα θηλώματα προκαλούν έκκριση , η οποία μπορεί να είναι αιματηρή.

Πόνος στο στήθος
Ο πόνος στο στήθος μπορεί να έχει πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένου το πρήξιμο του μαστού κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Άλλα αίτια περιλαμβάνουν την λοίμωξη ,τον τραυματισμό,τον καρκίνο και ίσως την δίαιτα.

Το γενικό οίδημα του ιστού του μαστού με την περίοδό σας μπορεί να είναι επώδυνο, αλλά δεν είναι επικίνδυνο και δεν είναι απαραίτητη η θεραπεία αν μπορείτε να διαχειριστείτε την ενόχλυση. Κάθε μηνιαίος κύκλος επιφέρει αλλαγές στις ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων οιστρογόνων και προγεστερόνης , που φέρνουν περισσότερο υγρό στο στήθος,το οποίο επεκτείνεται τους ιστούς, προκαλώντας πίεση και πόνο. Ορισμένες γυναίκες έχουν αυτό το οδυνηρό πρήξιμο λίγο πριν από την περιοδός τους, με τα συμπτώματα να χαλαρώνουν κοντά στο τέλος του κύκλου. Άλλες το έχουν ως παρενέργεια της αντισυλλιπτικής αγωγής .

Το τραύμα και η λοίμωξη στο στήθος έχουν τα ίδια συμπτώματα που μπορεί να δείτε και σε αλλα μέρη του σώματό σας. Οι εμένουσες λοιμώξεις μπορεί να δημιουργήσουν μικρά αποστήματα και ναδίνουν την εντύπωση κύστεων. Στην περίπτωση αυτή επισκεφθείτε το γιατρό σας ώστε να σας χορηγήσει αντιβιοτική αγωγή.

Οι κύστες μπορεί να προκαλέσουν πόνο, αλλά ο καρκίνος του μαστού σπάνια – αν και ο πόνος δεν αποκλείει την πιθανότητα καρκίνου.

πηγή . webmed

Αγαλιανού Μαρία,Ακτινοδιαγνώστρια

Αγαλιανού Μαρία,
Ακτινοδιαγνώστρια

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.