Μαστοδυνία (Πόνος του μαστού)

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι μαστοδυνία?
Μαστοδυνία είναι ο πόνος του μαστού. Τουλάχιστον τα 2/3 των γυναικών θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους έντονο πόνο στο μαστό.
Υπάρχουν δύο είδη πόνου στο μαστό: ο πόνος που προέρχεται πραγματικά από το μαστό και ονομάζεται κυκλικός πόνος του μαστού και ο πόνος που προέρχεται από άλλα σημεία του σώματος αλλά γίνεται αισθητός στο μαστό και ονομάζεται μη κυκλικός πόνος του μαστού.

Τι είναι ο κυκλικός πόνος του μαστού?

Κυκλικός πόνος του μαστού είναι ο πόνος που οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την περίοδο των γυναικών. Εμφανίζεται συνήθως με την ωορρηξία, κοντά δηλαδή στην 12η ημέρα του κύκλου, γίνεται εντονότερος λίγες μέρες πριν την περίοδο και υποχωρεί μετά την 4η ημέρα του κύκλου. Ο πόνος αυτός άλλοτε είναι ήπιος, άλλοτε μέτριος και άλλοτε πολύ έντονος. Σπάνια μπορεί να μην υποχωρεί πλήρως μετά την περίοδο και να παραμένει για μερικούς μήνες. Εκδηλώνεται σαν βάρος στο μαστό, σφίξιμο, κάψιμο, τσιμπήματα, σουβλιές ή μαχαιριές. Συνήθως γίνεται αισθητός και στους δύο μαστούς κυρίως στο άνω έξω τεταρτημόριο κοντά στην μασχάλη, και επεκτείνεται κάτω από τη μασχάλη.

Ο κυκλικός πόνος του μαστού σταματά να εμφανίζεται ή υποχωρεί σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση, όταν δηλαδή οι ωοθήκες δεν παράγουν πια οιστρογόνα. Ωστόσο ο πόνος αυτός συνεχίζει και μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες που παίρνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Τι προκαλεί τον κυκλικό πόνο του μαστού

Η αύξηση των ορμονικών επιπέδων πριν την περίοδο επηρεάζει τον αδενικό ιστό του μαστού. Προκαλεί αύξηση του μεγέθους των τελικών πόρων του αδένα του μαστού, τοπικό οίδημα και υπεραιμία που οδηγεί δε διάταση του αδένα και τελικά πόνο. Ο πόνος αυτός μπορεί να σχετίζεται και με την λήψη αντισυλληπτικών, αντικαταθλιπτικών ή και φυτικών σκευασμάτων. Επιπλέον, το άγχος μπορεί να κάνει τον πόνο εντονότερο.

Πως αντιμετωπίζεται ο κυκλικός πόνος του μαστού?

Ο κυκλικός πόνος του μαστού υποχωρεί μόνος του και δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία. Μπορεί να επανεμφανίζεται έντονος και μετά πάλι να υποχωρεί.

Τι κάνουμε όταν ο κυκλικός πόνος του μαστού επιμένει;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό χειρουργό μαστού. Μετά από μία καλή κλινική εξέταση και την λήψη ιστορικού θα ζητήσει μία σειρά από εξετάσεις και μπορεί να προτείνει ανάλογα με την κάθε περίπτωση:

  1. Αλλαγή στον τρόπο ζωής.

Μείωση των λιπαρών φαγητών και της καφεΐνης. Παράλληλα αύξηση στην κατανάλωση λαχανικών και φρούτων. Μείωση του σωματικού βάρους και καθημερινή άσκηση. Υποστήριξη των μαστών με αθλητικό στηθόδεσμο ακόμη και κατά την διάρκεια του ύπνου.

  1. Χορήγηση φυτικών ελαίων όπως το primrose oil και το starflower oil.
  2. Τοπικά αναλγητικά ή χορήγηση αντιφλεγμονώδους αγωγής.
  3. Τοπική εφαρμογή προγεστερόνης, λήψη ταμοξιφαίνης ή δαναζόλης.

Από πού προέρχεται ο μη κυκλικός πόνος του μαστού?

Ο μη κυκλικός πόνος του μαστού συνήθως προέρχεται από το θωρακικό τοίχωμα και μπορεί να σχετίζεται με :

  1. Πλευροχονδρίτιδα = φλεγμονή των χόνδρων των πλευρών
  2. Tietze’s syndrome = φλεγμονή και οίδημα των πλευρών
  3. Μυϊκός πόνος που προέρχεται από ψύξη, άσκηση, καταπόνηση.

Πως θεραπεύεται ο μη κυκλικός πόνος του μαστού?

Ο μη κυκλικός πόνος του μαστού χρειάζεται ανάπαυση και αποφυγή έντονων και απότομων κινήσεων. Σε επίμονο και ενοχλητικό πόνο είναι απαραίτητη η λήψη αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων.

Τι θα πρέπει να προσέχεις

Ο πόνος του μαστού πολύ σπάνια σχετίζεται με καρκίνο του μαστού. Πολλές φορές το σύμπτωμα αυτό είναι η αφορμή για να πιάσει μία γυναίκα το στήθος, να το ψηλαφήσει και τυχαία να ανακαλύψει κάποιο μόρφωμα.

Εάν αισθανθείς πόνο στο στήθος που δεν μοιάζει με τον κυκλικό πόνο, εάν ο πόνος εμφανιστεί σε έναν μόνο μαστό, εάν γίνεται εντονότερος σε πίεση και επιμένει θα πρέπει να επισκεφτείς τον ειδικό χειρουργό μαστού. Ο ειδικός γιατρός θα σε εξετάσει, θα προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις και θα σου εξηγήσει από πού προέρχεται ο πόνος αυτός και εάν χρειάζεσαι κάποια ιδιαίτερη θεραπεία.

Νατάσα Παζαΐτη, Χειρουργός Μαστού

Νατάσα Παζαΐτη,
Χειρουργός Μαστού

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.