Ψηφιακή Μαστογραφία με Τομοσύνθεση

Facebooktwitterpinterest

ΤΟΜΟΣΥΝΘΕΣΗ: ΕΓΚΑΙΡΗ H ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΕ ΑΡΧΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ

«Σελίδα-σελίδα» αντί μόνο του «εξωφύλλου» η εμπεριστατωμένη ανίχνευση

«Μεγάλο ποσοστό καρκίνων του μαστού «χάνονται» στον προληπτικό έλεγχο, με ιδιαίτερα δύσκολη την ανίχνευσή του σε περιπτώσεις πυκνών μαστών, ή της επικάλυψης του καρκίνου από τον μαστικό αδένα στη διάρκεια της εξέτασης με απλή μαστογραφία», επισημαίνει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, μέλος Δ.Σ της Ένωσης Ακτινολόγων Μαστού Ελλάδος (Ε.Α.Μ.Ε) και Διευθυντής του Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού και Οστικής Πυκνομετρίας στην Ευρωκλινική  Αθηνών.

Όπως εξηγεί, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ η τεχνολογία έχει σημειώσει άλματα  και σήμερα υπάρχουν πολλές απεικονιστικές μέθοδοι ικανές να εντοπίσουν τον καρκίνο στα πρώιμα στάδια του, εντούτοις λόγω κόστους πολλές γυναίκες αποφεύγουν τις εμπεριστατωμένες αυτές μεθόδους και αρκούνται σε παρωχημένες τεχνικές σε πολλές φορές μη εξοπλισμένα επαρκώς διαγνωστικά κέντρα.

Με την τελευταία εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας, την Ψηφιακή Μαστογραφία με Τομοσύνθεση, που είναι μια  καινούργια τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης με υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού, αυτός απεικονίζεται με πολλαπλές λεπτές τομές του ενός χιλιοστού, στοιχείο που δεν επιτρέπει σε τίποτα να διαφύγει του ελέγχου.

«Με αυτόν τον τρόπο», τονίζει ο κ. Μαλακάσης, «έχουμε πληρέστερη και έγκαιρη  διάγνωση, με ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 99% σε σχέση με την απλή μαστογραφία ακόμα και στις περιπτώσεις πολύ πυκνών μαστών, οι οποίοι ‘’ευθύνονται’’ για το συχνό φαινόμενο της ψευδούς αρνητικής διάγνωσης σε πρώιμο στάδιο. Παράλληλά, αντιμετωπίζεται με επιτυχία και η περίπτωση όπου στην εξέταση  της κλασικής μαστογραφίας πιέζεται ο μαστός και συμπιέζονται τα διάφορα στοιχεία που περιέχει το ένα πάνω στο άλλο, με  αποτέλεσμα καμιά φορά να διαφύγει, κάποιο, ενδεχόμενα πολύ σημαντικό από αυτά».

Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση, σύμφωνα με τον κ. Μαλακάση, προσομοιάζει με τη μελέτη των σελίδων ενός βιβλίου, σε αντίθεση με την απλή ψηφιακή μαστογραφία, με την οποία απλά βλέπεις το εξώφυλλο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.