Εκτασία πόρων

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι εκτασία των πόρων?

Ο μαστός είναι ένας αδένας που αποτελείται από τα λόβια μέσα στα οποία δημιουργείται το γάλα και από γαλακτοφόρους πόρους οι οποίοι μεταφέρουν το γάλα στη θηλή. Καθώς ο μαστός ωριμάζει μετά τα 35, μετά την εγκυμοσύνη και συχνά κοντά στην εμμηνόπαυση, οι γαλακτοφόροι πόροι που βρίσκονται πίσω από τη θηλή κονταίνουν σε μήκος και φαρδαίνουν σε πλάτος. Αυτό ονομάζεται εκτασία των πόρων, αποτελεί μία φυσιολογική αλλαγή του μαστού και δεν πρέπει μία γυναίκα να ανησυχεί γι’αυτό.

Μερικές φορές μαζεύεται υγρό που λιμνάζει μέσα στους διατεταμένους πόρους και τότε ονομάζεται κυστική διάταση των πόρων. Σε τέτοιες περιπτώσεις συχνά βλέπουμε έκκριμα από την θηλή το οποίο μπορεί να είναι πυκνόρρευστο ή ορώδες. Σπάνια τα κύτταρα που επαλείφουν τον αυλό των πόρων μπορεί να φλεγμαίνουν και να προκαλούν πόνο.

Άλλοτε  πάλι μπορεί  να ψηλαφούμε ένα σκληρό μόρφωμα πίσω από τη θηλή .  Αυτό μπορεί να οφείλεται στη δημιουργία ουλώδους αντιδραστικού ιστού ως αποτέλεσμα φλεγμονής των πόρων ή στην κυστική διάταση ενός πόρου. Ακόμη μπορεί η εκτασία των πόρων –καθώς οι πόροι κονταίνουν- να οδηγήσει στην εισολκή της θηλής.

Πως γίνεται η διάγνωση της εκτασίας των πόρων?

Η εκτασία των πόρων συνήθως είναι τυχαίο εύρημα στον υπέρηχο μαστών. Μπορεί όμως εάν υπάρχει κυστική διάταση οπισθοθηλαίως με πυκνόρρευστο περιεχόμενο να φανεί και στη μαστογραφία ως μία οζώδης σκίαση πίσω από τη θηλή. Συχνά το ανακαλύπτουμε μετά από κάποιο σύμπτωμα που θορύβησε την γυναίκα και πήγε στον γιατρό. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι το έκκριμα θηλής, η εισολκή της θηλής, η φλεγμονή της θηλής και το ψηλαφητό μόρφωμα κάτω από τη θηλή. Μία γυναίκα που αναφέρεται στον γιατρό με τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να υποβληθεί σε καλή κλινική εξέταση, ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο μαστών. Εάν συνυπάρχει και έκκριμα από τη θηλή θα πρέπει να γίνει κυτταρολογική εξέταση του εκκρίματος για να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για μία καλοήθη κατάσταση του μαστού.

Θεραπεία και παρακολούθηση της εκτασίας των πόρων

Τις περισσότερες  φορές δεν απαιτείται καμία θεραπεία, αφού η εκτασία των πόρων αποτελεί μία φυσιολογική αλλαγή του μαστού. Εάν υπάρχει  έκκριμα στην θηλή δεν θα πρέπει να πιέζεις τη θηλή και να προκαλείς την έξοδό του γιατί αυτό προκαλεί επιπλέον έκκριμα αλλά μπορεί επιπλέον να οδηγήσει και σε φλεγμονή. Εάν επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για μία καλοήθη κατάσταση δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση.

Τι θα πρέπει να προσέχεις

Η εκτασία των πόρων δεν αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού στο μέλλον. Ωστόσο τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με συμπτώματα που αφορούν την ύπαρξη καρκίνου. Γι’ αυτό μόλις αντιληφθείς κάτι διαφορετικό στο μαστό σου θα πρέπει να επισκεφτείς γρήγορα τον ειδικό γιατρό μαστού.

Νατάσα Παζαΐτη, Χειρουργός Μαστού

Νατάσα Παζαΐτη,
Χειρουργός Μαστού

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.