Αιμορραγική έκκριση των θηλών: Τι θα μπορούσε να σημαίνει;

Αιμορραγική έκκριση των θηλών: Τι θα μπορούσε να σημαίνει; Facebooktwitterpinterest

Για τις γυναίκες που δεν θηλάζουν , η θέα της έκκρισης  των θηλών μπορεί να είναι ανησυχητική. Αλλά αν παρατηρήσετε αλλαγή στη θηλή σας, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε . Ενώ η έκκριση  των θηλών μπορεί να είναι σοβαρή, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αιτία μιας μη σοβαρής κατάστασης.

Ακόμα, αν δεν θηλάζετε, πρέπει να επικοινωνήτε με τον γιατρό σας  κάθε φορά που παρατηρείτε έκκριση θηλής και με βάση τα συμπτώματά σας και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων που ίσως χρειαστεί να γινουν, ο γιατρός σας θα αποφασίσει για την καλύτερη πορεία θεραπείας.

Πότε  θεωρείται  φυσιολογική και πότε όχι η έκκριση θηλών;

Η αιματηρή έκκριση  θηλών δεν είναι ποτέ φυσιολογική. Άλλες ενδείξεις μη φυσιολογικής έκκρισης   περιλαμβάνουν την έκκριση θηλών από μόνο ένα μαστό και εκκρίσεις που εμφανίζονται αυθόρμητα χωρίς να αγγίζουν, να διεγείρουν ή να ερεθίζουν το στήθος σας .

Το χρώμα δεν είναι συνήθως ο μοναδικός  παράγοντας  για να αποφασιστεί εάν η έκκριση  είναι φυσιολογική ή μη φυσιολογική. Τόσο η μη φυσιολογική  όσο και η φυσιολογική έκκριση  των θηλών μπορεί να έχει  διαυγές, κίτρινο, λευκό ή πράσινο χρώμα.

Η φυσιολογική έκκριση   συμβαίνει συχνότερα και στις δύο θηλές και συχνά απελευθερώνεται όταν οι θηλές συμπιέζονται . Ορισμένες γυναίκες που ανησυχούν για τις εκκρίσεις του μαστού μπορεί στην πραγματικότητα να τις προκαλέσουν να επιδεινωθούν. Το κάνουν αυτό συμπιέζοντας επανειλημμένα τις θηλές τους για να ελέγξουν για τυχόν  έκκριση  των θηλών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αφήνουμε να ηρεμήσουν  τις θηλές για λίγο, γεγονός το οποίο μπορεί   να βοηθήσει την κατάσταση να βελτιωθεί.

Με βάση την ιατρική αξιολόγηση, ο γιατρός σας θα καθορίσει εάν η έκκριση θηλών σας είναι φυσιολογική ή μη φυσιολογική. Ακόμα κι αν ο γιατρός σας καθορίσει ότι η έκκριση  του μαστού είναι παθολογική , λάβετε υπ”όψιν ότι οι περισσότερες παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν την έκκριση  των θηλών δεν είναι σοβαρές και αντιμετωπίζονται εύκολα.

Τι μπορεί να προκαλέσει φυσιολογική  έκκριση  θηλής;

Ορισμένες αιτίες της φυσιολογικής  έκκρισης θηλών περιλαμβάνουν:

  • Εγκυμοσύνη . Στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης , μερικές γυναίκες παρατηρούν σαφή έκκριση  μαστού που προέρχεται από τις θηλές τους. Στα μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης , αυτή η έκκριση  μπορεί να πάρει μια υδαρή, γαλακτώδη εμφάνιση.
  • Διακοπή του θηλασμού . Ακόμη και αφού σταματήσετε να θηλάζετε το μωρό σας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι  εκροή μαστού σαν γάλα παραμένει για λίγο.
  • Διέγερση . Οι θηλές μπορεί να εκκρίνουν υγρό όταν διεγείρονται ή συμπιέζονται. Η φυσιολογική  έκκριση  των θηλών μπορεί επίσης να συμβεί όταν οι θηλές σας έχουν υποστεί επανειλημμένο τραυματισμό  από το σουτιέν ή κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης , όπως το τζόκινγκ .

        Τι προκαλεί την παθολογική  έκκριση  των θηλών και μπορεί να είναι μη καρκινικής αιτιολογίας ;

Ορισμένες μη καρκινικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν έκκριση  θηλών.

Εάν η αρχική ιατρική σας αξιολόγηση δείχνει ότι η έκκριση  είναι παθολογική , ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει περισσότερες εξετάσεις. Οι εξετάσεις  θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την υποκείμενη κατάσταση που προκαλεί το πρόβλημα και μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Εργαστηριακή ανάλυση της έκκρισης.
  • Εξετάσείς αίματος
  • Μαστογραφία ή / και υπερηχογράφημα ενός ή και των δύο στήθη
  • Αξονική τομογραφία του εγκεφάλου
  • Χειρουργική εκτομή και ανάλυση ενός ή περισσοτέρων πόρων  στη θηλή σας

Πιθανές αιτίες μη φυσιολογικής έκκριση  περιλαμβάνουν:

  • Ινοκυστικές μεταβολές του μαστού . Ο όρος  ινοκυστικές  αναφέρεται στην παρουσία ή στην ανάπτυξη ινώδους ιστού και κύστεων. Οι ινοκυστικές αλλαγές στο στήθος σας μπορεί να προκαλέσουν οζίδια στον ιστό του μαστού. Δεν προμηνύουν ωστόσο, την παρουσία καρκίνου. Εκτός από την πρόκληση πόνου και κνησμού , οι ινοκυστικές μεταβολές του μαστού μπορεί, κατά καιρούς, να προκαλέσουν έκκριση καθαρού, λευκού, κίτρινου ή πράσινου εκκρίματος θηλών.
  • Γαλακτόρροια . Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό. Ωστόσο, η γαλακτόρροια  περιγράφει απλώς μια κατάσταση στην οποία ο μαστός μιας γυναίκας εκκρίνει γάλα ή γαλακτική έκκριση θηλών, παρόλο που δεν θηλάζει . Η γαλακτόρροια δεν είναι ασθένεια και έχει πολλές πιθανές αιτίες. Αυτά περιλαμβάνουν:
    • Όγκοι της υπόφυσης
    • Ορισμένα φάρμακα , συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ορμονών και ψυχοτρόπων φαρμάκων
    • Μερικά βότανα, όπως γλυκάνισο και μάραθο
    • Υποθυρεοειδισμός
    • Παράνομα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένης της μαριχουάνας
  • Λοίμωξη . Η έκκριση των θηλών που περιέχει πύον μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη στο στήθος σας. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως μαστίτιδα . Η μαστίτιδα παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες που θηλάζουν. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί σε γυναίκες που δεν θηλάζουν. Εάν έχετε λοίμωξη ή απόστημα στο στήθος σας, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το στήθος σας είναι επώδυνο, κόκκινο ή ζεστό στην αφή.
  • Εκτασία τω πόρων . Αυτή είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία μη φυσιολογικής έκκρισης  θηλών. Συνήθως παρατηρείται σε γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση . Αυτή  η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή και την πιθανή απόφραξη των πόρων  που βρίσκονται πίσω από τη θηλή. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να αναπτυχθεί μια λοίμωξη που έχει ως αποτέλεσμα την παχύρευστη , πρασινωπή εκροή θηλών.
  • Ενδοπορικό  θήλωμα .Πρόκειται για ογκίδια τα οποία αναπτύσσονται εντός των γαλακτοφόρων πόρων.  Είναι η πιο συνηθισμένη αιτία που οι γυναίκες παρουσιάζουν παθολογική  έκκριση θηλών. Όταν γίνονται φλεγμονώδη, τα ενδοπορικά  θηλώματα μπορεί να οδηγήσουν σε εκκρίσεις θηλών που περιέχουν αίμα ή είναι κολλώδη σε υφή.

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην έκκριση  των θηλών και τον καρκίνο του μαστού;

Συνήθως η  έκκριση  θηλών είναι  καλοήθους αιτιολογίας. Υπάρχουν περιπτώσεις, όμως,  στις όποιες  μπορεί να είναι σύμπτωμα ορισμένων μορφών καρκίνου του μαστού . Αυτή η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη εάν   το έκκριμα  της θηλής σας συνοδεύεται από μια μάζα  στο στήθος ή εάν είχατε μη φυσιολογική μαστογραφία .

Μία μορφή καρκίνου του μαστού που μπορεί να προκαλέσει έκκριση  θηλής είναι το ενδοπορικό  καρκίνωμα . Αυτός ο καρκίνος αναπτύσσεται μέσα στους πόρους του μαστού που βρίσκονται πίσω από τη θηλή.

Μια άλλη σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού που μπορεί να οδηγήσει σε εκκρίσεις θηλών είναι η νόσος του Paget. Αυτή η κατάσταση αναπτύσσεται στους γαλακτοφόρους  πόρους του μαστού και μετά  επεκτείνεται  στη θηλή. Μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία ή αλλοίωση  της θηλής και της γύρω περιοχής. Η νόσος του Paget συνυπάρχει  συνήθως με μια άλλη μορφή καρκίνου του μαστού.

πηγή:webMD

Αγαλιανού Μαρία,Ακτινοδιαγνώστρια

Αγαλιανού Μαρία,
Ακτινοδιαγνώστρια

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.