Πρωτεΐνη και γυναικείο σώμα:

Πρωτεΐνη: τα 7 «θαύματα» στις γυναίκες Facebooktwitterpinterest

Πώς το αλλάζει και πώς διευκολύνει την απώλεια βάρους;

Η πρωτεΐνη συνδέεται κυρίως με την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ωστόσο, έχει πολλά ακόμα οφέλη για το ανθρώπινο σώμα, και ιδιαίτερα για το γυναικείο. Με ποιο τρόπο ακριβώς ωφελεί η πρωτεΐνη τις γυναίκες;

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του γυναικείου οργανισμού. Ταυτόχρονα, όμως, υποστηρίζει και την ομορφιά του γυναικείου σώματος, αλλά και τη διατήρηση του ιδανικού βάρους.

Πρωτεΐνη: τα 7 «θαύματα» στις γυναίκες

1. Η πρωτεΐνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημά τους
Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για τη γενικότερη υγεία των γυναικών, καθώς αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο για τη σύνθεση αντισωμάτων. Αυτό το γεγονός καθιστά την πρωτεΐνη απαραίτητη για το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

2. Ενισχύει την υγεία των οστών των γυναικών
Η πρωτεΐνη αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό των κυττάρων των οστών. Επομένως, ο ευεργετικός της ρόλος στην υγεία των οστών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση.

3. Συμβάλλει στη διατήρηση και ανάπτυξη των μυών
Η πρωτεΐνη συνιστά δομικό στοιχείο των μυών. Εάν οι γυναίκες δεν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα, δεν εξασφαλίζουν την ανάπτυξη των μυϊκού τους συστήματος ή, έστω, τη διατήρησή του. Δεδομένου ότι είναι ενεργειακά και εξελικτικά ευκολότερο για το σώμα να διατηρεί τη λιπώδη μάζα σε σύγκριση με τη μυϊκή μάζα, είναι πιθανότερο να αρχίσει να μειώνεται η μυϊκή, εάν δεν εμπλουτίζουν τη διατροφή τους με πρωτεΐνη.

4. Προάγει την αναγέννηση των μυών μετά την προπόνηση
Στη διάρκεια των ασκήσεων ενδυνάμωσης, οι μύες επιβαρύνονται και προκαλούνται μικροτραύματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και αυτό το «καθήκον» ανήκει στην πρωτεΐνη.

5. Η πρωτεΐνη ενισχύει την ομορφιά της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών
Η πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να ενισχύσει τον σχηματισμό κολλαγόνου (ένας τύπος πρωτεΐνης) στις γυναίκες και να τους χαρίσει δέρμα πιο ενυδατωμένο και πιο ελαστικό.
Τα μαλλιά και τα νύχια αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από μια πρωτεΐνη γνωστή ως κερατίνη. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης ενισχύει την παραγωγή κερατίνης και μπορεί, έτσι, να βελτιώσει την ποιότητα και τη συνολική εικόνα τόσο των μαλλιών, όσο και των νυχιών των γυναικών.

6. Συμβάλλει στη διαχείριση της πείνας
Η πρωτεΐνη είναι το μακροθρεπτικό συστατικό με το υψηλότερο αποτέλεσμα κορεσμού. Με άλλα λόγια, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη μειώνει τις έντονες «λιγούρες» και την πείνα. Ως αποτέλεσμα, η πρωτεΐνη διευκολύνει τις γυναίκες με τον έλεγχο της θερμιδικής τους πρόσληψης και, συνεπώς, του βάρους τους.
Ένα σνακ πρωτεΐνης, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, όταν η επιθυμία για «κάτι γλυκό» είναι πολύ έντονη.

7. Επιταχύνει τον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους
Η πρωτεΐνη έχει την ικανότητα να επιταχύνει τον μεταβολισμό. Στην πραγματικότητα, η πρωτεΐνη έχει την υψηλότερη θερμική επίδραση από όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να μεταβολίσει την πρωτεΐνη, καίγοντας έξτρα θερμίδες.

Photo by Alexander Krivitskiy on Unsplash

Πηγές:
https:// www.webmd.com/diet/benefits-protein
https:// www.healthline.com/nutrition/how-protein-can-help-you-lose-weight
https:// gymbeam.com/blog/protein-for-women-and-its-effects-benefits-and-dosage/#:~:text=What%20can%20protein%20help%20women%20with%3F%201%201.,…%207%207.%20Boosts%20immunity%20and%20overall%20health

https://www.mefrontizo.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.