Σωστή διατροφή στην κύηση

Σωστή διατροφή στην κύηση Facebooktwitterpinterest

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, η διατροφή της εγκύου θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η διατροφή της μητέρας μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Η υπερβολική πρόσληψη βάρους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο έμβρυο.

Στην εγκυμοσύνη, η έγκυος δεν πρέπει να τρώει «για δύο». Πρέπει όμως να λαμβάνει περισσότερα ποιοτικά συστατικά.

Το αναπτυσσόμενο έμβρυο το πρώτο τρίμηνο χρειάζεται επιπλέον 150 θερμίδες και  μετά το 5ο μήνα της εγκυμοσύνης, χρειάζεται 300 επιπλέον θερμίδες. Αυτό μεταφράζεται σε 1800 θερμίδες κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και 2200 το τρίτο τρίμηνο. Αν στην έναρξη της εγκυμοσύνης έχουμε περισσότερα κιλά από το φυσιολογικό, τότε θα πρέπει να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων.

Το ενδεικτικό βάρος που θα πρέπει να πάρει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με έχει να κάνει με τον αρχικό ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος).
Ενδεικτική αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη με βάση το δείκτη μάζας σώματος:

ΔΜΣ    <    19,8         :   12,5-18 kg      Χαμηλό
ΔΜΣ    –> 19,8-26   :   11,2-15,7        Φυσιολογικό
ΔΜΣ   <     26-29      :   6, 7-11,2 kg    Υπέρβαρη
ΔΜΣ   >     30            :   6 kg                 Παχύσαρκη

Γενικές οδηγίες
  • Στην εγκυμοσύνη μια γυναίκα θα πρέπει να καταναλώνει κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης και άγριο ρύζι, όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες με μορφή ζάχαρης αλλά και τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και αλάτι θα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Η λήψη πρωτεϊνών στην εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη. Μπορείτε να λαμβάνεται άπαχο κρέας, ψάρι , αυγό και γαλακτοκομικά προϊόντα. Θα πρέπει να αποφεύγετε ψάρια με αυξημένη περιεκτικότητα σε μόλυβδο όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας, το σκουμπρί και το κοκκινόψαρο. Επίσης, η λήψη ωμού ψαριού δεν ενδείκνυται.
  • Τα λιπαρά είναι απαραίτητα στην εγκυμοσύνη. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται ελαιόλαδο και όχι βούτυρο και να προτιμάτε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Πηγή ακόρεστων λιπαρών είναι οι ξηροί καρποί και τα αβοκάντο.
  • Τα συμπληρώματα διατροφής που χρειάζεστε στην εγκυμοσύνη είναι σίδηρος, φυλικό οξύ, ασβέστιο και βιταμίνη D (αν διαπιστωθεί έλλειψή της).
  • Στην εγκυμοσύνη δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ καθώς μπορεί να οδηγήσει στο εμβρυϊκό σύνδρομο από αλκοόλ (ελλιπή ανάπτυξη, διανοητική καθυστέρηση, σοβαρά ανατομικά προβλήματα στο βρέφος).  Επίσης δεν πρέπει να γίνεται υπερβολική κατανάλωση καφέ (όχι πάνω από 200mg). Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες στο έμβρυο, ελαττωμένη πρόσληψη βάρους και πρόωρες συσπάσεις. Καφεΐνη εκτός από τον καφέ (μια κούπα περιέχει 135mg) υπάρχει στο τσάι και σε πολλά ανθρακούχα ποτά.

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένου και της διατροφής, θα φέρει ποιοτικά αποτελέσματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης με ανακούφιση της πάσχουσας εγκυμονούσης από τα συμπτώματα της νόσου, με προστασία της ζωής της και του νεογνού της και της ομαλής και ορθής ανάπτυξης του.

Σε περίπτωση, αυξημένου σωματικού βάρους θα πρέπει να συνταχθεί ένα εξατομικευμένο ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ, το οποίο θα έχει σκοπό να διατηρήσει το ορθό ποσό σωματικού βάρους της εγκυμονούσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρισμένη στα 3 τρίμηνα.

Προκοπίου Μαρία, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Προκοπίου Μαρία,
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.