Τι αντίκτυπο έχουν οι υδατάνθρακες στην υγεία των οστών;

αντίκτυπο έχουν οι υδατάνθρακες στην υγεία των οστών; Facebooktwitterpinterest

Τα διαιτητικά θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος και φυτικές ίνες) και μικροθρεπτικά συστατικά (όπως διαιτητικά μέταλλα και βιταμίνες).
Η σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο και οι βιταμίνες C, D και K για τη βελτιστοποίηση της ανοργανοποίησης των οστών και του σχηματισμού οστών έχει τεκμηριωθεί καλά.

Ο αντίκτυπος της πρόσληψης πρωτεΐνης στην υγεία των οστών είναι ελαφρώς πιο αμφιλεγόμενος, με ορισμένες μελέτες να υποδηλώνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να είναι επιβλαβής για τα οστά αυξάνοντας το όξινο φορτίο, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα.

Η συνολική ανάλυση δεδομένων από πολλαπλές μελέτες υποστηρίζει το εύρημα ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι μέτρια ωφέλιμη για τα οστά σε ορισμένα σημεία, όπως η σπονδυλική στήλη.

Διαθέσιμες μελέτες υποδεικνύουν ότι τόσο η ποιότητα και η ποσότητα των υδατανθράκων που περιλαμβάνονται σε μια δίαιτα όσο και ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των οστών.

Ο γλυκαιμικός δείκτης αναφέρεται στην έκταση της αύξησης της γλυκόζης στο αίμα που εμφανίζεται μετά την πρόσληψη οποιασδήποτε συγκεκριμένης τροφής.

Τα τρόφιμα με υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, ενώ αυτά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν ως αποτέλεσμα μια πιο αργή και σταδιακή αύξηση. Παραδείγματα τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη περιλαμβάνουν επεξεργασμένα και ψημένα τρόφιμα (όπως δημητριακά πρωινού [εκτός αν ολικής αλέσεως], κουλούρια, μπισκότα, ντόνατς, αρτοσκευάσματα, κέικ, λευκό ψωμί, bagels, κρουασάν και τσιπς καλαμποκιού), ποτά με ζάχαρη, λευκό ρύζι, γρήγορο φαγητό (όπως πίτσα και burger) και τηγανητές πατάτες.

Παραδείγματα τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, όσπρια, γαλακτοκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης), τρόφιμα ολικής αλέσεως (όπως χυλός βρώμης) και ξηρούς καρπούς.

 

 

Μια δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις και με χαμηλότερη οστική πυκνότητα, αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα.

Αυτό έχει αποδοθεί σε οξείες αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης μετά από κατανάλωση τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, η οποία προκαλεί αυξημένο οξειδωτικό στρες και έκκριση φλεγμονωδών κυτοκινών, όπως η ιντερλευκίνη 6 και ο παράγοντας νέκρωσης όγκου άλφα, που ενεργοποιούν κύτταρα στα οστά που αυξάνουν στα οστά την απώλεια.

Υψηλότερες συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα που προκαλούνται από υψηλότερο διατροφικό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στους οστεοβλάστες, τα κύτταρα που είναι σημαντικά για τον σχηματισμό των οστών και αυξάνουν την οστική απώλεια μέσω της παραγωγής τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης που επηρεάζουν τη διασύνδεση του κολλαγόνου στα οστά (σημαντική για την αντοχή των οστών ) καθώς και απώλεια ασβεστίου στα ούρα.

Αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα σε μια μελέτη από τον Garcia-Gavilan και άλλους, στην οποία οι συγγραφείς έδειξαν ότι ο υψηλός διατροφικός γλυκαιμικός δείκτης και το διαιτητικό φορτίο γλυκόζης συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση σε έναν ηλικιωμένο μεσογειακό πληθυσμό που διατρέχει υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα. Παρόμοια δεδομένα αναφέρθηκαν από τον Νούρι και τους συγγραφείς σε μια μελέτη από το Ιράν.

Η ποσότητα και η ποιότητα των διατροφικών υδατανθράκων μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στα οστά. Η ποιότητα των υδατανθράκων έχει αξιολογηθεί χρησιμοποιώντας τον δείκτη ποιότητας υδατανθράκων (CQI) και τη βαθμολογία δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (LCDS). Το CQI λαμβάνει υπόψη την πρόσληψη διαιτητικών ινών, τον γλυκαιμικό δείκτη, την πρόσληψη επεξεργασμένων σε σχέση με τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τους στερεούς έναντι των συνολικών υδατανθράκων στη διατροφή. Μια δίαιτα υψηλότερου CQI σχετίζεται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τα υψηλότερα LCDS αντανακλά χαμηλότερους υδατάνθρακες και υψηλότερη πρόσληψη λίπους και πρωτεΐνης.

 

 

 

 


Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες με προσθήκη ζάχαρης είναι προφλεγμονώδεις και αυξάνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη οστική απώλεια, χαμηλή οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Αντίθετα, οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και είναι ευεργετικές για τα οστά.

Αυτές οι δίαιτες έχουν υψηλότερο CQI και LCDS (όπως αναφέρεται από τον Nouri και τους συγγραφείς) και παρέχουν μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών (όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Β, C και Κ). που είναι όλα ωφέλιμα για τα οστά. Ο Gao και συνεργάτες ανέφεραν ότι η εφαρμογή μιας δίαιτας με βάση το ποσό του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (φακές, μπιζέλια, φασόλια) είναι ανώτερη από μια κανονική νοσοκομειακή δίαιτα στην πρόληψη της αύξησης της οστικής απώλειας που συνήθως συμβαίνει κατά τη νοσηλεία με αναγκαστική ανάπαυση στο κρεβάτι.

Οι περισσότερες αναφορές για την επίδραση των υδατανθράκων στην υγεία των οστών προέρχονται από μελέτες παρατήρησης. Σε μια παρεμβατική μελέτη, ο Dalskov και οι συνεργάτες του ανέθεσαν τυχαία παιδιά ηλικίας 5-18 ετών που είχαν γονείς με υπέρβαρους σε μία από τις πέντε δίαιτες (υψηλές πρωτεΐνες/χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, υψηλή πρωτεΐνη/υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλή πρωτεΐνη/χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλή πρωτεΐνη/υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ή κανονικό) για 6 μήνες.
Σε αντίθεση με την κατανόησή μας ότι η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι γενικά καλή για τα οστά, αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ των ασθενών που έλαβαν δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, εκείνοι που ακολουθούσαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είχαν μεγαλύτερες μειώσεις σε έναν δείκτη σχηματισμού οστού από εκείνους που έκαναν δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. πρωτεϊνική δίαιτα χωρίς σημαντικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν με τις άλλες δίαιτες. Αυτό υποδηλώνει την επίδραση των σχετικών διατροφικών θρεπτικών συστατικών στα αποτελέσματα των οστών και ότι η πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να τροποποιήσει τις επιδράσεις των διατροφικών υδατανθράκων στον σχηματισμό οστών.
Ομοίως, η περιεκτικότητα σε λιπαρά της τροφής μπορεί να μεταβάλει τον γλυκαιμικό δείκτη και έτσι μπορεί να τροποποιήσει την επίδραση των διατροφικών υδατανθράκων στα οστά.
Συνοπτικά, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ποσότητα και η ποιότητα των υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένου του γλυκαιμικού δείκτη των τροφίμων, μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών και ότι είναι σημαντικό να ασκείται μέτρο στην κατανάλωση τέτοιων τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχουν μόνο λίγες μελέτες που έχουν εξετάσει αυτές τις συσχετίσεις και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διευκρινιστεί περαιτέρω ο αντίκτυπος των διατροφικών υδατανθράκων στα οστά καθώς και τυχόν τροποποιήσεις αυτών των επιδράσεων από άλλες σχετικές ομάδες τροφίμων.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.